2009-01-05

Obalanserad rapportering om Gaza-kris

Om man ska ha någon balans i medierapporteringen och möjlighet att själva till exempel tydligt se varifrån uppgifterna kommer ifrån kan man inte läsa svensk media. Jag kollade en stund på CNN och fick en mycket bredare bevakning än i Sverige. De lät båda sidor komma till tals, de redovisade både sidor av konflikten. Exempelvis visade de en karta över israeliska angrepp i Gaza, och motsvarande karta över Hamas angrepp i Israel.

Av någon anledning har DN.se och SvD.se "Attackerna mot Gaza" i den så kallade balken, rubriken som sammanfattar ett helt område av artiklar. Konflikten handlar ju faktiskt inte om bara attacker mot Gaza, utan också attacker från Gaza.

Jag har mailat DN och SvD och frågat varför de har den rubrik de har i balken. Hittills fått svar på DN:

"Det som fångar världens uppmärksamhet just nu är attacken mpt Gaza. Beskjutningen mot Israel har (tyvärr) pågått en längre tid. Rubriken i "balken" ändras efter hand.

vänligen
Mats Areskoug
DN.se"

Andra medier, som just har "världen" som publik verkar dock göra en annan bedömning än svenska DN. Hos BBC står det istället "Middle East Crisis", samma sak hos CNN på TV, på nätet "Gaza Crisis".
DN och SvD är dock inte ensamma, även Al Jazeera har rubriken "War on Gaza".

Utländska medier är också mycket mer noga med att uppge varifrån deras uppgifter kommer. "Säger israeliska militären", eller "säger Hamas" förekommer flitigt när olika uppgifter om exempelvis antalet döda rapporteras.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Frågesport Matias:

Det finns en känd stad i Israel som heter Sderot. Den grundlades i början på 50-talet. Fanns det något på denna plats dessförrinnan??

Men om detta må vi kanske inte säga ett knyst...?

Craig M sa...

I watched BBC World News for a timed hour yesterday. In that time I saw:
Pro-Israeli (including US government) speakers - 17
Pro-Palestinian speakers - 2
Mentions of Hamas Rockets as reason for war - 37
Mentions of illegal Israeli settlements - 0
Mentions of Palestinians killed by Israel during "ceasefire" - 2
Mentions of Sderot - 12
Mentions Sderot used to be Palestinian - 0
If you don't believe me, try it yourself.

Anonym sa...

Sundins vurmande för privategendomen omfattar bara vita europers rätt till egendom. Palestinas ursprungliga innvånare spottar han på då de sitter instängda i gazagettot, detta alldeles oavsett om de har papper och ägarbevis på marken och husen de fördrevs från i nuvarande israel. A och O är att dessa och deras arvingar inte får återvända då de är av "fel" etnicitet. Att vara för det är att vara mot israel som "judisk" stat...

Anonym sa...

Nu råkar ju dina " idolmedier " vara rätt tighta med Israel så om du tror att deras rapportering är mer objektiv behöver du bara ta en titt på kartan o jämföra fr 48 hur palesttina blir mindre och mindre och om man lyckas få med sig medierna som jag anser man gör ganska bra så är snart också gaza ett minne blott. Du gör inte liberalismen en tjänst med den här synen på konflikten. För övrigt hoppas jag att mina vänner på båda sidor gränsen överlever morgondagen men jag är betydligt mer oroad för dem i gaza och ganska trygg med att mina israeliska vänner kommer överleva..Synd bara att inte människorna i Israel som arbetar för fred fått makt i Israel. Men men du o "din liberalism" är duktiga på att slå er fram det kan man inte säga något annat om. Snälla skänk en tanke till alla krigens offer i natt i övermorgon i övermorgons imorgon och tänk ärligt vad som ger ett slut. Fler atacker? Det handlar visst om demokrati som du själv skrev men också om att få mat, ej bli isolerad, marginaliserad o hänvisad till försvar med bara händerna i sitt eget bostadsområde. Ursäkta att det blev långt. Sköt om dig o hoppas du kan ta till dig andra människors synpunkter.