2009-09-30

Snigelpost

Pratade nyss med polisen i Linköping om våld i nära relationer. Hörde mig för om de vill komma till Arbetets museum på Internationella kvinnodagen nästa år. Han föreslog att jag skulle skicka lite info och började rabbla upp sin adress. Är det ingen punkt eller så mellan namnen, frågade jag. "Ööh nej...".

Han hade börjat rabbla upp sin vanliga adress, ingen emailadress.

Så ville han ha det. Inget email. Vanlig post "var enklare". Man blir ju lite fundersam.

Ska se om jag kommer ihåg hur man gör när man skickar vanliga brev.

2009-09-29

Mäktig kväll på Kråkvilan!

Det var en riktigt mäktig kväll på Kråkvilan tillsammans med 7400 andra - publikrekord! SM-final i speedway, för er oinsatta.

Inledningen var lite svajig och Lejonen hade ledningen. Så kom tre raka femettor och det dröjde sen till sista heatet innan Lejonen tog poäng igen. Tolv poäng blev skillnaden, efter en femetta till Lejonen i sista. Synd, 16 poäng hade känts betydligt tryggare.

Nu är jag riktigt sugen på att åka ner till Gislaved imorgon, men det blir nog svårt att hinna med.

Som den sportexpert - för att inte tala om speedway-expert - jag är, så uttalade jag mig idag i NT. Det mesta talar för guld, var mycket genomtänkta och välgrundade tips. So far, so good.

Borgerliga, rösta med oppositionen om FRA

FRA-lagen 2.0 ska klubbas i riksdagen om drygt två veckor. Oppositionen verkar vara överens om att den ska rivas upp och göras om - precis min uppfattning.

Jag vet att det finns flera borgerliga riksdagsledamöter som är missnöjda med lagen. Dom har nu chansen att rösta med oppositionen och därmed riva upp den. Om detta skriver jag på Newsmill:

"Ett flertal riksdagsledamöter har hoppat av under senaste mandatperioden. Flera av dom uttrycker stor besvikelse över hur lite inflytande de har haft över politiken. ...

Nu har Sveriges riksdag chansen att återupprätta sitt något skamfilade rykte. Sverige behöver fler självständiga och orädda riksdagsledamöter. Är det några som vågar kliva fram?"

Sinnesundersökning nästa!

Jag rensade ur lite papper ur portföljen och hittade där ett vitt kuvert märkt "Valsedlar". Valberedningens ordförande i länet berättade för oss i styrelsen att ett antal valsedlar hade ogiltigförklarats eftersom valsedeln inte låg i detta innerkuvert, utan direkt i det yttre.

Jag var alltså en av dessa idioter! Jag lyckades inte ens rösta på mig själv i provvalet!

Gonatt.

2009-09-28

178 dörrar i Söderköping

178 dörrar blev det, vilket ger 354 dörrar i september, alltså över målet på 250. Totalt är jag nu uppe i 1899 (bara 8101 kvar). Video från lördagens dörrknackning:

2009-09-25

Tvåa i provvalet och 144 dörrar i Söderköping

Den stora delen av budgetarbetet är avklarad för i år och dessutom är den interna processen med provval avslutad. Jag slutade tvåa! Det lättar upp min kalender något och gör att jag åter kan rikta mig utåt. Jag firade därför min andraplats med en dörrknackning i Söderköping. 144 dörrar blev det, vilket innebär att jag är uppe i totalt 1721 stycken (bara 8279 kvar).

Filmen från Söderköping ser ni nedan. Där bjuder jag också på en liten bonusrulle som jag hade glömt bort, men hittade i mobilen. Allians för Norrköping på båtfärd ut till Arkö i Norrköpings skärgård.



2009-09-24

Björklund i topp

Moderaterna och Fredrik Reinfeldt syns mest, uppmärksammar DN. Men de glömmer bort att Jan Björklund åter klättrat till en topposition. Han har legat bra till under hela sin tid som partiledare, förutom ett tag under våren. Före sig har han, förutom Reinfeldt, Sahlin, Bildt och Borg.

