2009-08-25

Så lägger man grund för ett folkmord

"I don't know if this is true. We don't have any evidence to support this."

Det säger brodern till den unga man som Aftonbladet påstår att Israels militär stal organ ur. Familjen har inte ens pratat med någon utländsk journalist. De minns en fotograf som tog bilder på kroppen, men ingen journalist har ställt några frågor till dom.

Den unga mannen dödades av israelisk militär i samband med den första intifadan, 1992.

"Maybe the journalist reached that conclusion on the basis of the stitches he saw on the body. But as far as the family is concerned, we don't know if organs were removed from the body because we never performed our own autopsy. All we know is that Bilal's teeth were missing."

Israel har förklarat att man obducerar alla dödade.

Men det som är det viktigaste i Aftonbladets publicering är inte den otroligt lösa grund anklagelserna står på (redan innan detta avslöjande), utan antisemitismen. Detta är bara ett av många, många rykten som har cirkulerat kring judar i hundratals år. Att Sveriges största tidning torgför dessa visar hur farligt ute vi är.

Det är så här grunden läggs för alla förföljelser av folkgrupper, judar och andra. Det var så här grunden lades för judeutrotningen under andra världskriget.

För att göra det klart så tycker jag att Israels regering hanterat frågan mycket konstigt. Att de blir upprörda är inte ett dugg konstigt, men varför ge sig på svenska regeringen? Jag tycker svenska regeringen hanterar frågan bra - men det vore på sin plats om något högt uppsatt politiker ändå markerade mycket kraftigt mot Aftonbladet. Hittills har Gunnar Hökmark gjort det. Det behövs fler.

För er som befinner er i Stockholm på fredag så måste ni gå och se diskussionen med Aftonbladets chefredaktör, Jan Helin, på Timbro. Han frågas där ut av Roland Poirer Martinsson.

2009-08-18

Belöna inte slösaktiga kommuner

Jag har skrivit några gånger om att kommunerna inte borde få mer pengar från staten (Kommunalrådet som säger nej till statliga pengar). Det har lett till debatt bland annat i SVT och Studio Ett. Jag önskar att jag då hade haft lite av den faktabakgrund som Stefan Fölster och Nima Sanandaji nu tillhandahåller i SvD. Våra argument är i grunden identiska, men de tillför fakta som jag tidigare bara har gissat mig till:

"De mest slösaktiga kommunerna lät sina sammanlagda utgifter öka med mer än 50 procent under åren 1998–2008. De mest sparsamma däremot nöjde sig med mindre än 20 procents ökning. Ändå ökade de spar- samma kommuner resurserna till skolan betydligt mer än de slösaktiga."

Det leder till att det slösaktiga beteendet belönas och är dessutom ett demokratiskt problem:

"En normal demokratisk konsekvens vore då att politiker i slösaktiga kommuner får bakläxa av sina väljare och tvingas omför- dela pengar tillbaks till kärn- områdena. Denna process vill regeringen och oppositionen nu sätta ur spel genom att skjuta till ytterligare pengar."

Det duger alltså inte med att säga att vi ska ge kommunerna pengarna nu, och sedan fixa problemen efter krisen. Vi måste tänka långsiktigt redan nu - annars inleder vi en negativ spiral som leder till ännu mindre skattepengar och ännu mindre pengar till kärnan i välfärden. Ger vi pengarna till kommunerna istället för att exempelvis sänka arbetsgivaravgiften (som också gynnar kommuner) så belönar vi slösaktigt beteende OCH får fler arbetslösa - vilket såklart, som sagt, leder till ännu mindre skatteintäkter.

2009-08-17

Roligaste bordet

Hur politik och politiker funkar, är det många av ekonomerna på Mont Pelerin Societys konferens som undrar. Däremot kan de ekonomi desto bättre. Det är verkligen ett privilegi att få vara här. Det kryllar av framstående och mycket intressanta ekonomer här. Idag har bland annat Nobelpristagare Buchanan, Assar Lindbeck (han med kommissionen, ni vet), Tyler Cowen vid George Mason University och Richard Epstein från University of Chicago föreläst.

