2009-04-01

Facebook-grupp mot Kaukasisk ovtjarka

Det finns många människor, inte minst hundägare, som upplever att olika former av farliga hundraser är ett stort problem. Deras oro tas inte på allvar av något parti eller ens av hundägarnas organistioner, som Svenska Kennelklubben. Alla partier har exakt samma uppfattning i frågan. Det är osunt.
 
Numera finns det enkla sätt för folk att visa sin åsikt i en fråga: Facebook.
 
Därför har jag startat en Facebook-grupp just om hundrasen kaukasisk ovtjarka. Gå med och visa makthavarna att de behöver lyssna!
 

41 kommentarer:

Anonym sa...

amstaff.blogdog.se

Anonym sa...

http://www.smp.se/nyheter/vaxjo/polishund-bet-66-arig-kvinna(1242188).gm

Hmm...kanske läge att "förbjuda" polisen hundar också...eller?

Det finns inga "farliga hundar"!
Bara farliga människor...och dåliga hundägare...
By the way...skitpartier finns det också...ska väl tilläggas...

Är Rottweilerägare sedan tidigt 90-tal samt förälder. Mina barn OCH alla deras kompisar OCH mina vänner saknar bitmärken!

Anonym sa...

förbjud maktgalna politiker som inte verkar ha någon som helst verklighetsuppfattning. du måste ju ha blivit biten av en hund efter som du är så het i denna fråga.

Emelie sa...

Hur i helvete kan ni sitta och dra alla dessa hundar över en kant ? det är som att säga att alla blattar är dumma i huvet och våldtäktsman eller att politiker är högfärdiga och överbetalda.. svenska lapphund är en sällskapshund men rasen uppfattas som agressiv. Ska den och alla polishundar m.m också förbjudas då ?det finns inga farliga hundar bara farliga hundÄGARE. man måste veta hur man ska handskas med speciella raser som Kaukasisk ovtjarka. människor borde tänka innan dom hälsar på hundar eftersom dom flesta hälsar på en hund (med tillstånd från hundägaren och utan) genom att böja sig över den och gå direkt på den utan att låta hunden undersöka vilket hunden ser som ett stort hot.. många amstaff/pitbull har varit med i överfall men rasen är också en jävligt trevlig familjehund när den handskas på rätt sätt och får det den behöver, för vad dom flesta hundägare glömmer är att en hund behöver mer än en kort kisserunda och kärlek. den MÅSTE ha mycket motion och regler precis som ett barn!

Mathias Sundin sa...

Mattias: Rottweiler står för 22 procent står för 22 procent av alla dödsfall som orsakas av hundar.

Nej, varför ska polisen inte få ha hund? Hur är det kopplat till specifika hundraser?

Anonym: Nej, jag har inte blivit biten av hund. Jag har växt upp med hundar och är en riktigt hundmänniska.

Emelie: Dina jämförelser är otroligt märkliga eftersom vad vi pratar om är hundraser. Våldtäktsmän är inte en särskild sorts ras.

Det är rent obildat att påstå att det bara är ägaren som spelar roll, eftersom hundarna är framavlade för olika syften. Som i detta fall att till och med kunna spöa björnar. Sådana djur ska inte få finnas bland oss och bland andra sällskapshundar.

Anna sa...

Hej!Jag tycker inte att man ska döma ut alla ovtjarka, det finns även de som är fina familjemedlemmar också. Självklart finns det dåliga exemplar men vilken ras har inte såna?? jag har träffat ett par stycken och de har inte visat en gnutta till elakhet eller försökt bita eller något annat illa...

Om vi nu ska börja förbjuda farliga elaka hundar så kan vi ju börja med chihuahua, golden, schäfer,labbe mfl...vilket är de vanligaste raserna som gör utfall, biter och attackerar utan orsaker.

man kan få vilken hund som helst att bli elak med fel behandling och i fel händer alla är kanske inte passande till att ha ovtjarka!

Tänk på att hunden inte väljer sin ägare det gör vi!

Anonym sa...

Mattias: Rottweiler står för 22 procent står för 22 procent av alla dödsfall som orsakas av hundar. har en rottweiler som stått i bur i 3,5 år och varit misshandlad men det är den snällaste hund som finns och han skulle inte göra en fluga förnär så i dem fallen handlar det om ägaren. är upp vuxen med dessa hund raser du vill förbjuda och har alldrig blivit biten eller nått av dem men däremot en liten råtta till pudel har anfallit mig så ska vi förbjuda dem med.

Mathias Sundin sa...

Anna: Vad är det för statistik som du lutar dig mot när du påstår att labradorer är de hundar som gör mest utfall, biter och attackerar utan orsak?

Det finns dessutom en mycket stor skillnad. En chihuahua kan inte ha ihjäl en människa, om man nu inte råkar sätta den i halsen.

Du måste ta in storleken och deras förmåga att göra allvarlig skada i beräkningen.

Mischa sa...

Nu är ju knappast du drabbad av varken björnar eller vargar, men i resterade delar av landet finns bönder som lever av sina djur och folk som pysslar med boskap för hobby.

Vi har även haft en kraftigt växande rovdjurstam i sverige och långt ifrån alla stängsel och lagar räcker för att skydda alla betesgående djur, dessa hundar är idealiska för att göra vad dom gör bäst.

Låt inte folk som inte begriper vad dom skaffar sig prata för rasens skull.
Förövrigt hur kommer det sig att du enbart är emot kaukasen och inte dom två andra ovtjarkaraserna som existerar i vårt land?

Mathias Sundin sa...

Anonym: Varför är det just rottweiler som blir extra mycket misshandlade och dåligt skötta isåfall? De utgör ju trots allt bara en liten del av det totala hundbeståendet.

Nej, en enstaka dålig hund ska inte döma ut en hel ras.

Mathias Sundin sa...

Mischa: Ja, därför kan det vara på sin plats med vissa undantag från ett förbud. Som för vakthund eller som just skydd mot varg och björn.

daniel sa...

de är så att dessa hundar hammnar hoss fel personer som har dem för att höja sin respekt och dessa personer är inte alltid lämpade att ha såna hundraser men en som vet hur dem ska hanteras får mycket sällan problem med typ rottweiler. jag kan få vilken större hund som helst till att bli livsfarlig för mäniskan tycker det är fel och hoppa på hund raser när det bakom hunden står en olämplig mäniska. de som inte kan hantera hundar med ett starkt sinne kanske ska skaffa sig en hamster eller nått

Mathias Sundin sa...

Daniel: Men vad har det med saken att göra att du kan träna vilken hund som helst att bli farlig? Det här handlar om raser med specifika egenskaper.

Menar du på fullaste allvar att det inte finns någon hundras i världen som är farlig i sig själv?

daniel sa...

ja saken är den att du drar rotte över den kanten har du ägt en själv har du haft en rotte som en familjehund eller du bara läser dig till allt. du säger Det här handlar om raser med specifika egenskaper... alla mäniskor har någon specifik egenskap ska vi förbjuda dem med för samhället i dag misslyckas mer med dem mänsikorna än vad hund ägarna misslyckas med sina hundar.

daniel sa...

mäniskan i vilken form som helst är farligare än någon hundras. visst det kan finnas hundar som är farliga men även dem kan funka med rätt hundförare.

Mathias Sundin sa...

Daniel: Kan du inte svara på frågan: "Menar du på fullaste allvar att det inte finns någon hundras i världen som är farlig i sig själv?"

Och när har jag dragit alla rottweilers över en kam? Jag konstaterar hur mycket dåligt våld rasen orsakar. Det betyder ju inte att alla rottweilers dödar människor, men att risken är större med en rottis än en pudel, för att ta ett extremt exempel.

daniel sa...

http://sv.wikipedia.org/wiki/Rottweiler läs vad där står om rottweiler.

ser inte nånstans i den texten att den skulle vara någon killer dog.

Rottweiler är hundar med starkt och stabilt psyke och är en lugn, vänlig och godmodig hundras som är tålmodig med barn, tillgivna och följsamma.

Mathias Sundin sa...

Min fråga gällde inte rottweiler.

daniel sa...

"Menar du på fullaste allvar att det inte finns någon hundras i världen som är farlig i sig själv?"

alla större hundar är farliga om de är hoss fel ägare sen att vissa hundar skulle vara faligare jo de köper jag men hanteras de rätt så kan de vara hur goa som helst. och många av fallen där när rotten varit inblandad i nått så har den varit kraftigt misskött. senaste fallet som jag känner till i franrike där ägaren dödades av sina rottar. men hon hade ju inte gett de mat på hur länga som helst och de vart riktigt misshandlade. tror att en mäniska i de förhållanden som dessa hundar vart i också skulle bli farliga.

daniel sa...

svaret till dig kom i inlägget efter. men det var dessa specifika egenskaper du nämner och rottweiler har inte några sånna extra specifika engenskaper utan rasen måste bara ha haft en grym otur som hammnar hoss personer som inte kan hanter dem rätt och där igenom formar dem till de så kallade farliga hundarna

Nikki sa...

Jag undrar lite om du själv har ägt en ovtjarka och vad du bygger dina sk. "fakta" på?
Jag tycker det är synd att man jobbar så hårt för att piska upp ett sådant hundhat i Sverige. Har vi inte tillräckligt med fördomar redan?
Borde inte frågan egentligen vara skärpt kontroll av hundar överhuvudtaget? Hade det krävt speciellt tillstånd att skaffa hund (avsett ras) och större krav ställts på uppfödarna att kontrollera sina köpare så hade vi inte haft sådana problem tror jag.

Har haft hund hela min uppväxt och har haft allt från ovtjarkor till pittbulls och det lustiga är att alla runt om mig alltid har varit hela och ickeuppslitna av hungriga "monsterhundar". Såväl vuxna som barn, människor och andra djur och vänner som främlingar.

Jag kan iaf säga att jag till 100% inte tror på att det finns några farliga raser bara farliga hundägare.

Anonym sa...

Om vi förbjuder vissa hunraser som inte passar i din trygga värld...vad gör vi då med alla blandraser som kommer som ett brev på posten efter ett sånt förbud? Oxå förbjudas? Och all illegal import som definitivt oxå kommer? Nää du... Vill man ha en farlig hund går det alltid att ordna vilken ras man än använder...

Polisen använder sig nästan uteslutande av schäfer för övrigt... Så visst är det kopplat till specifika raser.

Så...ska vi förbjuda schäfer och därmed polisens favoritras?

daniel sa...

hur gör du när du är ute på stan och ser en rottweiler förutsätter du att den är livsfarlig? går du stora omvägar när du ser en? och varför just rottweilern skulle vara så omnämnd kan ju vara för att det var den femte populäraste hundrasen i sverige 08.

Anonym sa...

Jättebra kommentarer i Uppdrag Granskning ikväll! Självklart finns det hundraser som inte lämpar sig som sällskapsdjur (hundvan ägare eller ej). Jag blev så arg på SKKs ombud! Och han ska värna hundar! Han vet ju ingenting! Kämpa på!

mollgan sa...

Mycket Stor undersökning som tydligt visar fakta.

Detta bör alla läsa som talar om raser och inte ägaransvar !

http://www.adbadog.com/uploads/pdf%20forms/DowdAPBTbehaviormanuscriptV4.pdf


The American Pit Bull Terrier and the American Staffordshire Terrier are the breeds most targeted by BSL. In the current study, the temperaments of over 25,000 dogs, of various breeds, have been evaluated including 1136 dogs from the pit bull group and 469 American Pit Bull Terriers. Using results of a rigorous pass-fail temperament test, designed to evaluate characteristics such as human aggression, these analyses statistically evaluated the proportion of dogs categorized by breed groups (e.g. sporting, pit bull, hound, toy, terrier) passing. Interestingly, results show that the pit bull group had a significantly higher passing proportion (p < 0.05) than all other pure breed groups, except the Sporting and Terrier groups.

Dajna sa...

En liten grej bara..
Ovtjarka kräver en tränad husse/matte och är ingen nybörjar hund.
Hunden fugnerar utmärkt med barn och andra sällskapsdjur.

Förbjuda den? Varför? För att olämpliga människor köper den och ger den ett dåligt rykte?

Du säger att den ska förbjudas för den avlats fram till herdehund och ska skydda djur/boskap från varg, björn etc.