Just nu är det extra imponerande att synas så mycket. Det är ekonomi och näringsliv som stått i fokus under det senaste året, men trots det ligger han alltså före näringsminister Maud Olofsson.

MP som går bra i opinionen syns inte så mycket, medan Lars Ohly, som går dåligt, syns mycket...

UPPDATERING:
Frykman tycker att det är bra att JB syns, men vill att han ska synas på fler ställen, som på en egen blogg till exempel. Instämmer.
Alexander Bard på Liberati-bloggen efterlyser mer ideologisk debatt från JB. Instämmer, även där.

2009-09-23

Plugga utomlands, nu även för lärare

Jan Björklund presenterar en riktigt bra grej idag på DN Debatt. En utökning av 4-miljarderssatsningen Lärarlyftet, som innebär att svenska lärare nu ska få möjlighet att även plugga utomlands.

"För första gången någonsin kommer svenska lärare, med finansiering från staten, att få möjlighet att fördjupa sina kunskaper utomlands. Det ger dem en unik möjlighet att fördjupa sina kunskaper, få impulser utifrån och lära av andra. I framtiden ska behöriga lärare få möjlighet att studera vid utländska lärosäten. Det gäller högskoleutbildning på grundnivå eller avancerad nivå."

2009-09-22

Kommunal loge får man inte nämna

Lars Stjernkvist gillar inte att jag kommenterar att han väljer att behålla den kommunala logen på Idrottsparken. Sen skriver han något mycket märligt:

"Däremot hade han inte särskilt mycket att säga om att vi mitt krisen ökat våra ekonomiska reserver, klarar av att ta tillbaka sparkrav inom vård och skola och dessutom får resurser över till några viktiga satsningar."

"Ökat våra ekonomiska reserver?" Ööh, va? Här läggs en budget där man planerar för ett underskott på 300 miljoner kronor och det är att "öka de ekonomiska reserverna"? Investeringsnivån ligger cirka 900 miljoner över den nivå som är möjlig (vilket innebär att pengarna måste lånas) och det är att "öka de ekonomiska reserverna"? Que?

Att sparkraven inom vård och skola tas tillbaka är tack vare de 170 miljoner som staten skjuter till. Att Lars får resurser över till "några viktiga satsningar" är inte heller så konstigt, eftersom han som sagt planerar att gå med underskott.

Jag tror inte Lasse lånar pengar till att köpa mat och betala hyran. Men i kommunens ekonomi är det tydligen helt OK.

Jag är tydligen motbevisad

Mattias Ottosson skriver:

"Sundin blir tydligen sur när verkligheten hinner ikapp honom. Han har konstant påstått att kommunens kassakista är tom och när han blir motbevisad uppträder han som en sur unge som fångats med fingrarna i kakburken."

Verkligheten var det ja. Kommunens kassakista är ju de facto tom. Så exakt hur jag är motbevisad är svårt att förstå. På pappret finns där pengar, korrekt. De pengarna kommer från de kommunala bolagen som har köpt tillgångar av kommunen. Gissa var de kommunala bolagen har lånat pengarna till dessa köp? *trumvirvel* - Kommunen! Dessutom är pengarna i nettotillgången återigen utlånade till *dubbel trumvirvel* - Kommunala bolagen!

Det finns tyvärr inga pengar där. Allt existerar på pappret bara. Inget kan användas för att köpa något. Det är därför kommunen lånar så mycket nu för tiden.

Det kommer alltså i framtiden bli lånade pengar som används i verksamheten. Det är som om du och jag lånade pengar till hyran eller för att köpa mat. Inte så långsiktigt hållbart, som alla förstår.

Har Ottosson fått frispel?

Mattias Ottosson, KS-ordförande (S), skrev för ett tag sen på sin blogg att hans kollegor sett något förvånande ut när han presenterade sitt budgetförslag för dom. Det kan jag förstå, för han verkar ha fått rena frispelet.

På mitt bord landade nyss vänsterkoalitionens förslag till budget med ett planerat underskott i verksamheten på inte mindre över 300 miljoner kronor och en investeringsnivå som ligger ungefär en miljard över vad vi har råd med.

I budgeten hänvisas till tidigare avsättningar mot balanskravet på 261 miljoner. Det betyder att kommunen kan gå med så stort underskott utan att det statliga balanskravet kickar in. Det stämmer att dessa avsättningar gjorts - på pappret! Men några pengar har inte sparats. Men dessa pengar - som inte finns - ska man ändå spendera alltså.

Jag blev, precis som Ottossons kollegor, rejält förvånad. Investeringsnivåerna har tidigare legat alldeles för högt och budgeten har inte haft några marginaler, men budgetdisciplinen ute i nämnderna har varit rätt bra (Kerstin Hildebrands nämnd undantagen, men den är bättre nu). Men den man säger nu är att all tidigare disciplin kan man fullständigt strunta i.

Det är väldigt allvarligt för det ger oss långsiktigt, mycket svåra ekonomiska problem. När resten av världen reser sig ur finanskrisens aska kommer Norrköpings kommun brottas med att betala tillbaka stora skulder - och tvingas skära ner i välfärden.

2009-09-21

Kultursnobberi på hög nivå

Jag, som obildad lantis, fattar ingenting. Det var väl ungefär kontentan av Mats Söderlunds argument mot mig i debatten om konstnärslöner.

Jag förklarade inledningsvis att för mig handlade detta om en princip, där jag tycker att fullt friska, arbetsföra människor inte ska få pengar livet ut, utan krav på motprestation. Det gäller konstnärer likväl som politiker. Mats förklarade då, för första gången av många, att jag uppenbarligen inte begrepp något om konstnärligt skapande. Det har han säkert rätt i, men jag känner och känner till många konstnärer som skapar utan att ha någon livstidslön.

Han tyckte naturligtvis att det var förfärligt att dessa högdjur skulle behöva producera något som säljer. Det jag påpekade, dock lite otydligt tycker jag nu i efterhand, är att det är ingen som tvingar dom att göra det. Dom får gärna skriva böcker som ingen läser, bara vi andra hårt arbetande människor slipper betala dom för att göra det.

När jag berättade att jag själv skriver en rätt smal bok, som få kommer läsa, och tänker ge ut den gratis på Vulkan.se gick han verkligen igång. Hur kunde jag - en obildad amatör - ens våga jämföra mig med giganter som Jan Myrdal (en av dom som lever på livstidslön).

Jag har fruktansvärt svårt för såna där kultursnobbar som tycker att dom är så fina, och viktiga, att de har någon sorts rättighet att leva på andras bekostnad. De flesta inom kulturen som jag har stött på är inte sådana alls, utan just hårt arbetande människor som brinner för vad de gör - och faktiskt producerar mycket bra, utan livstidslön.

Ni kan höra debatten här.

2009-09-20

I 24NT om sociala medier

Skrev ju i fredags att jag blev intervjuad av 24NT om sociala medier. Nu finns inslaget uppe på webben, eller direkt här.

Om konstnärslön i P1 Morgon

Om ni har en radio i närheten imorgon måndag 8.15, kan ni lyssna på mig i P1 Morgon. Jag ska debattera så kallad konstnärslön med Mats Söderlund, ordförande i Författarförbundet.

Konstnärslön innebär att man får en garanterad minilön, på idag drygt 200 000 kronor om året, livet ut. Oavsett om man gör något konstnärligt eller inte. En av dessa är Jan Myrdal, känd Lenin- och Pol Pot-kramare som tycker att massern på Himmelska fridens torg var nödvändig. Till exempel. Det finns ett 150-tal till.

Regeringen tänker nu inte ge några nya personer denna lön, och som ni kanske anar tycker jag regeringens beslut är toppen.

Debatten som drogs igång av Roland PM och Anna Anka är rätt kul. Men den vore ännu roligare om hon hette Kajsa.

Det var riktigt trevligt på Holmens 400-årsfirande på Louis de Geer i fredags kväll. Riktigt bra konsert och sedan trevlig middag. När man tänker på det är det helt otroligt hur ett företag kan överleva i 400 år. Så många saker som kan gå snett under en så lång tid.

2009-09-18

I Aftonbladet om läget i Folkpartiet

Intervju med mig i Aftonbladet, om läget i Folkpartiet, Så mår partierna:

Mathias Sundin, 31, är folkpartist, bloggare och oppositionsråd i Norrköping. Han har som mål att slå svenskt rekord i dörrknackning fram till valet 2010.

Vilken är den största stridsfrågan inom Folkpartiet?

– Största frågorna är FRA-lagen och las, lagen om anställningsskydd. Jag och många andra vill att FRA-lagen rivs upp och att vi går längre i förändringarna av las.

Vilken fråga bör partiet satsa på för att vinna röster i valet 2010?

– Vi borde satsa stenhårt på integritetsfrågor.

Hur är det att just nu vara folkpartist - Toppen! Helt ok, Kunde ha varit bättre eller inte särskilt roligt alls?

– Det är toppen! Vi har en mycket bra partiledare, gjorde ett bra EU-val och tror att vi har en stor chans att rycka fram i nästa val samtidigt som alliansen vinner.

Ge ett gott råd till Jan Björklund, så här ett år före valet.

– Satsa på integritetsfrågor och gå längre i kraven på att reformera las. Det behövs inte minst för att ungdomar och invandrare ska få en större chans på arbetsmarknaden.

Allianskonvent och sociala medier

Sitter just nu med en kamera över axeln och försöker skriva samtidigt. 24NT intervjuar och filmar om politiker som använder sociala medier och jag använder ju alla.

Samtidigt pågår Allianskonvent på Skandiateatern. Fyra representanter från Allians för Sverige är där och lär hos hur vi ska vinna valet nästa gång. Helena Dyrssen från Folkpartiet ledde Alliansens äntringsstyrka inför förra valet och har en hel matnyttigt att berätta.

Efter lunch är det dags att fira Holmen som fyller 400 år. Det är seminarier hela eftermiddagen på Louis de Geer och sedan middag ikväll.

2009-09-16

Kom ut, Ottosson! Var är Ottosson?

Kom ut, Ottosson! Var är Ottosson? Mitt i budgetförhandlingarna i går eftermiddag överröstades vi av ett herrans oväsen utifrån. Vi öppnande fönstret och kikade ut. Då förstod jag vad det var. José Kimengas (FP) demonstration för bättre integration hade nått Rådhuset. De ropade på Mattias Ottosson som inte kom ut och tog emot deras protestbrev.

Pratade med José lite senare på eftermiddagen och han berättade att de hade bokat tid med Ottosson klockan 13. När de kom dit på utsatt tid fick de beskedet att han inte hade tid förän klockan 14. De väntade, men ingen Ottosson. Därför började de ropa "Kom ut, Ottosson!" och tillslut gjorde han entré.

Det hela fick stort genomslag i NT, Folkbladet och Östnytt:

Riv upp FRA-lagen

Idag börjar riksdagens försvarsutskott behandla FRA-lagen 2.0, eller "Propositionen om förstärkt integritetsskydd vid signalspaning", som den egentligen heter.

Det var ju den kompromiss som förhandlades fram under förra hösten för att förbättra den FRA-lag som drevs igenom i juni 2008. Ett steg i rätt riktning, men det räcker inte. FRA-lagen 1.0 och 2.0 är båda är alldeles för långtgående och måste helt enkelt rivas upp.

När FRA 1.0 klubbades igenom vek sig riksdagsledamöterna, sen kaxade de till sig lite och fick till en kompromiss. Med nästan ett års betänktetid hoppas jag att flera landat i att själva grunden i lagen är felaktig och måste rivas upp. Finns det några orädda och självständiga ledamöter i riksdagen?

Det här är den viktigaste fråga jag söker mandat av Folkpartiväljarna i Östergötland för att driva i riksdagen.

2009-09-15

Pålsson kan förändra redan nu

Anne-Marie Pålsson skriver återigen om problemen med toppstyrning och riksdagens bristande inflytande, trots att det rent formellt är där makten ligger.

Hennes problembeskrivning är bra, likså är en del av lösningarna med riktigt personval utan spärrar, att pengarna till ledamöterna ska gå direkt till ledamöterna och inte till partierna, osv - men hon glömmer ändå vilken makt hon själv sitter på.

När jag senaste kollade hur hon röstat i riksdagen så hade hon röstat mot partilinjen en gång av 399 möjliga tillfällen. Ingen kan tvinga henne att rösta så. Om hon tycker regeringens politik är fel, kan hon rösta nej.

Det är bra att hon lyfter problemen, och ja, det är systemet vi har som skapat dessa osjälvständiga riksdagsledamöter - men man kan förändra innan själva systemet ändrats.

Det är vad jag tänker försöka göra om jag kommer in i riksdagen.

S: Fråga Alliansen en gång till om SD

I morse satt Alliansens fyra partiledare i morgonsoffan i SVT och pratade bland annat om den sänkta skatten för pensionärer.

Programledaren frågade efter ett tag också om eventuellt samarbete med Sverigedemokraterna efter nästa val. Statsministern svarade "nej" och säger att det bästa sättet att få fortsatt stabilitet i Sverige är att rösta på något av Allianspartierna.

Partiledaren frågar igen och han svarar återigen nej på frågan.

Då frågar hon en tredje gång och Reinfeldt svarar att ni kommer ställa frågan om och om igen, som om ni inte hör vad vi säger. Då påstår hon att hon faktiskt inte hörde svaret.

Reinfeldt berättar då att de vet att Socialdemokraterna ringer runt till alla redaktioner och uppmanar dom att ställa frågan en gång till.

Den fråga som journalisterna verkligen borde ställa är om vänsterkoalitionen kommer ta stöd av Sverigedemokraterna för att fälla den borgerliga regeringen. En regerings tid vid makten tar inte automatiskt slut vid ett val. Säg att SD kommer in och vi får två block med minoritet. Om inte den sittande regeringen avgår måste vänsterkoalitionen väcka en misstroendeförklaring - som de alltså bara kan vinna med stöd av vågmästaren, Sverigedemokraterna.

Om ingen misstroendeomröstning genomförs sitter regeringen kvar som minoritetsregering, den allra vanligaste formen av regering i Sverige historiskt.

2009-09-14

Öviks Allehanda om min kampanj

"Ångermanländska politiker borde ta intryck av personer som Johnny Munkhammar och Mathias Sundin.

Nere i Norrköping har Mathias Sundin (FP) redan börjat knacka dörr. Oppositionsrådet Sundin, som är en principfast liberal och en av de absolut bästa unga politikerna vi har i landet, har bestämt sig för att lämna kommunpolitiken och satsa på riksdagen. På sin väg dit ska Sundin ”slå svenskt rekord i dörrknackning” och besöka 10 000 hushåll. I går kväll var han enligt sin blogg uppe i nästan 1600."

- Anders Rönmark i Örnsköldsvis Allehanda. Jag rodnar.

Snälltåg

Snabba tåg, tycker regeringens utredare att vi ska ha. Jag instämmer. Frågan är hur snabba? Dick Erixon förespråkar den allra senaste teknologin med tåg som går i över 400-500 km/tim, mot höghastighetstågens 320 km/tim.

Jag vet inte exakt vad sådana tåg skulle kosta, men med den reservationen känns det rimligt att satsa på det senaste, inte det näst senaste. Tågen kommer tidigast börja rulla 2023, då är dom ännu mer omoderna. 2023, då trodde man förr att bilar och allt möjligt skulle flyga. Att köra tåg i bara 320 km/tim känns futtigt. Men det är väl inte så man ska fatta beslut.


Johan Norbergs nya bok finns ute i bokhandeln nu. Han skriver om lycka. Om jag får tag i boken på väg hem idag, blir i alla fall jag lite lyckligare.

Barack Obama levererar vallöften: Tullar som hindrar frihandel.

Ta bort fribeloppet helt

Mer pengar till studenterna blir det från 1 januari nästa år, skriver Jan Björklund och Tobias Krantz på DN Debatt idag. 350 kronor mer i månaden, blir det. Dessutom höjs gränsen för hur mycket en student får tjäna utan att studiebidraget minskas, fribeloppet. Från 107 000 kronor per år till 136 400 kronor.

Jag tycker man kan ta bort den här gränsen helt. Det borde vara upp till var och en att bestämma hur mycket man vill jobba vid sidan av studierna. Den största delen av studiemedlen är dessutom lån, vilket jag antar att de flesta inte skulle ta ut om man kan ersätta det med lön. Själva bidragsdelen är ju bara en liten del av hela beloppet.

Per Altenberg argumenterar till viss del för att det ska finnas en gräns, eller i alla fall att studiemedlen ska räcka.

2009-09-10

Bästa kommentaren om S-politiken

Folkpartiets eminente kanslist Björn Börjesson slår till och beskriver S-politiken på Folkpartiet Norrköpings blogg:

"De tar från de rika, slår på de fattiga och ingen vet var pengarna tar vägen."

Förvånande?

Ska precis iväg och fortsätta budgetarbetet i Alliansen. Mattias Ottosson (S) skrev på sin blogg av Vänsterpartiet och Miljöpartiet "såg förvånade ut" när han presenterade sitt budgetförslag för dom. Och Stefan Arrelid (MP) bekräftar: "det kan stämma att jag blev något överraskad".

Låter förtroendeingivande.

2009-09-09

S-löfte: En månadslön mindre

Jag blir mörkrädd när jag läser Mona Sahlin och Thomas Östros idag i DN. Det är en återgång till stora arbetslöshet som rådde mitt i brinnande högkonjunktur när Sahlin och Östros styrde senast. Den här meningen visar på en total brist på förståelse hur jobb skapas och en arbetsmarknad funkar.:

"Det finns inget utrymme för vårdslösa skattesänkningar. Vi sätter jobben först."

Varför har vi hög skatt på alkohol? För att folk inte ska dricka så mycket. Varför har Alliansen gjort det mer lönsamt att arbeta och billigare att anställa? För att vi ska få fler jobb. Socialdemokraternas politik är den precisa motsatsen.

Höjd inkomstskatt, som S nu lovar, innebär en höjning för ALLA som jobbar. Det blir höjd skatt för rika, som S pekar på, men också för låginkomsttagare.

En 30-årig Norrköpingsbo som får 13000 kr i plånboken efter att skatten är betald, har sedan 2006 fått en sänkt skatt med 1185 kronor i månaden. Det är 14220 kronor om året - eller MER än en hel månadslön!

Kolla själv hur mycket sänkt skatt du har fått på www.jobbskatteavdrag.se.

Läs också Per Altenberg och Niklas Frykman om samma ämne.

2009-09-08

Nkpg kunde blivit 300 miljoner fattigare

Idag meddelas det vilken stad som blir Europas Kulturhuvudstad 2014. Norrköping var med i tävlingen tills bland annat Folkpartiet beslutade sig för att rösta nej, och vänsterkoalitionen krävde total enighet. När enigheten sprack avbröts försöket.

300 miljoner kronor hade hela kalaset gått på, varav skattebetalarna hade fått stå för merparten.

Det är såklart inte säkert att Norrköping hade vunnit och självklart hade det på många sätt varit både bra och roligt med en sådan händelse i Norrköping - men med facit i hand (finanskris etc) så var beslutet det rätta. Pengarna behövs på andra ställen.

Hoppsan, ännu en osanning Stjernkvist

Lars Stjernkvist och Idrottsparken är ingen bra kombination. Häromdagen påstod han att Alliansen var för en ombyggnad, trots att vi röstade nej till ombyggnaden. Idag påstår han att jag tycker följande:

"Sundin har hittat lösningen på alla världsproblem; idrottsparken. Om vi rullar tillbaka tiden och avstår från bygget, då får vi enligt Sundin råd med all ädreomsorg vi behöver, all skolpersonal och det behövs inga pengar från staten."

Endast någon med mycket låg fattningsförmåga skulle få det jag skrivit och sagt om Idrottsparken, till att det skulle vara lösningen på alla kommunens problem. Lars Stjernkvist har inte låg fattningsförmåga, men när Idrottsparken kommer på tal blir han defensiv och försöker komma från ansvaret genom att hitta på saker om oss som stod för en annan politik.

Om vi hade låtit bli att bygga Idrottsparken hade det inte löst alla ekonomiska problem i kommunen, men det hade gjort att vi hade haft 300 miljoner mer i kassakistan och att vi inte skulle behöva betala 22 miljoner (och snart kanske mer) per år.

Idrottsparken är det yttersta exemplet på det slöseri Stjernkvist och hela hans koalition har stått för. Om Idrottsparken vore det enda felaktiga beslutet, då hade vi haft en mycket bättre situation idag. Tyvärr är det, nästan, bara en droppe i havet av oansvarig ekonomisk politik.

2009-09-07

Statsbidrag till Idrottsparken

Kommuner och landsting får nästa år 17 miljarder kronor extra. Det innebär totalt 38 miljarder mer än när sossarna regerade 2006. För Norrköpings kommun innebär detta ungefär 170 miljoner kronor extra nästa år. Hur man än räknar så är det väldigt mycket pengar.

Som jag sa i våras när de första sju miljarderna kom så känns det kortsiktigt bra, det är flera besparing som vi nu inte behöver göra, vilket känns väldigt skönt. Samtidigt tror jag, som jag tidigare resonerat, att det är långsiktigt fel att belöna kommuner som inte sköter ekonomin tillräckligt bra.

I fallet Norrköping innebär detta att en del av dessa 170 miljoner går direkt till den årliga kostnaden för Idrottsparken. Som nu kan bli större eftersom IFK meddelat att de inte kan betala hyran.

Samtidigt verkar det finnas lite intressanta tankar kring hur detta slösaktiva beteende ska motverkas. Jan Björklund har drivit frågan - och jag har ifrågasatt behovet - men nu verkar man vara inne på att kommunerna måste avsätta en del av överskotten i en fond i högkonjunktur, som används i lågkonjunktur. Eller spara i ladorna i goda tider, för att ha när lyckan vänder.

Det är en intressant lösning som jag ska studera närmare.

Jag är alltså kluven. Det känns skönt för verksamheten, men är sämre på lång sikt. En stor fördel - ska vi inte glömma! - är att pengarna är tillfälliga. Då minskar belönandet av slösaktiga kommuner. Om pengarna verkligen försvinner, det återstår väl dock att se.

2009-09-03

Stjernkvist röstade för Parken, inte Alliansen

Ibland är det trist med politik. Som när de politiska motståndarna fullständigt saknar hederlighet. Lars Stjernkvist försöker just nu påstå att vi var för en ombyggnad av Idrottsparken. Han är inte ohederlig i allmänhet, men just nu verkar vad som helst vara tillåtet att för att rädda sitt eget skinn.

FAKTA:
Lars Stjernkvist tryckte tillsammans med 41 andra ledamöter ur Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet på JA-knappen.

Samtliga 39 ledamöter från de borgerliga partierna, tillsammans med två från SPI, tryckte på NEJ-knappen.

Idrottsparkens ombyggnad för 290 miljoner kronor var därmed ett faktum, med en rösts övervikt.

Vi förespråkade att IFK tillsammans med några andra intressenter (troligen från näringslivet) skulle köpa arenan och själva bygga om den om de ville. Kommunen skulle fortsätta att betala den hyra vi betalade innan, ca 10-11 miljoner, med ett maxtak på 15 miljoner kronor per år.

Varken IFK eller näringslivet var intresserade av denna lösning och alltså hade det inte blivit något bygge. Det var precis vad Stjernkvist och de andra sa till oss då. Dessutom meddelade Socialdemokraterna, då det begav sig, att de hade föreslagit just detta för IFK men de hade tackat nej. Då byggde de istället Parken åt dom.