Igår på middagen kom plötsligt professor Bryan Caplan vid George Mason och slog sig ner vid vårt bord. Han blev världsberömd när han för ett par år sedan gav ut boken "The Myth of the Rational Voter". Han är en udda typ och argumenterar bland annat att ekonomer måste bli mycket roligare för att nå fram till folk och politiker. Vårt bord verkade vara det roligaste, sa han när han slog sig ner. Samma sak idag på lunchen.

Jag som inte är skolad ekonom får kämpa för att hänga med ibland, men tusan vad jag lär mig. Och alla samtal med folk från världens alla hörn gör att man får chans att förhöra sig om hur saker och ting funkar där. På minglet ikväll pratade jag ingående med en kvinna från Nya Zealand om vår respektive deras alkoholpolitik, till exempel.

2009-08-15

Mont Pelerin Society

Har precis packat väskorna och ska snart hoppa på tåget till Stockholm. Där ska jag medverka på Mont Pelerin Societys konferens. Mont Pelerin Society är en exklusiv organisation för några av världens mest framstående intellektuella, ekonomer, affärsmän och andra som förespråkar en mer klassisk liberalism. MPS startades 1947 av Nobelspristagaren FA Hayek.

Nu har de alltså valt att lägga en konferens i Sverige, som ordnas av Ratio med Nils Karlsson och Niclas Berggren i spetsen. Årets tema är "Marknadsekonomin i välfärdsstaten".

I år kommer bland annat James Buchanan till konferensen. Han vann Nobelpriset i ekonomi 1986 och är en av grundarna till Public choice-teorin.

Det är ganska få som får chansen att vara med på en sån här konferens, vilket gör det extra roligt. Anledningen är att jag får det är att killlarna på Ratio skickade ut en förfrågan till oss som gått Stureakademin. Mot att vi hjälper till lite på konferensen får vi vara med och lyssna och delta så mycket vi vill i aktiviteterna. Själv ska jag gå runt och fota.

2009-08-12

Sopigt

I måndags väcktes jag strax efter klockan sex av att sopbilen förde en massa oväsen precis nedanför fönstret. För vilken gång i ordningen jag förbannade deras tidiga vanor, vet jag inte.

I tisdags vaknar jag igen efter sex av en ny sopbil. Det här verkade ju helt befängt! Vad gör dom på samma ställe två dagar i rad?

Så imorse. Tror ni inte att sopbilen är där igen! Samma plats, samma tid!

Förutom att jag inte fattar varför dom måste börja så tidigt, så verkar det obegripligt ineffektivt att hämta sopor på samma ställe tre dagar på raken.

Nu ska jag med övriga Alliansen iväg på ett lunch till lunch-möte. Budgetarbetet ska inledas och valåret ska planeras. Det finns mycket att prata om. Tänk att det snart är val igen.

2009-08-11

Dobbelmoral

NT:s ledare beskriver med ett ord precis hur svensk spelpolitik ser ut. Påstått ansvar för de som hamnar i spelmissbruk, men egentligen en aggressiv marknadsföring för att locka in fler folk, allt i statskassans tjänst.

Kommentarer, stöd och endorsements

Inte trodde jag att det skulle rulla in så mycket stöd till min kampanj, och inte bara från folk jag känner. Reaktionerna på reklamfilmen är oerhört positiva och den verkar ha spridit sig utanför de vanliga misstänkta.

Här är några kommenterer från bloggvärlden:

"Det politiska arbetet utförs ofta på ett alltför stereotypt sätt. Och alltför få politiker vågar bjuda på sig själva. Mathias Sundin, folkpartist i Norrköping, gör sitt för att göra politiken roligare."

- Madeleine Sjöstedt, kulturborgarråd i Stockholm.

"[F]olkpartisten Sundin är ingen vanlig svensk partigängare. Han har ett stort individuellt engagemang, och tar tal om att stå nära sina väljare på allvar.

- Johan Eriksson, på johaneriksson.se.

"Om det är något vi har för lite av i svensk politik så är det humor och särskilt humor på sin egen bekostnad. ... Ett bra föredöme är Mathias Sundin (riksdagskandidat för FP i Östergötland, bloggar här och här) i sin nya youtubefilm om hans dörrknackarkampanj inför nästa års riksdagsval, vilken är en av de roligare svenska kampanjfilmer som jag har sett."

David Högberg, kristdemokrat från Östergötland.

"På amerikanskt vis vill jag också passa på att endorsa Sundin. Den som bor i Östergötland och vill representeras av en driven, självständig och orädd liberal ska rösta på Mathias Sundin i riksdagsvalet 2010."

- Sebastian Hallén, pol.sek. för FP i Kalmar.

"Mathias Sundin, flitigt omrapporterad i denna blogg, visar än en gång vad han lärt sig av att studera amerikansk politik. Den här filmen är lysande."

- Johan Ingerö, PR-konsult, bloggare och fd partigängare.

"Letar du efter en liberal kandidat som tar det här med demokrati på allvar så kan du ta en titt på Mathias Sundin (fp) i Norrköping. ... Mathias är en rakryggad socialliberal som behövs i riksdagen!"

- Björn Brändewall, Folkpartist från Kalmar endorsar också mig.

"Mathias Sundin — en politiker med humor som just nu jobbar på att knacka dörr."

- Emma på opassande.se, som också funderar på om man får vara rolig som politiker.

"Inte Mats då, men han nästan-namne – Mathias. Sundin då… han kampanjar nu för att komma in i riksdagen 2010 för Folkpartiet och han har en helt fantastisk rolig reklamfilm. ... Äntligen en politiker som har kontakt med väljarna. Hoppas han blir inkryssad!"

- Mikael på bloggen Gryningsräd.

"Följ Mathias väg till riksdagen på hans kampanjblogg.Jag gör det. Inte för att han knackar dörr utan för att Mathias är en ovanligt klok politiker med vettiga åsikter."

- Tommy Rydfeldt, landstingspolitiker för FP i Halland.

Filmen är snart uppe i 2000 visningar!

2009-08-10

Riksdagens kris

"Riksdagsledamotens ställning måste stärkas på bekostnad av partiledningarna, framför allt genom ett mer direkt mandat från väljarna."

Det skriver Dagens Nyheter idag, i ledaren "Riksdagens kris". Jag kunde inte instämma mer - för det är ju precis vad hela min personvalskampanj går ut på.

Svenska Dagbladet visade i helgen att så mycket som var tionde riksdagsledamot hoppat av under denna mandatperiod. De flesta har gått till kommunpolitiken. Där har de större inflytande och mer direkt med medborgarna, i riksdagen saknar de inflytande och går jobba med att "baxa igenom regeringens förslag", som en moderat uttryckte det.

Jag knackar dörr eftersom jag vill ha ett direkt mandat av väljarna. Då är det lättare att stå upp när partipiskan viner över ryggen, tror jag. Ingen vill ha en situation där folk röstar hej vilt och landet blir mycket svårt att styra. Men idag har det gått alldeles för långt åt andra hållet. DN avslutar med ytterligare några reformer som också vore bra:

"Antalet ledamöter i riksdagen bör minska, personvalsinslaget stärkas och ledamöternas resurser för att anställa medarbetare bör öka på partikansliernas bekostnad."

Men i grund och botten handlar det om att enskilda invidier måste tuffa till sig och våga stå upp.

2009-08-09

Kommunist Ohly uttalar sig om demokrati

Kommunisten Lars Ohly uttalar sig om Israel och kallar regeringen för "en skurkregim". För Ohly kan verkligen det där med skurkregimer. Så här skrev han i en riksdagsmotion om Kuba:

"Mänskliga rättigheter omfattar mer än yttrande- och tryckfrihet. Det handlar också om att leva upp till FN:s deklaration om mänskliga rättigheter och konventionerna om barns och kvinnors rättigheter samt om rätten till social utveckling. Med beaktande av detta är Kubas respekt för de mänskliga rättigheterna på en helt annan nivå än vad som är fallet i de flesta andra länder i tredje världen.

