2009-02-26

Klassresan börjar i klassrummet

Folkpartiets fixering vid skolpolitiken bygger på uppfattningen att skolan är oerhört viktig för att det är människans flit och förkovran som ska avgöra om man uppnår det man vill i livet. Det ska inte vara mamma och pappas pengar som avgör, det ska vara ens eget arbete. Jämlikhet, alltså.

Det var så det svenska skolsystemet reformerades för att bli en gång i tid. Flit, plugg och förkovran skulle löna sig. Med 68-vänstern sveptes det bort. Jämlikhet blev att ingen skulle få prestera bättre än någon annan. Istället för att se till att alla fick möjlighet att ta examen, tog man bort examen.

Nu kommer en mycket intressant studie som pekar ut hur detta har skadat jämlikheten. Efter 1940-talets skolreform ökade jämlikheten, det spelade mindre och mindre roll vilka föräldrar du hade. När 68-vänstern hade fått härja, minskade återigen jämlikheten, dina föräldrar spelade större roll.

Nu reformeras Sveriges skolpolitik igen. En del kritier säger att det är en återgång till 1950-talet. På ett sätt har de rätt: Dina föräldrar kommer spela mindre roll. Klassresan kommer återigen börja i klassrummet.

Inga kommentarer: