2008-12-31

Nu blir det bättre - gott nytt år!

2008 var för många ett tufft år, speciellt nu på hösten. Problemen kommer inte blåsa över hur lätt som helst, men vi går ändå mot bättre tider. Stockholmsbörsen har haft sitt sämsta år i modern tid, men är ändå på samma nivå som 2003. Ibland kan det vara bra med lite perspektiv, 2003 var inte ett så himla dåligt år.

När jag flyttade till Norrköping läste jag en del om Norrköpings historia. Det är en historia om ett folk som aldrig gett sig trots en del svåra katastrofer. Var det inte bränder som startade på naturligt sätt så var det ryssar som kom hit och brände ner stan. Textilindustrin las ner, Ericsson flyttade och tusentals blev arbetslösa. Av det senare ser vi fortfarande en del problem, men Norrköping har rest sig igen. Det kommer vi göra även efter denna kris.

För mig personligen har 2008 varit ett underbart år. Jag hade tänkt lägga lite pengar på min lägenhet, men de gick istället till tre USA-resor. New Hampshire i januari och så Nevada i juli och oktober. Dom upplevelserna kommer jag minnas resten av livet och vill verkligen inte vara utan, och lägenheten står ju kvar här och är trevlig ändå. Dessutom får man ju ROT-avdrag nu om man ska fixa något.

Gott nytt år till alla läsare och norrköpingsbor!

2008-12-30

Demokrati är lösningen på konflikten

Widar Andersson skriver följande på Folkbladet.se:

"Läser Norrköpings folkpartists Mathias Sundins blogg. Han gör en kort resumé av varför det är som det är i Israel/Gaza. Sundin är Israelvän. Inget fel i det. Jag har själv lätt att finna argumentkedjor som talar för Israel. Samtidigt kan jag - till skillnad mot Sundin(?) - bygga argument som talar för palestiniernas sak."

Men min argumentation är inte bara för Israel, den är för båda sidor. Min argumentation är för demokratin. Om Hamas la ner vapnen och accepterade demokrati och om delar av den palestinska befolkningen stödde demokrati skulle vi få en fredlig lösning på konflikten. Argumentationen för "palestinernas sak" är alltså exakt densamma som för "israelernas sak". Det är faktiskt nu bara att titta på olika delar av Palestina. Det pågår inget krig på områden som är kontrollerade av Fatah, däremot på det område som kontrolleras av Hamas. Fatah behöver gå längre mot demokrati och ta större avstånd från våld, men där har det gått åt rätt håll. Hamas är motsatsen.

Om man däremot likställer Hamas med palestinier, ja då kan jag inte bygga någon argumentationskedja för deras sak. Deras syfte är att utrota andra människor. Därför ska man ställa sig på demokratins sida. Demokratier krigar inte med varandra. De löser konflikter på andra sätt.

2008-12-29

En halv miljard mer att spendera

Från 1 januari sänks arbetsgivaravgiften med en procentenhet. Det innebär att företagens, kommunernas och landstingets kostnader minskar med nästan en halv miljard kronor nästa år. För Norrköpings del innebär det cirka 97 miljoner kronor, varav kommunens del är 27 miljoner. Pengar som kan användas till annat och som säkert är mycket välkommet i dessa tider.

Årets bästa insändare?

Den ligger någonstans i toppen i alla fall. Christian Widlund, ersättare för centerpartiet i kommunfullmäktige skrev följande i lördags, jag kopierar hela för den är så klockren:

Är ni nöjda nu?

Nu när konsumtionen i samhället minskar och BNP-tillväxten avtar jublar väl alla miljöpartister och vänsterpartister som så hårt kämpar för att minska konsumtionen i samhället. Hoppas bara att ni har en bra plan för att ta hand om alla som blir arbetslösa nu när fabrikerna står stilla och företagens orderingångar helt stannar av.

Detta, det vi ser omkring oss, är precis vad som sker när konsumtion och tillväxt minskar. Det kanske låter romantiskt på något sätt, men detta är verkligheten. Människor förlorar sina jobb och får gå från hem och hus. Och hur många tror att dessa människor har råd att köpa ekologiskt, miljöbil eller ens orkar bry sig om miljön. Detta är miljöpartiets vision. Den är inte det minsta grön, bara svart.

2008-12-28

Det är Hamas som ska fördömas

När det kommer till Israel blir världen alltid galen. Hamas och Israel behandlas på samma sätt och många tycker att Israel "som den starkare parten" ska visa återhållsamhet och "inleda fredssamtal". För det första är det ju precis vad Israel gör, tar större ansvar. För det andra så är lösningen på våldet i konflikten mycket enkel: Om Hamas slutar beskjuta Israel så kommer inte heller Israel beskjuta Gaza.

Vi börjar från början, eller i alla fall i november.

Under den så kallade vapenvilan så sköt Hamas bara under november och början av december 213 raketer och 126 granater in i Israel. Bland annat mot en skola där barn tränade fotboll. Till skillnad från Israel, som försöker undvika civila offer, är Hamas mål just de civila offren.Trots detta har Israel exempelvis fortsätt ta emot sjuka människor från Gaza som får komma till israeliska sjukhus för behandling. Mellan den 16-21 november 155 personer, veckan därpå 187 personer, osv.

Sedan "vapenvilan" slutade så har Hamas ökat antalet beskjutningar av Israel kraftigt. Israel varnade då att man skulle slå till hårt mot Hamas om inte beskjutningen slutade. Det gjorde de naturligvis inte och nu när Israel angriper så kommer fördömanden från hela världen. Men vad i guds namn ska de ta sig till? Ska de sitta med armarna i kors när Hamas öser in raketer och granater?

Och kom ihåg - världen sa för några år sedan att Israel skulle lämna ockuperat område. Israel lämnade Gaza. Vad hände? Hamas tar över och bedriver krigföring från området. Ändå fortsätter världen säga att Israel ska lämna ockuperade områden. Kom ihåg; Hamas mål är inte att driva ut Israel från Palestina, det är utrota staten Israel och dess invånare.

Alla säger att konflikten är så komplicerad. Det stämmer. Men i grunden är det hela mycket, mycket enkelt. Om Hamas och andra palestinska terroristorganisationer lägger ner sina vapen kommer våldet sluta. Om Palestina blir en fungerande demokrati kommer konflikten lösas på fredlig väg, som demokratier alltid gör. Det kommer vara bråk och konflikt, men inte med våld.

Var fanns FN med sina fåniga pressuttalanden när Hamas konstant lobbade granater in i Israel? Om världen ställde sig på demokratins sida och krävde demokrati av alla inblandade skulle konflikten bli lättare att lösa.

DN123, SVD123

2008-12-26

Julefrid

Halvligger i soffan hemma hos min mor. Bengt läser en av Tage Erlanders dagböcker, i andra rummet tittar mor och mormor på Söderkåkar. Själv har jag skrivit ett par sidor på min USA-bok och funderar nu på om jag ska läsa lite om Cicero eller ta en tupplur. Släkten från Örebro har varit här idag. Vi hann behandla många samtalsämnen, allt från kamphundar till biografbesök i USA och såklart de respektive fotbollslagen.

Julefriden har verkligen infunnit sig. Det är oändligt skönt. Min bok handlar om vad jag upplevt på mina resor till USA under året. Skriver mest för min egen skull, får se om någon vill läsa den sen. Resan till New Hampshire för ett år sen var underbar. Nog den bästa jag gjort någonsin. Kul att minnas tillbaka och sätta det på pränt. Jag har ju mina blogginlägg från amerikanskpolitik.se som hjälp för minnet. Man glömmer ju annars snabbt detaljerna.

Klockan 20 är det på På spåret. Bra att vara utvilad tills dess. Tar nog en tupplur.

2008-12-25

Årets julklapp

Jag fick faktiskt årets julklapp, en upplevelse. Som tur är får jag välja själva vad det ska bli. På sidan liveit.se kan man välja mellan allt från Spa-behandling till att flyga stridsflygplan. Fast till det senare räcker inte pengarna. Det kostar 97 000 kr.

Bland de andra julklapparna fanns en del böcker. Läser den ena nu, Imperium. En skönlitterär bok om Cicero. Verkar bra. En annan höjdare är Nixonland av historikern Rick Perlstein. Jag vet inte så mycket om Nixon förutom Watergate-skandalen. Under 60- och 70-talet i USA förändrades landet mycket dessutom. Har läst en del om det men för att förstå nutidens politik behöver man förstå en del av det.

2008-12-24

Laddad för jul

Känner att jag börjar varva ner. Skinkmackan (ok, mackorna) igår kväll gjorde susen. Ska snart hem till mor och Bengt. Till lunch kommer hans grabbar. Tillsammans med mormor blir det fullt hus. Brorsan är utomlands och han lämnar en stort tomrum efter sig.

Dopp i grytan är en ny tradition i familjen som Bengt tagit med sig. Jag har dock lite svårt för blött bröd så jag hoppar över den. Brynost däremot hade jag inte ätit innan men det är inte dumt alls.

I Folkbladet idag kommenterar jag de senaste skolresultaten. Jag manar till försiktighet i slutsatserna. Ett år säger inte så mycket i skolvärlden, inte två, tre eller fyra heller tyvärr. Drar man för stora växlar av ett positivt resultat kan det vara svårt att förklara om det något år går sämre. Lars Stjernkvist har inte missat något tillfälle att påpeka att skillnaderna mellan skolorna minskade förra året. Nu har de ökat igen och han får svårt att förklara.

Det viktigaste vi kan göra är att satsa de tidiga åren, i lågstadiet. Lär man säg läsa, skriva och räkna ordentligt där kommer betygen i nian se bra mycket bättre ut. Men det tar - som alla som lärt sig räkna ordentligt kan förstå - en sju-nio år innan det märks.

Ja, då återstår det väl bara att önska alla en riktigt god jul!

2008-12-23

Rödgrön röra?

Per Gudmundson på Sveriges bästa ledarsida i Svenska Dagbladet påpekar idag en minst sagt intressant sak. Att mp-språkrören Maria Wetterstrand och Peter Eriksson måste avgå senast 2011. Allt enligt miljöpartiets partistadgar som säger att ingen person får ha en plats i riksorganisationen mer än nio år i följd. Wetterstrand och Eriksson valdes 2002.

Säg att vänsterkartellen vinner valet, då blir båda två ministrar - men måste avgå efter ett år. Eller så blir de inte ministrar - men måste ändå sluta som partiledare. Det behöver inte innebära kris och katastrof men två av fyra ledarpersoner försvinner då och ersätts av vadå? Om vi tycker det är rörigt på vänsterkanten nu, vänta bara.

2008-12-22

Överallt Markus Birro

Var man än vänder sig så ser man Markus Birro. På teve igår när jag kollade på fotboll, på debattsidorna, på radio, i böcker och inte helt sällan ser jag honom vandrandes som en helt vanlig man på Norrköpings gator. Att han dessutom är deltagare i årets På spåret gör honom inte sämre i min bok.
Blir allt mer imponerad av honom. Förutom ett djup som poet är han slagfärdig och duktig som krönikor och som paneldeltagare i TV. Skönt också med någon som verkligen vågar vara med i samhällsdebatten.

I slutet av förra veckan fick jag ont i halsen som attan, det gick dock över ganska snabbt och ersattes istället av en störig hosta. Ligger jag helt still i sängen hostar jag inte mycket, men så fort jag rör mig kommer det. Nåja, det verkar också vara på bättringsvägen.

Har skrivit klart julkorten idag. Blev ett 60-tal tror jag. Försöker skriva personligt till de flesta. Det tar sin tid och man får lite skrivkramp, men är rätt kul.

Nu sitter jag i tryggt förvar i fåtöljen med lite julmusik på i bakgrunden. Julstämningen börjar faktiskt infinna sig så smått. Ser fram mot första skinkmackan imorgon kväll. Skinkan har då stått och svalnat efter att ha varit i ugnen i några timmar, men är fortfarande ljummen så smöret på smörgåsen smälter lite. En rejält tjock skiva på vörtbröd och rikligt med senap. Då börjar julen!

Vilket resonemang menar du Widar?

Jag får ett litet brev publicerat på Folkbladets ledarsida idag och Widar Andersson svarar direkt. Just detta är en av de saker som är så bra med Folkbladets ledarsida. Denna snabba kommunikationen mellan läsare och ledarskribent.

Hur som helst.

Jag förstår dock inte riktigt Widars svar (ej online tyvärr). Det är som att han kommenterar något helt annat än det jag skrev om. I mitt brev förklarar jag varför folkpartiet gör en annan bedömning och inte är med på övriga Alliansens förslag om att tidigarelägga investeringar. Widar skriver att mitt resonemang inte håller och det visst är hårda ord mot övriga Alliansen och att vi har olika uppfattningar på ett viktigt politikområde. Ja, men var påstår jag att detta inte är viktigt? Just eftersom det är så viktigt kan vi inte heller gå med på det.

Det jag vill åt är en diskussion om själva sakfrågan. Hur mycket pengar som ska "brännas iväg", för att citera kollega Bergqvist i en intervju hos Widar. Men det tycks jag inte uppnå den här gången. Vi låter väl julefrid råda över frågan ett tag då. Nya friska tag nästa år.

2008-12-20

Ny demokrati

Nej, inte det gamla partiet, utan just en ny demokrati. Det är vad vi ser med internets intåg. Debattsajten Newsmill är fascinerande. Medan DN Debatt är ett nyhetsplakat så lyckas Newsmill verkligen fånga upp intressanta debattörer, varav en del är sådana som aldrig fått fram sin åsikt tidigare.

Ett exempel är signaturen "John" som beskriver hur han var nära att bli mördad av Thomas Quick för snart 35 år sedan. Han hade kontaktat Hannes Rådstam som gjorde dokumentären om Quick där han tar tillbaka sina erkännanden men inte fått medverka. Nu kan han ändå komma fram och berätta sin berättelse. Den kanske inte är sann, men det ger fler perspektiv.

Ett annat är "mannen med de svarta ögonen" som beskrivs i Liza Marklunds bok "Gömda". Han erkänner att han tre gånger misshandlade "Mia" men menar att Marklund i övrigt hittat på allting och att det är han som är det verkliga offret. Jag har noll tolerans med sådana som han och undrar vad han gör ute, men det är ändå intressant att han får ge sin sida av det hela. I det här fallet blir hans putenuttiga sätt och snyftande berättelse för mig bara en bekräftelse att han troligen är ett riktigt as.

Newsmill är internet när det är som bäst. Och blir man inte publicerad på Newsmill kan man alltid starta en blogg.

2008-12-19

Fp gör en annan ekonomisk bedömning

Igår presenterade de andra allianspartierna och SPI ett förslag för att tidigarelägga investeringar. Det är inget fel på förslaget i sig och det görs nu i en del andra kommuner. Men problemet i Norrköping är att det inte finns några pengar att satsa och man då måste låna pengar. Hade vänsterkoalitionen gjort som vi föreslagit i flera budgetar, sparat i ladorna under de goda tiderna, hade det funnits pengar att satsa.

Widar Andersson raljerar över att folkpartiet tidigare kritiserat vänsterkoalitionen för deras oansvariga ekonomiska politik och vi därför nu får stå vårt kast. Det har inte fallit Widar in att vi faktiskt har en politik som vi tror på? Vi anser inte att det är bättre nu att göra slut på pengarna och sätta kommunen i skuld än det var förut.

Men varför är det så allvarligt? Jo, om vi sätter oss i skuld under lågkonjunktur måste vi använda den kommande högkonjunkturen till att betala av skulderna. Vi lyckas inte spara något i ladorna då heller. Sen när vi igen går in i lågkonjunktur kanske vi inte har klarat av att betala av alla skulder och drar på oss ännu större skulder enligt tidigare logik. Man hamnar då en i negativ spiral.

Widar undrar också om vi är forna Allianskamrater. Verkligen inte. Vi har diskuterat detta tillsammans i Alliansen och kommit fram till att vi gör olika bedömningar. Det finns inget facit i sådana här situationer men vi i folkpartiet lägger mycket stor vikt vid att inte dra på kommunen nya låneskulder. Och man kan som sagt konstatera att om Alliansen hade fått styra hade vi idag haft sparade pengar att satsa. Då hade det varit en klockrent beslut att tidigarelägga investeringar.

Tänk bara vad vi kunde använt de 300 miljoner för Idrottsparken till nu.

2008-12-18

Vilken comeback för Marit!

Provvalsresultatet inför listan till Europaparlamentsvalet blev riktigt bra. Marit Paulsen vann före nuvarande parlamentariker Olle Schmidt. Trea kom förra partiledaren Maria Leissner, fyra riksdagsledamoten, professor emerita osv, Barbro Westerholm och femma Cecilia Wikström (ni vet, hon med litteraturkanon). Sen två ungtuppar i form av Fredrik Malm och Anders Ekberg. Utan att avslöja precis hur jag röstade så tyckte fp-medlemmarna och jag rätt lika.

Kul för Östergötland och Norrköping är att José Kimenga kom på 18:e plats. Han har ännu inte riktigt hunnit göra sig ett namn på nationell nivå i partiet så resultatet är helt klart en framgång.

Listan fastställs i februari, men de fem första står i en klass för sig så jag tror det blir svårt att ändra på någon ordning där.

Kan inte alla spåtanter lägga ner

Jag har ont i halsen så jag är lite grinig. Men ändå. Kan inte alla spåtanter i näringslivet som säger att "börsen kommer gå upp nästa år" eller "börsen kommer gå ner nästa år" bara lägga ner. Ingen av dom sa att "i höst kommer vi drabbas av den värsta krisen sedan 30-talet" eller ens "i höst blir det rejäl lågkonjunktur". Dom har ingen aning! Så varför ens gissa?

Det är en sak med prognoser för skatteintäkter osv, det behövs för att kunna ha någon som helst planering. Men börsen, kom igen! Lägg ner och ägna er tid åt något bättre.

2008-12-16

Var ska jag börja?

Jag börjar väl med det trevliga. Lussetåget på kommunfullmäktige igår var väldigt bra. Musikklass från de Geer, dom kunde verkligen sjunga! Dessutom utdelning av stipendier med hjälten Jonas Jacobsson på plats. Stående ovation för honom såklart!

Sen till det tråkiga, typ resten av fullmäktige. Det togs en del konstiga beslut igår. Bland annat om att lägga ner fullmäktigeberedningarna. Den officiella orsaken var att "uppdraget var för otydligt". Och vad brukar man göra åt det? Kanske göra det tydligare? Nej då, istället lägger man ner. Den inofficiella anledningen var att beredningarna jobbat lite för bra. De har lyssnat på vad lokalbefolkningen tycker och tänker och drivit det över blockgränserna oavsett vad kommunledningen sagt. Såna uppkäftiga beredningar kan man inte ha om man ska centralstyra.

Svaret på Stefan Hagfelts fråga om trafiksituationen på Lindövägen var märklig, men ärlig. De erkände rätt upp och ner att trafikkaoset som var nu var helt enligt plan och att syftet var att tvinga folk att åka buss och cykla istället för bil.

Flytten av boende från Vångadal till Bråviksgården är också mycket märklig. De anger två skäl att flytta dessa boende (som inte mår bra av sådana saker). Ett: att nuvarande lokalerna är för dåliga. Framstötar från fastighetsägaren (privat) om att bygga om har de dock ignorerat. Två: att det finns lediga kommunala lokaler i Krokek. Eftersom det första argumentet inte håller finns det bara det andra skälet kvar. Folk ska bo i kommunala hus, därmed basta!

Det här är en del i Kerstin Hildebrands kommunalisering. Privata alternativ ska bort.

2008-12-15

Inga spelsajter ska blockeras

Det finns en del av spelutredningen som är helt uppåt väggarna (jag har inte satt mig in i den i övrigt ännu). Nämligen att utländska spelsajter ska blockeras. Internet ska alltså censureras. En mycket, mycket farlig väg att vandra. Därför är det skönt att läsa följande från fp:s gruppledare i riksdagen Johan Pehrson och Camilla Lindberg, som är talesman i IT-frågor:

"Däremot kan vi inte ställa oss bakom utredarens förslag till blockering av ip-adresser och domäner till hemsidor för spelbolag som inte har tillstånd i Sverige. Detta är ett för stort ingrepp och inte i proportion till problemet."

Tillfällig sinnesförvirring

Jag vet inte vad det var för fel på mig, men av någon anledning uttryckte jag mig rätt positivt om regeringens paket för bilindustrin. Efter lite självrannsakan så kan jag inte tycka att det är bra alls. Företag som inte klarar av att sälja produkter som folk vill ha ska inte få ta del av skattepengar för att överleva. Pengar som folk inte själva ville spendera på bilar tar man alltså ändå och satsar på bilar.

Om vi stöttar den typen av företag kommer inga nya fram som gör saker på ett annat sätt som folk vill ha. Då bromsar vi upp och förstör ekonomin vilket kommer få mycket, mycket större konsekvenser för oss alla än om Volvo och Saab går under.

Samtidigt tycker jag inte att man som en del debattörer håna regeringen för att man agerar. Det är lätt att sitta vid sidlinjen och kommentera, det är en helt annan sak att sitta i regeringen med problemet i knät. Jag tycker också att regeringens lösning är betydligt bättre än det sossarna föreslagit. Att ta pensionspengar och köpa företagen. Men som sagt, regeringen borde i detta fall inte ha gjort dessa åtgärder alls.

Istället ska man satsa på att fortsätta underlätta för nya företag att tillkomma och andra att växa. Det görs en hel del av det i budgeten. Kanske måste det göras mer. Det får vi se.

Så jag skyller på tillfällig sinnesförvirring och ändrar ståndpunkt.

Grötfrukost

Jag sitter här i Rådhuset och jäser. Varje år inför jul har vi grötfrukost med internbanken som sitter i samma korridor. I år var det vi som ordnade. Jag fixade senap, mjölk och lite sånt samt en sprakande brasa på TV:n. Såg riktigt verkligt ut, förutom att det som sagt var på TV:n.

Men nu är jag verkligen proppmätt, jag som inte äter frukost i vanliga fall.

Helgen var tämligen full av aktiviteter. Lördag på hundkonferens i Stockholm (skriver mer om det senare) och söndagen med ett möte och lite senare julbord på Villa Fridhem. Har faktiskt inte varit där tidigare, otroligt fint ställe.

Idag är det kommunfullmäktige. Största debatten blir kanske fyrverkerierna. Förslaget är att begränsa skjutandet. Det ställer vi upp på, men vill inte gå så långt att förbjuda det innanför promenaderna. En inte helt enkel fråga faktiskt, olika intressen står mot varandra. Många hundar far illa, men samtidigt måste man också få fira. Tycker fp har landat i ett hyfsat väl avvägt ställningstagande.

2008-12-12

Farliga hundar

Jag ska strax åka upp till Stockholm för att i morgon medverka på en konferens om farliga hundar. Förutom att jag ska lyssna på flera som det verkar mycket intressanta föredrag ska jag också medverka i en paneldebatt. Mest kände deltagare i panelen är väl Jan Emanuel Johansson, Robinsonvinnare och fd riksdagsledamot. Han vill införa "hundkörkort" tror jag.

Min egen åsikt är att mycket behöver göras. Någon form av körkort för vissa raser kan vara en sak. Att förbjuda någon eller några raser tror jag också på. Dessutom behövs nog också en ytterligare skärpning av straffen och möjligheterna för polisen att ingripa mot oseriösa hundägare.

Btw, ni är alla välkomna på ett seminarium nästa vecka då jag presenterar min rapport av medias hantering av Sarah Palin. Lätt frukost från 8.15 och sen själva seminariet från 8.45 till 9.45.

"Sarah Palin - rätt sorts kvinna?", är rubriken på rapporten

2008-12-11

Gapande fågelunge

Få saker gör mig så irriterad som när företrädare för något särintresse föraktfullt kräver det ena eller andra. Nu är det bilbranschen i form av BilSweden som kräver att regeringen ska agera:

"Vi får inga besked om hur vi ska kunna sälja bilar i dag. [...] Regeringen måste svara. I Europa slopar man bilskatter och ger andra stöd för att hålla uppe bilförsäljningen. Här gör man ingenting."

Alltså. Företag inom bilbranschen tillverkar bilar som folk inte vill ha. Då inte ber, utan KRÄVER, bilbranschen att staten ska ta skattebetalarnas pengar och subventionera deras försäljning av bilar. Hur kan man ens ha mage att kräva något sådant? Jag har full förståelse för att de lobbar för sin sak - men attityden, den är så dryg och överlägsen att jag har lust att be dom att dra åt... ja, ni vet.

Bilpaketet

Totalt 28 miljarder till bilindustrin. Inget ägande - och inga pensionspengar (som Mona Sahlin har tyckt att vi ska använda för att köpa Volvo och Saab).

Det ser okej ut även om jag i grunden är djupt skeptisk till att staten ska satsa pengar för att hjälpa vissa företag men inte andra. Om jag som småföretagare går omkull står inte någon där för att ta emot. Samtidigt får man ju vara lite praktisk. Volvo och Saab är två stora företag som betyder mycket för svensk ekonomi. Att bara strunta i dom är inte heller ekonomiskt försvarbart.

Man ska dock alltid har i bakhuvudet - och regeringen verkar ha det - att marknadsekonomin måste få verka. Det är tufft när företag går omkull. Men ur det kommer möjligheter till nya företag som växer sig starka om inte staten hindrar den utvecklingen.

Sahlin klarar inte att leda Sverige

Johan Ingerö uppmärksammar en krönika av Villy Bergström, tidigare vice riksbankschef och socialdemokrat. Om Mona Sahlin skriver han:

"Partiledaren Mona Sahlin är inte förmögen att med auktoritet tala om ekonomiska frågor, än mindre tänka konstruktivt om ekonomiska system, därtill är hon för okunnig. Kompetenser i hennes omgivning har stötts ut."

Men om hon har tur kanske hon får Lars Ohly som finansminister att luta sig mot.

2008-12-10

Alla vill inte bli akademiker

Idag har vi haft gymnasienämnd på Ebersteinska. Efter lunch träffade vi ett skönt gäng killar som gick på yrkesförberedande program, fordon, bygg och energi. Samtliga trivdes bra för nu fick de pyssla med något de själva valt och själva ville jobba med. Dock tyckte de att kärnämnena som engelska var bedövande tråkiga eftersom de inte hade något med deras yrkesval att göra. Inte heller kunde de begripa varför de skulle tvingas läsa in högskolebehörighet.

Det här är något som kommer ändras i den nya gymnasieskolan. Kurser inom exempelvis engelska kommer vara mer anpassade till de yrkesprogram man valt. Idag tvingas alla elever läsa in behörighet för att gå på universitet även om de inte alls vill det. Det kommer försvinna i det nya gymnasiet, men möjligheten kommer finnas kvar om man vill.

Socialdemokraterna som kallar sig arbetarparti ser ner på yrken som målare, snickare och rörmokare. Det är inte riktigt lika fint som att bli akademiker tycker dom.

Alla vill inte bli akademiker, alla kan inte bli akademiker och Sverige funkar inte om alla är akademiker.

PS. Kolla in folkpartiets nya hemsida på folkpartiet.se. Lite mer användarvänlig. DS.

2008-12-09

Svensk skola tar in vatten

På lärarutbildningen idag berättade jag för studenterna om skolundersökningen TIMSS. Sverige var mellan 1995 och 2003 det land som tappade mest kunskapsmässigt i matte och NO. En svenska elev i åttan 2003 räknade sämre än en svensk sjua år 1995.

Detta var på förmiddagen. På eftermiddagen presenterades resultatet från TIMSS 2007. Tyvärr fortsätter den trista trenden. Sverige tappar fortfarande kunskapsmässigt. Skolverket kallar det en "signifikant nedgång". Vi ligger nu under snittet i EU och OECD i svenska och matematik och på snittet för NO.

Anledningen är den flumskoleideologi som har rådit i skolan under lång tid. Det är den som vi nu bryter med. Skolan reformeras i grunden. Ny lärarutbildningen är bara ett område. Och det är mycket, mycket välbehövligt.

Och efter valet - om ohlyckan är framme - kanske Lars Ohly blir utbildningsminister. Han tycker vi ska avskaffa betyg och läxor.

Hmm

Jag läser i DN att en del djur får vänta ett tag på slakteriet. Det leder till att en del av dom blir så stressad att de får avlivas... Jag trodde liksom att alla djur som kommer till ett slakteri skulle den vägen vandra?

Lärarutbildningen

Jag och Lasse Stjernkvist var med på ett utbildningspass för lärarutbildningen för ett par månader sedan i kursen Leva i världen. Nu är det dags igen, samma kurs men nya studenter. Jag pratade senast en del om framtidens lärare bland annat utifrån hur jag trodde lärarutbildningen skulle förändras. Nu har utredningen kommit och vi vet bättre vad som kommer att hända. Det stämde till stora delar överens med vad jag sa då, vilket ju känns skönt.

Framförallt höjs kraven för att komma in på utbildningen. Det är inte svårt idag och har blivit en utbildning som en del väljer för att de inte kom in någon annanstans. Så kan vi naturligtvis inte ha det.

Det kommer också bli tydligare fokus på olika åldrar. Lågstadielärare ska bli experter på att lära barnen läsa, skriva och räkna. Högstadielärarna ska bli duktigare på sina ämnen. Till exempel.

2008-12-08

Smått och gott

Förra veckans stora magplask stod inte helt oväntat Mona Sahlin för. Hon dundrade ut ett pressmeddelande med kritik av Alliansen för att Sverige tappat i en internationell jämställdhetsranking:

"Effekterna av två år med regeringen Reinfeldt syns redan. Vi har under den moderatledda regeringen trillat ner till tredjeplatsen på World Economic Forums lista gällande Gender Gap Index 2008. Tidigare år har Sverige alltid legat på första plats."

Ett litet problem bara. Listan gällde från 1998 till 2006. Vilka var det som styrde Sverige då? Och vem var jämställdhetsminister 2003-2004?

Mona Sahlin är inte redo att leda Sverige.

Fredrik Erixon skriver i Wall Street Journal om hur snabbt vi glömmer läxorna från historien. Denna gång 70-talets kriser.

Är ni inte kompisar med Per Schlingmann på Facebook. Hav förtröstan, så här ser hans sida ut.

Niklas Frykman skrev för ett tag sen om en "demokratidag" med Dogge Dogelito. Mycket läsvärt.

Johan Norberg skriver på Newsmill.se om varför marknaden ska låta verka när det gäller bilbranschen.

Stefan Fölster krossar på samma sida ett antal myter om bilbranschen.

Bra arena - på många sätt

Jag var i Stockholm i lördags så jag missade invigningen av Stadium Arena, men fick istället gå och se premiärmatchen igår mellan Dolphins och Solna. Blev imponerad av arenan. Den skiljer sig på många sätt från ombyggnaden av Idrottsparken

För det första är det Dolphins som stått för själva bygget. Kommunen har lånat ut en del av pengarna. Tanken från början var att Dolphins själva skulle fixa alla pengar och kommunen bara stå för en del av hyran som en trygghet för att kunna låna. Tyvärr var det kommunen själva som promt skulle låna ut pengarna.
För det andra har Dolphins ordnat ett bra och billigt bygge och fått sponsorer att gå in med en hel pengar.
För det tredje tar Dolphins och friidrotten ett stort ansvar vad gäller årliga kostnader.
För det fjärde upplever jag en stor skillnad på Dolphins ledning och IFK:s ledning. Dolphins sitter inte som en skrikig fågelunge och kräver att bli matad. De är kreativa och handlingsfokuserade, beredda att ta ansvar och stå för sin del.

Så ska samarbete mellan föreningsliv och kommun se ut.

Måndag morgon

Det var rätt segt att komma upp i morse, men nu är jag i alla fall på plats på jobbet. Har precis printat ut dagordningen för alliansens måndagsmöte.

Vänsterkartellen har nu formellt bildats. Jag instämmer med de som tycker att det är bra för väljarna som nu får bättre besked innan valet. Men att kommunister kommer sitta i regeringen om vänsterkartellen vinner valet känns oerhört obehagligt. Lars Ohly har dessutom visat sig vara en tuffing i förhandlingar. Han fick Mona Sahlin på knä nu när hon inte ville ha med honom först.

Enligt Dagens Industri så kan det bli lånegarantier till Volvo och Saab medan de letar nya ägare. Jag är skeptisk.

2008-12-06

Lugn i stormen

Jag måste säga att jag förvånas en del av väldigt mångas reaktioner på regeringens extrasatsningar och över huvud taget på mångas beteende i denna kris. Samtliga särintressen fullständigt skriker efter mer satsningar just på deras område. Ansvarstagandet och helhetsbilden känns som bortblåst.

Jag vet inte om regeringens insatser nu räcker eller inte. Det vet ingen. Men något vi vet är att missköta statsfinanser är oerhört skadligt för Sverige. Det är för att vi har välskötta finanser som vi har råd med satsningar på 40 miljarder utan nedskärningar.

