2009-04-28

Överens om verkligheten, men inget annat

Några av mina kollegor skriver att vi diskuterade och inte var överens om verkligheten igår på KF. Det stämmer ju inte. Vi var faktiskt helt överens om verkligheten, men inte vad det blir för konsekvenser av den. 

Flera gånger under debatten försvarade vänsterkoalitionen att de lånat pengar för investeringar. Det är rakryggat av dom. Tyvärr är det en ekonomisk politik som är mycket oansvarig. Om det händer något enstaka år, för något enstaka projekt så kan det vara berättigat. Men när det sker år efter år, då är det mycket illa. 

Förra året ökade Norrköpings kommuns skuld med tre miljoner kronor om dagen. Det förstår var och en att det inte är hållbart. Trots det fortsätter precis samma politik idag. 

I helgen var det lönehelg då folk flockas på restauranger och nattklubbar och pengarna bränner i fickorna. I Norrköpings kommun har det varit lönehelg varje dag, året runt, i flera år. Känslorna efter en sådan politik fångas bra av Magnus Uggla i låten Kung för en dag, som jag citerade i KF:

vaknar samma måndag
med obeskrivlig vånda
och festat upp varenda liten slant
förträngt varenda räkning
därför hotas utav vräkning 

1 kommentar:

Tobias Josefsson sa...

Jag fick en intressant syn framför ögonen - en gigantisk kronofogde vräker alla invånare i Norrköpings kommun ut i Östersjön...