Du kan ju titta på alla hundraser som finns i Sverige som är avlade för samma syfte och hur många som är otroligt lika kaukasik ovtjarka.

Jag kan inte alla på rak arm men har ägt 2 av dom.

Fransk pyreneerhund, Maremma (italien), Kangal (Turkiet), och många många fler.

Finns många bättre sätt att hantera problemet än att förbjuda hundraserna som är "svåra"

Samma sak gäller kamphundarna, amstaff, pittbull etc.

Hur fina och trevliga hundar som helst med rätt uppfostran och stabil miljö.

Att folk inte förstår bättre och uttalar sig är LÄTT irriterande.

Dajna sa...

En liten grej bara..
Ovtjarka kräver en tränad husse/matte och är ingen nybörjar hund.
Hunden fugnerar utmärkt med barn och andra sällskapsdjur.

Förbjuda den? Varför? För att olämpliga människor köper den och ger den ett dåligt rykte?

Du säger att den ska förbjudas för den avlats fram till herdehund och ska skydda djur/boskap från varg, björn etc.

Du kan ju titta på alla hundraser som finns i Sverige som är avlade för samma syfte och hur många som är otroligt lika kaukasik ovtjarka.

Jag kan inte alla på rak arm men har ägt 2 av dom.

Fransk pyreneerhund, Maremma (italien), Kangal (Turkiet), och många många fler.

Alla är lite ovtjarkan till sätt.

Att förbjuda dessa raser pga olämpliga ägare är inte okej.

Samma sak gäller kamphundarna.
Amstaff, pittbull etc.
Hur trevliga och roliga hundar som helst om dom vuxit upp i stabil miljö och bra förebilder.
Funkar utmärkt med familj och barn även dessa.

Dont blame the dogs.

STOLT ovtjarka ägare! sa...

Du måste vara en jubelidiot! Hur i helvete kan du stå och säga att en hundras sk förbjudas? Vad vet du egentligen själv om den rasen? Inget visseligen!

Jag är ägare till en Kaukasisk Ovtjarka och jag älskar min hund, hon är hur underbar som helst och har aldrig visat aggrission så som du och svt verkar vilja förmedla.
Det finns bara 1 kennel i sverige och svt har inte pratat med kennelägaren, utan bara med idioter som köper en hund för att den är söt och gullig, de forskar inte i vad det är för hund och sen när de inte kan hantera den så skyller de allt på hunden. Det är skamligt!

Alla borde inte få ha djur, det är ALDRIG hundens fel om den är farlig utan det är ägarens egna ansvar att hantera hunden, kan man inte det så bör man fråga sig varför i helvete man köpt en hund för?

Vilken hund som helst kan bli farlig, har du någonsin hört eller sett en Ovtjarka bita ett barn? NEJ utan det är andra hundraser som såväl kan bli farliga. Bara för att Ovtjarkan avlats som vakthund betyder inte att den är en mördarmaskin, den är en vakthund som vaktar sin familj och om det skulle vara så att någon kommer för att skada så skäller den först, den går inte till attack bara sådär, det krävs jävligt mycket för att en ovtjarka ska gå till attack så som vi sett i programmet att ni pratar om!!!
Jävligt mycket kvävs!

Oftast är det okunniga människor som inte vet vad de köper, som sen ser att de inte kan hantera hunden, så de börjar ta till våld för att hantera den och då ger givitvist hunden igen, och det är inte mer än rätt! Så allt handlar om ägaren. Man måste veta hur man ska hantera en hund och en ovtjarka är en vaktund som är en bra familjehund om det finns en alfahanne som visar att den är den som ska lydas. Diciplin är a och o gällandes all uppfostring av hundar, likaså ovtjarka.


Det är fan skamligt, patetiskt och sorglig hur du beter dig, sen om du nu vill förbjuda ovtjarkan, ska alla riktiga ägare av en KO som kan hantera sin hund bli av med sin kära familjemedlem? Ska du sen gå och vilja förbjuda alla andra raser så som pitbull, doberman, schäfer, rottweiler?? För alla hundar KAN bli farliga i fel händer!!! INSE det!!

Allt handlar om att det är för mycket utav fel sorts hundägare som skaffar sig en hund som de inte kan hantera. Det borde inte vara möjligt för vem som helst att köpa vilken hund som helst. För i slutändan är det alltid hunden som det skylls på, hunden som får ta skiten för något den inte är ansvarig för.
Genom att vilja förbjuda en hundras så som Ovtjarkan så visar det bara att det är acceptabelt att utföra djurplågeri och att sen skylla på rasen som aggressiv.

Du kanske borde forska lite mer om rasen Kaukasisk Ovtjarka, så som jag vet här i sverige så används inte dom som boskapsvakthundar, de är familjehundar och vakthundar. De ägare som kan hantera och älskar sin hund vet exakt hur rasen är, inte du,inte svt!


Det kanske borde göras en ny facebook grupp, en som samlar in pengar för dig så du kan få dig en vettig utbildning och kanske lära dig ett och annat.


Du borde kanske inte slösa din "dyrbara" tid på att kämpa i en kamp du aldrig kommer vinna.
Ägaransvar är det som bör tas upp, hur pass kapabla människor är att hantera vissa hundraser, det är aldrig hundens fel, även om den har det i sitt dna att vara beskyddande så betyder inte det att den är livsfarlig och ej hanterbar, allt återgår till ägaren som får från valptid visa hunden vem som bestämmer så slipper man problem med sin hund, oavsett hundras.

=)

Ha en bra dag! för nu ska jag ut och busa med min 1åriga Ovtjarka som är så gosig :D
btw hennes familj, hela hennes släktträd är svenska champions, de är snälla fina hundar som aldrig varig aggressiva, ;) Det krävs en riktig ägare för att ha en riktig Ovtjarka.

du skulle möjligvis kunna hantera en liten chihuahua om ens det, för sen kanske facebook får en ny grupp, "förbjud chihuauer" hahaha :D Det är inte direkt omöjligt när det kommer från en okunnig ejhundvan person som du!

tack och hej!

Dajna sa...

Just det!
Mattias, du som kallar dig hundmänniska.

Hur kan du sitta och säga sånt här om hundraser du inte känner?
Du beskriver dom som mördare.
Du har inte ett enda rätt i det du säger.

Mathias Sundin sa...

Dajna: Kan du vara vänlig och visa var jag kallar hundarna för mördare.

Dajna sa...

Vilket givande inlägg av dig.
Du har inte sagt det rakt ut, men när man läser dina smått hatiska inlägg mot annorlunda/svåra hundraser är det så jag uppfattar dig.

Ungefär som en gnällig äldre herre som inte tycker om nytt, utan föredrar gammalt och väl beprövat.

Mathias Sundin sa...

Var då vänlig och hitta inte på vad jag säger.

STOLT Ovtjarka ägare! sa...

Det enda du gör är att hitta på saker, du har ingen fakta att grunda dig på, du har ingen forskning, inte någon koll på hur rasen är på riktigt, inte träffat någon Ovtjarka, inte träffat någon riktig Ovtjarka ägare som kan hantera sin hund, inte pratat eller träffat den enda uppfödaren i sverige, så allt du säger anses som BULLSKIT för det är ungefär lika mycket värt!

Jag som Ovtjarka ägare skulle kunna hantera en hel flock med Kaukasiska Ovtjarkor själv utan nån hjälp, enbart för jag har det i mig att vara alfahanne och visa vem som bestämmer. Så hur kan du då påstå att en ras är farlig?

Du pratar som om du kan någonting men det enda du gör är trasslar in dig i din egen dynga. du upprepar bara samma sak gång på gång, du har ingen konkret fakta att grunda dig på, ingenting, bara dumma åsikter som inte verkar ha någon grund de heller.

Snälla männsika, skämm inte ut dig!

Myran sa...

Hej Matthias. Tydligen ar du inte nagon hundagare. Jag tycker du skall vara lite forsiktig i dina uttalanden om diverse hundraser. Uppenbarligen har du ingen erfarenhet av rasen i fraga eller av hundar i storsta allmanhet. Kanske ar det ditt satt att "make a footprint" inte vet jag. Jag tycker nog att det till 99 procent handlar om raser som hamnar i 'fel hander'. Sjalv har jag en Dogo Argentino. En fantastisk hund!

Myran sa...

Gor lite mera research Mathias om olika hundraser. Om du visste hur manga raser man inte ens kanner till... eller raser man kanner till som faktiskt ar klassade som 'kamphundar'. Tyvarr framstar din websida som lite av en haxjakt pa en speciell ras nar det finns massor. Knowledge is the key!

Anonym sa...

99,9% av hundägare som har så kallade
kamphundar eller liknande saknar självförtroende.De söker efter någon slags bekräftelse (kolla den här hunden den är farlig)samma bekräftelse verkar många ha som har tatuerat sig,går gärna barärmat i linne när det är 20- ute på vintern.

En som ej har kunnat undvikit dessa........

Anonym sa...

"Det är rent obildat att påstå att det bara är ägaren som spelar roll, eftersom hundarna är framavlade för olika syften. Som i detta fall att till och med kunna spöa björnar. Sådana djur ska inte få finnas bland oss och bland andra sällskapshundar."

Det känns tryggt att en, om hundar, så kunnig och påläst politiker tagit sig an striden mot KO. Seriöst, Mathias - du kan inte skriva så undermåliga inlägg och förväntas ta på allvar! "Spöa björnar"...hahaha.

Jag tar för givet att du inkluderar Karelsk björnhund i din förbudsiver också?

Det här lukar, på lång väg, landsortspolitiker som inser att han relativt lätt kan få lite enkel uppmärksamhet...

Johan sa...

Till Ovtjarkaägaren ovan.
Citat:
"Jag som Ovtjarka ägare skulle kunna hantera en hel flock med Kaukasiska Ovtjarkor själv utan nån hjälp, enbart för jag har det i mig att vara alfahanne och visa vem som bestämmer. Så hur kan du då påstå att en ras är farlig?
"

Jo det är ju just där skon klämmer. Ägare till hundar som av samhället i stort anses farliga ägs ofta av människor med omdömeslös karaktär.
Att argumentera för behovet av att ha en hund av typen KO i en familj är ju bara löjligt. När alfahannen ovan vänder ryggen till skulle inte jag vilja vara kvar i samma rum som en 70 - 90 kilos KO som är avlad att vakta mot människor, varg och björn.
Såklart förstår jag med många andra att det säkert är jättemysigt att ha en hund av denna typ/ras som kompis men faktum kvarstår - de tyder på mycket låg begåvning och självinsikt att inneha en KO.

My two cents: Bara för att man gillar att pressa in en pris, tatuera tribaler och är innehavare av en minidick så behöver man inte välja en svårhanterlig jättedog!

Anonym sa...

Janne

Det man blir mest orolig för är politiker såsom du som tar ställning och basunerar ut krav på lagförändringar utan att göra någon som helst faktaefterforskning. Den så kallade kaukasiska ovtjarkan på TV programmet var en korsning mellan en chäfer ocg en ovtjarka vilket är en olycklig genetisk kombination altså inte en Kaukasisk oOvtjarke. Hunden som bet en Polis enligt samma TV program var en gråhund och inte en Ovtjarka. Jag har en Kaukasisk Ovtjarka och kan således uttala mig om min hunds egenskaper och den är otroligt tillgiven mot människor oavsett om den känner en person eller ej. Hundar blir som man uppfostrar dem oavsett ras.

flintan_93 sa...

ärligt talat mathias du kan inte ett skit om hundarna det du drar upp är värdelös skit som folk hittar på varför nämner du inte den golden retrivern som bet huvudet av en jack russel i stockholm har aldrig sätt en aggresiv ovtjarka känner en uppfödare pitbulls är en av dom snällaste raserna som finns och notera från början va dom inte avlade för kamp så där har du alla fel. Du är säkert en sån person som blivit uppfödd med en labrador som begår näst flest attacker i sverige hade du blivit uppfödd med pitbull,amstaff eller någon av dom raserna hade du haft en annan uppfattning.

D Entertainment sa...

đồng tâm
game mu
cho thuê phòng trọ
cho thuê phòng trọ
nhac san cuc manh
tư vấn pháp luật qua điện thoại
văn phòng luật
số điện thoại tư vấn luật
dịch vụ thành lập doanh nghiệp