2009-03-17

Rättvis fördelning

Lars Stjernkvist debatterar på bloggen. Ovanligt, men bra!

Jag påstod att Linköping inte genomför några besparingar nu, eftersom de har en buffert att ta av. De kommer, som jag också skrev, också tvingas spara, men inte lika snabbt och inte lika hårt.

Stjernkvist bemöter det så här:

"I själva verket tog Linköping beslut om ett generellt sparbeting redan i höstas, 34 miljoner kronor ska skäras bort. Dessutom har inte kommunerna fått full kompensation för löneökningar."

Äpplen och päron.

Vad vi diskuterar är besparingar NU, inte i höstas. Dessutom, Lars Stjernkvist sparade också i höstens budget, bland annat genom att inte ge full kompensation för löneökningar. Budgeten justerades ner i sista sekund efter nya skatteprognoser.

Ok, låt oss då återvända till nuet. Där sparar Norrköpings kommun i år 75 miljoner kronor och nästa år 195 miljoner kronor. Om vi jämför det med Linköpings 34 miljoner - i höstas - så är det mycket mer.

Men säger Stjernkvist, vänsterkoalitionen i Norrköping pekar ut var besparingarna ska tas, så att "att de inte i första hand drabbar redan utsatta".

Det är exakt vad Alliansen i Norrköping gör. Vi tar från en summa pengar som inte används till någonting alls, 16,2 miljoner som ligger under kommunstyrelsen och fördelar bland annat det till vård- och omsorgsnämnden och barn- och ungdom. Det gör att våra besparingar där blir några miljoner lägre.

Kanske hade Stjernkvist tänkte använda dom pengarna istället till hyra för Idrottsparken. 22 miljoner per år går den på.

Rättvis fördelning var det.

Och just ja, varför sparar ni inte någonting alls på politiken, Lars?

Inga kommentarer: