2009-02-02

Försäkringskassan och Gävleupproret

Som kommunpolitiker har vi inget ansvar för Försäkringskassan, men det finns många beröringspunkter ändå. Dels alla kommunens anställda och såklart alla medborgare i Norrköping som i olika sammanhang har med kassan att göra. Vi får därför mycket frågor, som ibland är svåra att svara på när man inte är tillräckligt insatt. Därför hade vi bjudit in dom idag för att träffa Alliansen.
Fokus var på sjukförsäkringen. En viktig del att komma ihåg, tycker jag, är att det inte skett några förändringen i bedömningen av sjukdomar. Det är inte lättare eller svårare att få ersättning för en sjukdom idag än under den gamla regeringen. De förändringar som genomförts där skedde under förra regeringen. Däremot har tidsgränser ändrats en del under nuvarande regeringen, med huvudsyfte att ingen ska glömmas bort och gå sjukskriven under lång tid utan någon rehabilitering tex.
När saker förändras kan det bli fel, sånt gäller att bevaka. Det gör man bäst om man är hyfsat insatt.

Efter lunch har vi kommunstyrelse där vi bland annat ska svara på Järnvägsutredredningen. Vilka sträckningar vi föredrar in och ut ur Norrköping och hur vi vill att de ska se ut inne i stan. Ska stationen och spåret ligga i marknivå, eller ska det vara upphöjt i luften. Ett mycket svårt beslut, men det verkar som om det finns enighet om ett upphöjt alternativ.

Jag var på en mycket bra träff fredag och lördag i Gävle, därav namnet Gävleupproret. Niklas Frykman beskriver bakgrund och framtid, så läs hans inlägg. Det hela började i en skybar i Västerås...

Inga kommentarer: