2009-01-26

Vilket årtionde är det?

När jag ser filmen från demonstrationen i Malmö får jag påminna mig om att vi lever i en demokrati på 2000-talet, och inte Tyskland på 30-talet.

Ungefär 300 människor manifesterar för Israels rätt att försvara sig. De har tillstånd, sjunger sånger och håller anföranden. Lugnt och stillsamt.
Några meter bort står 300 människor, utan tillstånd, skriker och vrålar, kastar glasflaskor, raketer, ägg och stenar.

Vad gör polisen? Tittar på, och motar sedan bort de som har ett tillstånd.

Allan Widman, var med som talare på manifestationen, och skriver om upplevsen på Newsmill. När de motas bort säger en mycket gammal kvinna till honom:

"Det var precis så här den gången också. Vi leddes undan och de andra blev kvar på torget".


18 kommentarer:

Emma Grön sa...

Eeeh, ja fast det är ju staten Israel som är massmördare och det palestinska folket som är instängt i ghetto.

Paralleller kan man ju alltid dra hur man vill.

Det vore nog nyttigt för Israels regering att få besöka Haag, tycker jag.

Och nej, jag har ingen förhoppning om att vi blir överens så någon längre bloggdiskussion är överflödig. Jag har bloggat en del om Gaza jag med.

Mathias Sundin sa...

Även om det skulle vara som du säger - vilket det naturligtvis inte är - så på vilket sätt försvarar det händelsen i Malmö? Ska judar i andra länder förföljas för vad staten Israel gör? Det var ju faktiskt det jag skrev om.

Anonym sa...

Eeeh, ja man kan ju säga lite som man vill, om man bortser från fakta och relativiserar lite.

Nu Emma, var det inte Staten Israel som demonstrerade och inte heller dess regering. Om så vore, och de om de till äventyrs skulle hamna i Haag, skulle de få tillfälle att yttra sig i en domstol utan att utsättas för skrän och ägg- och glaskastning. Det är mer än vad de får på Sveriges gator idag.

Som sagt, man kan dra vilka paralleller man vill.

Thomas sa...

Bra gjort av Ted Ekeroth(SD) att sammanställa denna video. Liksom den arabiska invandringen är oroväckande stor i Sverige, har israeliska araber oroväckande höga födelsetal. Filmen visar klart att det inte är önskvärt att araberna blir för många varken i Sverige eller i Israel. Låt Israel förbli en judisk stat -stöd judisk emigration till Israel. Donera till JAFI

Emma Grön sa...

Mattias skrev:
"Ungefär 300 människor manifesterar för Israels rätt att försvara sig."

Alltså handlade demonstrationen i fråga om staten Israel, och inte om judar i allmänhet. De som demonstrerade gjorde detta för ISRAEL, och inte för judarna som religiös grupp.

Vad motdemonstranterna alltså demonstrerade emot borde ha varit staten ISRAELS agerande och inte emot judarna. Mattias skriver heller ingenting om att de skulle ha demonstrerat mot judarna som religiös grupp, vilket gör att jag antar att det var just ISRAELS agerande och inte judarna som religiös grupp som motdemonstranterna riktade in sig på.

Att koppla Israel med förintelsen och judarna var det Mattias som gjorde i sitt inlägg 8genom att referera vad en enda åskådare tyckte). Jag ifrågasatte hur bra den parallellen egentligen var genom mitt kritiska inlägg.

Jag tycker att det vore bra om man slutade koppla ihop staten Israel med judarna som religiös grupp. Många judar väljer att leva utanför Israel och är mycket kritiska mot vad staten Israel gör.

Mathias Sundin sa...

Emma: Fel av mig att koppla just detta till judarnas situation i allmänhet, även om det finns en del paralleller. Men du verkar fortfarande inte ha något problem med hur motdemonstranterna uppträdde. Eller polisen.

Emma Grön sa...

Varför tror du inte att jag har något emot hur motdemonstranterna uppträdde? Jag har väl inte sagt något specifikt om motdemonstranterna överhuvudtaget, mer än VAD jag antog att de demonstrerade emot. Jag har bara din beskrivning av vad som hände och om jag skulle ha upplvet samma sak som du beskriver så skulle jag ha tyckt som du, att beteendet var fel.

Men anledningen till min kommentar var just att jag tycker att det är fel att ständigt göra kopplingen Israel-judar-Förintelsen. Det är inte riktigt så enkelt.

Mathias Sundin sa...

Inlägget handlade om hur dessa motdemonstranter betedde sig. I inlägget har jag inte överhuvudtaget berört förintelsen eller judar.

Din reaktion var "Eeeh, ja fast det är ju staten Israel som är massmördare och det palestinska folket som är instängt i ghetto."

Inte ett ord om att motdemonstranterna har gjort fel. Trots bildbevis tar du inte heller nu avstånd från deras agerande. Bara "om" det är så som jag beskriver. Men kolla på filmen. Se med egna ögon.