Kuba har enpartisystem inskrivet i konstitutionen. Inom dess ram har ett omfattande deltagande i den politiska processen skapats, där medborgarna väljer sina företrädare. För att bli vald till Nationalförsamlingen, Asamblea Nacional Poder Popular, krävs inte medlemskap i det kommunistiska partiet, men en majoritet är de facto medlemmar. Valförfarandet påminner om ett långtgående personvalssystem. Föreningsfriheten är emellertid starkt begränsad."

I kommunisten Ohly värld är demokratin Israel en skurkregim, och diktaturen Kuba ett paradis.

Citat är hittat hos Fredrik Malm, som har startat en mycket intressant serie på sin blogg. Varje dag publicerar han något Vänsterpartiet skrivit eller sagt i serien "Med (v)åra egna ord".

Och en sak till. Ohly kräver handelsbojkott mot Israel - och kräver naturligtvis att USA:s handelsbojkott mot Kuba ska lyftas. Så talar en sann kommu... eh demokrat, var det visst nu för tiden ja.

Boxholm, Ödeshög, Skänninge

I torsdags styrde jag kosan mot Boxholm, där Gen Larsson på Länstidningen hängde med ut och knackade dörr i en timme. Efter en gigantisk kebab med bröd till lunch åkte vi till Ödeshög. ("Vi" är jag och Haralampos Karatzas, som ni kan se livs levande i videobloggen). Där sprang vi på ett mycket intressant hus, som ni också kan se i videobloggen.
Sen till sist åkte vi till Skänninge marken och sålde FP-lotter i ett par timmar. 120 000 besökare på två dagar, har marken där. Smått otroligt!

52 dörrar blev det, vilket gör totalen till 1577 dörrar.

Inga kamphundar som sällskapshundar

På Aftonbladet.se går att läsa hela min och Peters artikel om licenskrav för farliga hundraser. Debattens vågor går minst sagt höga där, 290 kommentarer as we speak. Aftonbladet har också tagit in en expert, Linda Atmer, som säkert är mycket duktig på hundar, men inte det minsta opartisk.
Linda medverkade på samma hundkonferens om farliga hundar som jag var med på i december förra året. Då använde hon ord som "rasdiskriminering" när hon argumenterade mot alla sorters regleringar av hundraser.

Hon argumenterar för övrigt mycket märkligt tycker jag:

"Det är betydligt obehagligare med en chihuahua som biter dig i hälsenan än en pitbull som bara går förbi."

Det är samma sorts argument som Hans Rosenberg från Svenska Kennelklubben använder i NT:

"Säg att en pitbull biter dig och en golden retriever biter mig, vilken är farligast?"

Dom försöker blanda bort korten. Det här handlar inte om enskilda hundar. Ingen förnekar att enskilda hundar av alla raser kan bli farliga. Det kommer man inte åt genom någon lagstiftning som reglerar raserna - men det är ju inte heller det problemet som vi försöker komma åt!

Vi försöker komma åt problemet med att vissa hundraser i sig är för farliga för att de ska få finnas helt fritt i samhället som sällskapshundar. För en sådan lagstiftning argumenterar vi i vår debattartikel och vår rapport.
Dessutom är ju svaret på Hans fråga, pitbullen.

Då säger Linda och SKK att det ägaren som spelar stor roll. Ja, ägaren spelar stor roll, men det gör inte rasen irrelevant för det.

Det har även kommit en del blogginlägg om debattartikeln, både ris och ros såklart. Det bästa inlägget kommer från Jonas, som jag träffat och diskuterat med tidigare. Han håller inte riktigt med, men tycker att förslaget är ett steg i rätt riktning och kommer med några konstruktiva förslag på hur det skulle kunna bli bättre. Det är så här jag hoppas att debatten ska kunna föras. Tyvärr bidrar varken Svenska Kennelklubben eller Linda Atmer till det.

Rapporten i sin helhet finns här att läsa och bilaga två, med indelning av raserna i kategorier finns här.

Denna rapport ska inte ses som om den är huggen i sten. Det är vårt förslag och vår inriktning och vi tar gärna mot sakliga argument för att något ska ändras.

Btw, ni som tuggar på om okunnighet. Peter Kjällkvist är hundinstruktör, ordförande för en rasklubb inom Svenska Brukshundsklubben och föreståndare för ett hunddagis. Själv är jag ingen hundexpert, men har levt med hund större delen av mitt liv och det senaste året satt mig in i allt som går att läsa i detta ämne. Kom med ett bättre argument än så.

2009-08-06

Dörrar och hundar

Min gårdag bestod till stor del av dörrknackning och hundar. Peter Kjällkvist och jag presenterade en rapport och ett förslag på hur en framtida lagstiftning för farliga hundraser skulle kunna se ut. Peter är hundexperten i gänget, föreståndare för ett hunddagis, hundinstruktör och ordförande för en hundrasklubb inom Svenska Brukshundsklubben. Jag ska alldeles strax bege mig till de södra delarna av Östergötland för dörrknackning i Boxholm och medverkan på Skänninge marken. Så jag förklarar lite mer om förslaget senare. Under tiden kan ni ta del av medierapporterna:


Folkbladet - Valkampanj modell USA - var med mig i Finspång när jag knackade dörr där. 62 dörrar blev det, vilket gör totalen till 1525 dörrar. I dagens video pratar jag lite kort om skatter:

2009-08-05

Björklunds tal i Marstrand

Ni som vill skippa försnacket kan spola fram tre minuter:

Hallå där

NT gör en "Hallå där" med mig idag. Jag träffade NT även i Söderköping igår, men det kom inte med i dagens tidning, hoppas det dyker upp framöver.

Reklamfilmen rullar på i rejäl fart, över 1700 visningar nu! Antalet visningar har alltså överstigit antalet knackade dörrar. Jag ska försöka hinna ifatt. Det har kommit in mycket positiv respons på filmen och på min kandidatur. Det blir en sammanfattning av det lite senare.

2009-08-04

Kort dörrknackning i Söderköping

Jag hade tänkt knacka lite längre stund i Söderköping idag, men det är mycket annat som händer idag. Danmark funderar på att förbjuda kamphundar och jag kommer nog ha en artikel på ämnet i en kvällstidning imorgon. Hur som helst, 63 dörrar blev det i Sörping, vilket gör totalen till 1463.

Här en videoblogg, som blev lite mörk tyvärr:

2009-08-03

Håll i öronen

Mycket ska man höra innan öronen trillar av. Lars Stjernkvist (S) berömmer Jan Björklund - och jag tänkte kritisera honom.

I Björklunds sommartal i Marstrand sa han att FP vill ge mer pengar till kommunerna nästa år. Tack, men nej tack. Varför har jag bland annat förklarat i en debattartikel på Newsmill.

"Det ligger på kommunerna och kommunpolitikerna att sköta ekonomin på ett sådant sätt att välfärden drabbas så lite så möjligt även i lågkonjunktur. Om vi aldrig betonar detta ansvar, kommer det inte bli någon bättring."

Vi ska komma ihåg att staten redan går med underskott. Om det fanns stora överskott att ta skulle jag bättre förstå logiken, även om det inte vore rätt då heller. Kommunerna har ansvar för sin egen ekonomi. Punkt slut.

Det fann såklart många bra delar i Björklunds tal också, framförallt om utrikespolitiken. Han var stenhård och glasklar i kritiken av Iran och lika tydlig i försvaret av den svenska insatsen i Afghanistan:

"Nu testas alla högtidsord om internationell solidaritet. Styrkorna är där på mandat av FN:s säkerhetsråd, med stöd från Afghanistans lagligt valda regering. Sverige deltar efter begäran från världssamfundet och efter beslut i Sveriges riksdag.

Till de unga svenska kvinnor och män som tar risker för egen del i Afghanistan, för att hjälpa människorna i ett av världens mest våldsutsatta och fattigaste länder, har jag ett viktigt budskap;

Ni har vårt helhjärtade stöd!"

Det finns en bra Facebook-grupp som heter just "Stöd våra trupper", startad av Benjamin Katzeff Silberstein.

Jag kan inte fatta varför Björklunds tal inte finns på YouTube. Vi som har förmånen att regelbundet höra Björklund tala vet att han är mycket bra på det. Låt fler ta del av det!