2009-12-29

The Years of Lyndon Johnson

Tre tegelstenar, 2300 sidor, månader av läsning - igår blev jag klar med den tredje boken i serien The Years of Lyndon Johnson av Robert Caro. Böckerna går - noga - igenom hela Lyndon Johnsons liv, från uppväxten på landsbygden i Texas till representanthuset, senaten och senare Vita huset som vicepresident och president.

Man kan tro att en så utförlig bokserie måste bli tråkig, men inte. Robert Caro skriver på ett fantastiskt sätt, det blir nästan lika spännande som den allra mest spännande romanen, trots att man vet hur det går.

Att det är så bra beror också på vilken fascinerande person Johnson var. Han var en oerhört skicklig politiker och uppnådde som politiker stora saker, framförallt för svarta i USA. Som person var han dock ett riktigt svin. Manipulation, lögner, korruption, valfusk, för att bara nämna något.

När Johnson dikterade brev var det inte ovanligt att han gick in på toan, drog ner brallorna och satte sig och gör det man gör på toa. Hans sekreterare, eller vem som råkade ta diktamen, fick snällt stå bredvid och fortsätta dikatamen.

Detta var en del av hans maktutövning. Men han hade fler talanger än så. Berättelsen hur han lyckades driva igenom den första rättighetslagstiftningen för svarta på 82 år i senaten, när han var majoritetsledare, är fascinerande läsning. Södern hade motsatt sig och stoppat, genom filibuster, alla sådan lagstiftning. Johnson var från södern och utan deras stöd skulle han tappa sin makt. Norr ville ha en lagstifning och Johnson insåg att han måste ha stöd även i norr om han skulle kunna bli president. Genom flera smått genialiska manövrer lyckades han få igenom lagen med bibehållet stöd i södern.

En fjärde bok är på gång. Caro är extremt noggrann med researchen, tolv år tog den senaste boken att skriva. Han är över 70 år nu så jag hoppas innerligt att han hinner skriva klart den. Den kommer handla om åren i Vita huset.

The Years of Lyndon Johnson är utan tvekan den bästa politiska biografi jag läst. Ofta har den varit så spännande att jag inte kunnat sluta läsa. Helt fantastisk, helt enkelt. Köp! Läs!

Inga kommentarer: