2009-05-17

Svennebanan

Vaknar till liv här på söndag morgon med Promoes Svennebanan i högtalarna. Att en sån urfånig låt kan vara så medryckande. Årets sommarplåga, no doubt. 

Förutom Klockaretorpet en stund idag så är det styrelsemöte och föreläsning med samfundet Sverige-Israel. 

På Brännpunkt varnar docenten i nationalekonomi Roger Svensson för de bubblor som kan uppkomma av de extremt låga räntorna. Den låga kronkursen kommenterar han så här: 

"Bra för exportföretagen på kort sikt, men minskar samtidigt kraven på omställning och anpassning hos dessa företag, som på lång sikt därför riskerar att tappa i konkurrenskraft."  

Exakt. Det är som att sätta upp tullar. 

7 kommentarer:

Anonym sa...

INTE SVAR PÅ DITT BLOGG-INLÄGG.. en annan fråga.
Vad säger du om den här händelsen: http://dalademokraten.se/Templates/pages/news.aspx?id=69146&epslanguage=sv
Två GOLDEN som utförde detta dåd!! Inte kamphundar, kanske därför du inte bloggat om det ;)
Du brukar väl alltid påvisa att det inte finns statistik på att Golden biter.. det här är statistik om något! Och det är inte det enda som dom gjort.
Jag är väldigt nyfiken på att höra din åsikt om detta!
Mvh
Paula Lindquist
paula_lindquist@hotmail.com
www.paulas.sajt.org

Anonym sa...

..tillägg..
ursäkta. "Det är inte det enda dom gjort" då menar jag "dom - som i Golden" inte dessa två hundar, för det vet jag inte något om.
..tillägg..
Paula

Mathias Sundin sa...

Hej Paula,

Jag har inte sagt att det inte finns statistik på att Golden inte biter. Jag har sagt att bitstatistik är mindre relevant än dödsfall och allvarliga skador - och där toppar pitbull och rottweiler.

Enstaka händelser, om snälla eller farliga enskilda hundar, säger ingenting. Det är det övergripande om rasen som är intressant.

Anonym sa...

Men Mathias, om du skulle ta dig ut i världen och faktiskt se med egna ögon hur det fungerar istället för att lyssna på media så skulle du också förstå. Att en pitbull (som dessutom är avlad med selektiv avel där man avlivade alla människoaggressiva) eller pitbullbastard skulle döda fler hundar eller människor än andra raser är fel. Extremt fel!!

Du grundar ofta dina påståenden på felaktig info...

Jag hoppas du någon dag får insikt i det du håller på med och förstår att ett rasförbud inte skulle gynna någon! För när detta rasförbud träder i kraft så kommer nästa ras att ta över populariteten bland sveriges mindre begåvande hundägare och samma sak händer om och om igen... Precis som det var med schäfern i sverige innan pitbullblandras hysterin kom.
Införskaffa hundkörkort eller något annat liknande!

Blandrasproblematiken och idioter till hundägare gör det svårt för alla oss andra som kämpar för rasen, tränar och tävlar med den.

Om folk bara skulle förstå...

För övrigt är du varmt välkommen hem till mig och träffa min amstaff när du vill! Bara höra av dig..

MVH Vanessa
vanessa.hurtig@hotmail.com
www.enannantypav.blogg.se

Mathias Sundin sa...

Vanessa,

Jag förlitar mig inte på media. Jag hänvisar till rapporter, som inte är perfekta, men som är bra och det bästa underlag vi har.

Du skriver att jag har "extremt fel". Vad belägger du det med? Jag antar att du har hittat någon forskning eller några rapporter som hittills inte kommit fram i diskussionen.

Jag inte grundat något påstående på felaktig information, men du kanske har upptäkt något. Vad då isåfall? Rapporterna som jag hänvisat till har granskats noga av folk här på bloggen, men deras motargument har varit mycket svaga.

Ditt sista argument har jag bemött på bloggen. Läs gärna det.

Anonym sa...

Tack för svar!
Min undran är om du har ett öppet sinne för rasen, eller om du bara bestämt dig för att avsky den/de?

Att pitbullen skulle toppa bitlistora i sverige kan jag direkt (utan underlag) säga är osanning.
Så få renrasiga pitbull det finns i sverige (jag, som umgås med mkt folk inom dessa raser, har bara träffat 1 renrasig pitbull). Allt annat har varit blandraser, och jag kan sätta min högra hand på att det är blandraser som toppar listorna också.
Vem kollar upp om anmälan handlar om renrasigt, eller om anmälaren bara säger "Det var en pitbull" för att den ser ut som en sån..?

Övergripande om rasen är att dom sköter sig i rätt händer - som alla hundar gör! Det är övergripande för de amstaff/pitbull-liknande hundar jag känt under min livstid.

Det du svarar till Vanessa, att det står i bloggen.. var hittar jag det? Nyfiken på ditt svar, om du (som första frågan) är intresserad av att se en amstaff i rätta händer eller om du bara dömt rasen totalt..?
Mvh
Paula Lindquist
paula_lindquist@hotmail.com
www.paulas.sajt.org

Mathias Sundin sa...

Paula,

Jag skrev inte att pitbull eller amstaff toppar bitstatistik, utan statistik över dödsfall och allvarliga skador, som jag anser är den mest relevanta statistiken.

http://www.mathiassundin.se/2009/04/om-farliga-hundraser.html

I det inlägget finns svar på det mesta.

Mvh Mathias