2010-02-18

Svar till VPK i Aftonbladet

Mona Sahlin är beredd att göra det Erlander, Palme, Carlsson och Persson vägrade - att släppa in kommunister i regeringen.

Det skrev jag om i Aftonbladet tillsammans med Johnny Munkhammar (M), Emma Henriksson (KD), Elisabeth Tand-Ringqvist (C) och Anders Hjemdahl, föreningen för Upplysning om kommunismen.

Mats Einarsson (V) svarade oss och vi har nu svarat honom:

"I det nu gällande partiprogrammet står inte bara det Mats Einarsson nämner, som högre skatter. Där krävs också avskaffande av ägandet av produktionsmedlen, såväl det samhälleliga som det privata, vilket ska ersättas av gemensam förvaltning och gemensamma resurser.

Alla företagare blir av med sina företag och staten tar över. Politiker ska styra vad som ska produceras och för vem. Det kallas planekonomi och har prövats i en rad länder. Av dagens länder är det Kuba och Nordkorea som har gått längst på den vägen."


Artikeln är extra aktuell med tanke på att det var Vänsterpartiet som i går presenterade vänsterpartiernas gemensamma utrikespolitik. Man lyckades dock missa två hyfsat centrala punkter: Afghanistan och EU.

Erlander, Palme, Carlsson och Persson ville inte ha kommunister i regeringen av flera skäl, utrikespolitiken var ett av de allra tyngsta.

7 kommentarer:

Razmatazuz sa...

Står det någonstans i vänsterpartiets partiprogram att detta skall genomföras på odemokratiskt väg, eller med väpnat våld, eller annan form av revolution? Nej, det gör det inte. Därför är debatten ganska patetisk och onödig. Det finns många formuleringar och visioner i politiska ideologier som inte alla håller med om och som därför inte är genomförbara inom överskådlig tid. Att FP till exempel vill gå med i NATO, och därmed vill tvinga ut svenska soldater i krig och död, trots att detta inte är något som svenska folket eller andra partier ställer sig bakom är ett exempel. Att det automatiskt skulle innebära något dåligt med kollektivt ägande är inte särdeles begåvat att hävda.
Jag är visserligen inte vänsterpartist och därmed inte rätt person att försvara deras partiprogram men jag ser absolut inte något problem att regera ihop med ett parti på grunderna att de har en vision om en annan typ av samhälle. Även mitt eget parti förespråkar en annan typ av samhälle än det vi har idag. Ett samhälle där den blinda tron på marknaden, frihandel och konsumtion är utraderad.

Grottolle sa...

Den enda regering som har använt vapenmakt och dödat oskyldiga medborgare i Sverige är en Liberal regering och det var Ådalen 31
Så det är nog några herrar här som kastar sten i glashus

Razmatazuz sa...

@GrottOlle:
Ursäkta mig, men vad menar du med "NÅGRA"?!

Jag hoppas att du inte inkluderar mig i dessa några, Grottolle!!!! I så fall kan du inte ha läst min kommentar överhuvudtaget! Jag har dock svårt att se vad du menar med "några" annars, när det endast är jag som har kommenterat inlägget...

Razmatazuz sa...

Ni snackar så mycket goja i er artikel där ni hävdar att ni besvarar Mats Einarsson.
Att han framhåller den totala demokratin. Dvs. mer folkligt bestämmande läser ni av någon outgrundlig anledning som att politiker skall bestämma mer, precis tvärtemot vad han säger och partiprogrammet säger. Att ni envisas med att hävda att Hugo Chavez är en diktator visar tydligt på er sanslösa okunnighet. Hugo Chavez har visserligen förlorat en del av det våldsamma folkliga stöd han hade för några år sedan men har trots allt blivit omvald gång på gång. Han har förbättrat situationen avsevärt för landets fattiga, fått ner andelen av folket som räknas som analfabeter. Däremot har han haft svårare att stävja den organiserade brottsligheten och korruptionen som tyvärr ofta drabbar länder där den generella utbildningsnivån är låg. Om man inte förstår varför Castro kom till makten på Kuba och inbillar sig att det hade varit bättre om Batista fått sitta kvar, och har missat den oerhörda samhällsupprustning som Castro gjorde med alltför små medel, då USA bestämde sig för att inleda sitt korkade handelsembargo vilket resulterade i Kubas samarbete med Sovjetunionen, är man också fullkomligt okunnig om historia.

Visst fanns det en gång ett visst fog att hålla VPK utanför regeringen under tiden Kalla Kriget fortfarande pågick och vissa delar av partiet hade en rätt naiv bild av Sovjet, Kina och Nordkorea. Idag finns inget Sovjet, Kina är inte ett land som hyllas av Vänsterpartiets medlemmar generellt och definitivt inte heller Nordkorea. Jag undrar om ni som stod som skribenter av debattartikeln överhuvudtaget har läst Vänsterpartiets partiprogram, och Mats Einarssons svar eller om det är Maos lilla röda och någon slags KPML(r)-tidning ni har råkat läsa...

Grottolle sa...

Razmatazuz Nej jag menade dom fyra som skrivit artikeln ...
Jag håller helt med dej det du skrivit.. Och jag är inte någon v anhängare men jag tycker det är omoget av dom att kasta ur sig sådana osanningar .

Niklas sa...

Lite tröttsamt är det allt, men samtidigt väljer jag ändå att se relativt positivt på den här typen av vulgärpropaganda.

Jag är för sakliga debatter och hyfsat tonläge och skulle därför föredra sansade inlägg, men fördelen med den här typen av artiklar är att dess största följd blir att fler väljare mobiliseras till att rösta borta dagens borgerliga regering.

Tack för hjälpen!

PS. Du har inte funderat på att skriva artiklar i Världen Idag? DS.

Razmatazuz sa...

Håller med dig Niklas. Lagom onyanserat och lögnaktigt för att skrämma bort kloka väljare med lite insikt och historiekunskap från de borgerliga. Grattis högern!