2009-06-21

Drömmar om ett fritt Iran

Tänk om... tänk om Iran kunde bli fritt. Vägen dit kan vara lång, eller precis runt hörnet. Inget vet hur situationen kommer utveckla sig. Få saker, om något, skulle betyda mer för världsfreden än om Iran blev en demokrati. Ett demokratiskt Iran bredvid ett demokratisk Irak. En demokratiseringsvåg i diktatoriska arabvärlden skulle vara i full gång. Eftersom mattan också skulle ryckas undan för Hizbollah och Hamas skulle chansen för fred mellan Israel och Palestina öka.

Så förutom vad det skulle betyda för det iranska folket, skulle det betyda så mycket för världen.

Israel, där jag befinner mig nu, är ett märkligt land. Västerländskt i mellanöstern-tappning och, som Jonte sa, i en militär förpackning. Överallt finns beväpnade vakter, här på hotellet minst tre stycken. Vid varje restaurang, köpcentrum osv måste man visa upp vad man har i väskan, så den inte innehåller någon bomb. Utfrågningen i säkerhetskontrollen på flyget var långt värre än i USA. Ett folk som lever under ett ständigt dödshot.

Det största hotet mot Israels existens är ett kärnvapenbestyckat Iran. Det största steget mot fred och demokrati i arabvärlden är ett demokratiskt Iran. Tänk om vi är på väg dit nu.

Inga kommentarer: