2009-02-12

Kissar vi i byxorna?

Om jag har förstått rätt var en grundläggande orsak till finanskrisen i USA att folk lånade för mycket pengar till husköp och konsumtion, för att räntorna var så låga.

Nu ser det ut som vi gör samma sak igen. Rekordlåga räntor för att få igång konsumtion och därmed ekonomin. Är det ett alldeles för kortsiktigt tänk vi har? Alla jobbar hårt för att den här krisen ska vara så kort som möjligt, men riskerar vi inte att bygga upp för en ännu större kris runt hörnet?

Att vi får en tillbakagång i en ekonomi är naturligtvis jobbigt, men samtidigt något naturligt. Dåliga företag försvinner, de livskraftiga företagen överlever. Kapital flyttas från dåliga branscher till bra branscher och på det sättet växer välståndet igen.

Jag menar inte att regeringar och riksbanker ska sitta med armarna i kors. Men man ska inte ägna sig åt kortsiktiga panikåtgärder som innebär stora budgetunderskott. Dom lånen ska betalas tillbaka någon gång.

Därför tycker Folkpartiet i Norrköping att Norrköpings kommun inte ska dra på sig stora låneskulder. Det är som att kissa i byxorna, varmt och skönt i början, men snart klibbigt och kallt.

Inga kommentarer: