2009-06-15

Bryt den negativa trenden i skolan

Idag kom tråkiga besked angående resultaten i Norrköpings skolor. En rejäl försämring jämfört med förra året. Därmed förstärks tyvärr bilden av den dåliga resultat vi sett nu under tio års tid. 1999 var andelen ej behöriga till gymnasiet 11 procent, idag är de 12,5. Förra årets positiva trendbrott verkar ha varit en tillfällighet.

Samma långsiktiga problem har vi i hela Sverige. Den nya skollagen, som presenteras idag, är bara en av pusselbitarna i den totala reformering av skolan som nu pågår på Jan Björklunds departement. I sju år höll S, V och MP på och utredde en ny skollag, men kunde inte komma överens. Nu levereras en helt ny lag av regeringen.

Viktigast är troligen ökade rätten till stöd. Anser föräldrar att barnen inte får tillräckligt stöd i skolan kan de driva frågan vidare till en högre instans.

Just detta stöd ska vi diskutera i kväll i fullmäktige. Trots löften om motsatsen från Lars Stjernkvist så är det just speciallärare och elevassistenter som sparkas.

2 kommentarer:

Magnus Ekholm sa...

För 6-7 år sedan hade Vadstena en av Sveriges sämsta skolor. Då togs beslutet att inte acceptera några obehöriga lärare. I år hamnade vi på 11:e plats i Sverige, bäst i länet. Så ge inte upp hoppet Norrköping, det går att vända!

Hanna sa...

På vilket sätt får barnen mer stöd om man ger skolan böter? Ni folkpartister tycker det är viktigare med ordningsbetyg och nationella prov i trean än mindre klasser och fler vuxna.