Du kanske tycker att du bara protesterar mot staten Israel, men det gör du inte eftersom du låter såna här typer hållas utan att ta tydligt avstånd. Det är är och förblir vänsterns problem att de så snabbt hoppar i sängen med alla möjliga mörkermän, så fort de är mot något vänstern hatar.

Emma Grön sa...

Snälla du.

Jag har inte tittat på filmen. Jag läste texten och tänkte inte på att det var en film och inte ett fotografi. Detta kunde jag ha gjort bättre så just den biten var fel av mig.

Men nej, det var DU som drog in förintelsen genom att fråga dig vilket årtionde det är vi lever i och anspela på tiden då förintelsen inträffade.

Och ja, staten Israel är ju faktiskt massmördare, oavsett om de själva anser det vara "försvar" eller om de mitt bland alla civila råkat ha ihjäl lite Hamas-terrorister också.

Och ja, Apartheid-muren gör ju att palestinier lever under ghettoliknande förhållanden.

Skall jag alltså anta att DU är för precis allting som du inte ideligen skriver att DU tar avstånd från på din blogg? Det är ju så du behandlar mig.

Och din retorik med "vänster", "hoppa i säng" och "mörkermän" är löjlig och på sandlådenivå. Jag anser mig vara en för seriös politiker för att ens bemöta detta.

Mathias Sundin sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mathias Sundin sa...

Nej, jag har inte ens nämnt förintelsen. Jag skrev om 30-talet, då judeförföljelserna blev värre och värre. Huvuddelen av förintelsen ägde som bekant rum på 40-talet.

Och nej, man måste inte anta att någon stödjer allt det du räknar upp bara för att man inte tar avstånd från det. Men nu handlade just detta inlägg bara om händelsen i Malmö. Vad som utspelades där. Vad motdemonstranterna gjorde och vad polisen gjorde.
Din enda reaktion var att påpeka att staten Israel är mördare och att dom borde stå in för domstolen i Haag. Något som hade väldigt lite med motdemonstranternas beteende att göra.

Fortfarande låter du bli att ta avstånd från det som skedde i Malmö. På min andra blogg, hos NT, där samma inlägg läggs upp, tog en person som har precis samma uppfattning som du om staten Israel, omedelbart avstånd från det som hände i Malmö.

Men som sagt, för många inom vänstern är det nära till hands att hoppa i säng med allehanda avskum så fort de råkar hata USA, Israel eller något annat passande.

Anonym sa...

Emma Grön, du är en vidrig människa.

En annan värld är möjlig sa...

Är inte det som hände i Malmö i söndags demokrati, så vad är då demokrati? Två grupper som använder sin åsiktsfrihet på en offentlig plats.

Den dan som man måste ha tillstånd för att stå på det största torget i Malmö- den dagen har vi inte ens något som liknar demokrati i Sverige!

För mediainformation läs ex.
www.sydsvenskan.se, som har några artiklar som kan vara av intresse, ett bra komplement till youtubefilmer...

Emma Grön sa...

30-talets judeförföljelser och förintelsen hänger i mina ögon ihop så den biten är väl inte så mycket att träta om.

Vad "vänstern" gör eller tycker tänker jag inte kommentera då jag inte är vänster och därför inte riktigt förstår varför "vänstern" tas upp hela tiden.

Och det var ju fortfarande Mattias som relaterade händelserna under demonstrationen till händelser vid tiden för Förintelsen. Varför då, undrar jag? jag vill veta vilka tankar som ligger bakom den kopplingen, men Herr Sundin vill inte svara. Om inte Mattias gjort den kopplingen i sitt inlägg så hade jag inte svarat i kommentaren med en mot-parallell.

Och till Anonym som påstår att jag är en "vidrig människa" så vill jag påminna om yttrandefrihet och värdet av diskussion. Jag tycker inte likadant som Mattias Sundin, men även om jag debatterar med honom tycker jag inte att han, eller de som tycker som han är "vidriga människor". Är man politiker så får man ha respekt för och tolerera andras åsikter utan att lägga sig på lägsta nivå i debatten.

Mathias Sundin sa...

Emma: Jag skrev bara om judeförföljelser på 30-talet. Inget annat. Jag drog inga paralleller till förintelsen. Även om jag hade gjort så finns det inga paralleller. Om man jämför kriget i Gaza med förintelsen har man förstått väldigt lite av historien och om förintelsen.

Och återigen, för vilken gång i ordningen vet jag inte, låter du bli att ta avstånd från motdemonstranternas agerande.

Anonym: Den typen av kommentarer hör inte hemma på den här bloggen.

Emma Grön sa...

Jag låter bli att kritisera motdemonstranternas agerande så länge de som hävdar "Israels rätt att försvara sig" låter bli att kritisera Israels övervåld och massmord.

Om man har attityden att "den som tiger samtycker" så bör man först gå till sig själv för rannsakning...

Mathias Sundin sa...

Emma: Så, så länge man inte tycker Israel har gjort fel så är det okej att kasta glasflaskor och stenar på folk. Ok. Jag förstår.

Emma Grön sa...

Då förstår du emellertid inte samma sak som jag.