Stefan Arrelids kommentarer är häpnadsväckande. STATEN ska ta större ansvar för KOMMUNERNA. Kom ihåg att Stefan Arrelid har de senaste två åren fattat beslut om budgetar UTAN några som helst buffertar. INGENTING har sparats i ladorna, tvärtom gör de slut på de pengar vi har i mycket snabb takt. Idrottsparken är det värsta exemplet. 300 miljoner kronor samtidigt som han skurit ner hemtjänsten och kommunen går med underskott. Och nu ska staten komma in och rädda honom.

Som sagt, ingen vet om det är tillräckligt det regeringen gör, men kom ihåg att vi satsar just nu mest av ALLA Europas regeringar.

Samtidigt föreslår Mona Sahlin att vi ska ta våra pensionspengar i AP-fonderna och köpa Volvo och Saab. När jag tänker på vad det kan leda till knyter det sig i magen på mig. Våra pensionspengar ska alltså riskeras på två företag som mycket väl kan gå i konkurs även om staten är ägare. Miljarder pensionspengar kan gå upp i rök. Och vad säger att det slutar med Volvo och Saab?

Oppositionen kan inte samla ett gemensamt alternativ och en gemensam politik. De kan inte ens bestämma sig för om de ska samarbeta eller inte. Dom är inte redo att leda Sverige.

Jan Björklund berättade igår hur regeringen jobbar och det känns mycket förtroendeingivande. Dom jobbar frenetiskt med inte panikslaget. Jag får känslan att alla andra rusar runt som yra höns, då måste vi ha det några som är aktiva men samtidigt lugna i stormen.

2008-12-05

Tåget är i tid!

Jag sitter på tåget på väg upp till Stockholm. Ska på gruppledarkonferens inom folkpartiet. Brukar vara bra tillställningar. Jan Björklund kommer till oss - jag gissar vad han kommer prata om.

Tycker regeringens paket ser bra ut. Har lite svårt att förstå alla de som skriker på mer, mer, mer. Anledningen att vi nu har råd att satsa utan att riskera statsfinanserna är att man tidigare inte gjort som alla de som skrikit på mer, mer, mer velat. Vi har EU:s mest expansiva finanspolitik, ändå är det inte nog. Konstigt.

Hoppas också regeringen fortsätter hålla mot om att använda pensionspengarna till att köpa ut Volvo och Saab som Mona Sahlin vill. Det låter ju halvt vansinnigt faktiskt.

En miljard går till ökade satsningar på infrastruktur och då i form av underhåll, eftersom det kan sättas igång med nästan omedelbart. Nu är tåget visserligen i tid, men rälsen behöver underhållas. 40 procent av X2000 var försenade förra månaden. Ruggigt illa. Nu är vi framme!

2008-12-04

Företagarfrukost

Jag klev upp okristligt tidigt i morse för att vara med på en företagarfrukost på Scandic Hotel Nord, ute vid Ingelsta. Företagarna verkade dock pigga och nytra, uppenbarligen blir man bortklemad som politiker.

Som Niklas Frykman skrev en gång från en liknande frukost så diskuterades naturligtvis nya sätt att suga ut arbetarklassen. Rummet var fullt av vidriga kapitalister. Som en som jobbat utan lön i några månader eftersom det tog så lånt tid innan Skatteverket betalade tillbaka den skatt han hade betalat in för mycket av förra året.

Nätverket heter BNI och är ett koncept för att utbyta kontakter. De träffas varje vecka och berättar om det är någon speciellt kontakt de söker, eller om det har något att erbjuda de andra.

Jag var inbjuden av Sverker Wadstein, tidigare gruppledare för folkpartiet, som numera driver företaget Bra Relationer. Ni känner säkert igenom honom från radio och tidningar där han förekommer flitigt som relationsexpert.

Kul att vi har fått lite fler bloggkollegor från Söderköping och Finspång också. Ska bli roligt att höra lite mer från den politiska vardagen i dessa två grannkommuner. Jag satt på frukosten bredvid en företagare från Finspång och en från Söderköping. Vi pratade bland annat om vikten av bättre kommunikationer mellan kommunerna.

2008-12-02

Clinton som utrikesminister

Jag blir bara mer nöjd med det Barack Obama gör som president-elect. De på vänsterkanten borde däremot börja bli lite sura vid det här laget. Säg så här, Hillary Clinton som utrikesminister och Robert Gates som försvarsminister - det är två personer som John McCain mycket väl kunde ha utnämnt om han hade vunnit.

Jonas Jacobsson

Klockan 13 vet vi vem som får Bragdguldet. Såg Jonas Jacobsson på TV i morse. Hoppas verkligen det blir han. Jag har bidragit lite till att föra fram Jonas namn genom en debattartikel som publicerats i flera tidningar. Den är skriven tillsammans med Hans Backman, riksdagsledamot för fp och ansvarig för idrottsfrågor, och Linnea Darell fd riksdagsledamot från Linköping.