Alltså: Stjernkvist tyckte först att vårat förslag var bra. Sa sedan att det var omöjligt att genomföra. Säger nu att det skulle ha blivit genomfört och dessutom varit dåligt.

Det är inte vad jag kallar fair play.

Med Folkpartiet och Alliansens förslag hade vi inte haft en ombyggd Idrottspark och skattebetalarna hade inte stått där med notan.

FP i rätt riktning om LAS

Jag blev väldigt positivt överraskad när jag igår kväll fick reda på att FP rör sig i rätt riktning om LAS. Förra landsmötet blev något av en flopp när partiledningen först föreslog att vi skulle ansluta oss till Moderaternas linje och inte ändra någonting i LAS. De förlorade i utskottet och höll på att förlora i plenum när frågan hastigt och lustigt skickades till ett beredningsutskott. Där ska kompromisser hamras fram och kompromissen blev en att arbetsgrupp tillsattes.

Några större förhoppningar hade jag inte på större framsteg från arbetsgruppen, men tji fick jag, verkar det som. Jag ska studera förslagen i detalj innan det slutliga omdömer fälls dock.

Skamligt av IFK att be om mer pengar

Om jag minns rätt från budgetdragningen så har kommunen gjort sig av med 240 personer under året. Samtidigt kommer alltså IFK Norrköping och vill ha ännu mer pengar av skattebetalarna.

De har redan fått en ny arena för 300 miljoner kronor och en förbindelse från kommunen att betala 15 till 22 miljoner kronor per år under 30 år framåt.

Om IFK får mer pengar nu, innebär det att ytterligare några lärare eller undersköterskor får sparken. Det är ärligt talat rent skamligt att då be om mer pengar.

Samtidigt kan jag förstå reaktionen från IFK. Hittills har de fått allt de pekat på och kopplingarna mellan fotbollen och den politiska ledningen har varit, och är till stor del, väldigt tight. Kommunstyrelsens vice ordförande, Eva Andersson, är till exempel fortfarande en tung spelare i IFK.

Folkpartiet och Alliansen sa nej till ombyggnaden av Parken. Det är till viss del på grund av alla pengar som går dit som vänsterkoalitionen nu tvingas sparka folk. Lågkonjunkturen är den stora anledningen, men vi tjatade oss blåa om att vi måste spara i ladorna under de goda åren. Det örat lyssnade man inte på utan brände stålarna och nu står vi där.

Det är rent tragiskt att se.

2009-09-01

Socialism och kommunism i Norrköping

Det har varit lite dåligt med bloggande från min sida under ett par veckor. Har haft svårt att hinna med och haft bristande tillgång till internet, är den enkla förklaringen.

Nu ska jag alldeles strax åka till Linköping där vi har den första kandidatpresentationen inför provvalet till riksdagen, som börjar nästa vecka. Ska bli intressant att se vad folk frågar om. Varmt välkommen dit, Drottningg. 12, kl. 19.00.

Igår hade vi fullmäktige där frihetlig liberalism ställdes mot kollektivstisk socialism. Moderaterna föreslog extra stöd, i form av basklasser, till de allra mest utsatta barnen i grundskolan. Men nej, det gick inte, eftersom en basklass kan jämföras med fängelse, menade en sosse. Ett fängelse som han själv varit med och införa dock, eftersom basklasser finns i gymnasiet. Udda. Sen sa de såklart nej till en Folkpartiets förslag om att vi ska ansöka om en spetsutbildning på gymnasiet.

En skola för alla, säger vänsterkoalitionen ofta, men ett bättre uttryck vore "en skola lika för alla".

Inte heller blir det någon mer valfrihet för de äldre. Trots att staten till och med skjuter till pengar för införandet av det. Kommunisterna, som annars alltid vill ha mer pengar från staten, tänker inte införa det.

Socialism och kommunism i en salig röra - det är vad som styr Norrköpings kommun.