2010-04-15

Kamphundsdebatt i SVT ikväll

Jorå, det blir en debatt om kamphundar i SVT1 ikväll kl 21.30. Inte med Fredrik Steen, som sagt, utan istället Hans Rosenberg från Svenska Kennelklubben. Det var han och jag som debatterade efter Uppdrag gransknings reportage om den kaukasiska ovtjarkan.

Måste tyvärr åka ner redan efter lunch till Göteborg, det var fullt på tågen senare på eftermiddagen. Men jag kan checka in på hotellet direkt och sitta och jobba där. Hade som tur var inga möten inbokade efter lunch.

42 kommentarer:

mollgan sa...

Jag väntar fortfarande på ett svar från dig, ( 10 augusti, 2009 07:02) ang Merritt Clifton och Bilaga 1 i ert förslag.

För er som inte hängt med :
https://www.blogger.com/comment.g?blogID=7741836&postID=5056257950624176942

Sanningen om Merritt Clifton:

Del 1: http://lassiegethelp.blogspot.com/2007/08/dangerous-breeds-dog-bite-statistics.html

Del 2: http://lassiegethelp.blogspot.com/2007/08/pit-bulls-dog-bite-statistics-and.html

http://stopbsl.com/journalist-resources/scientific-studies/

Du brukar även hänvisa till dogbite, här är sanningen om dogbite : is a website run by Colleen Lynn. In June of 2007, Lynn was an unfortunate victim of a dog bite while she was out jogging...

http://btoellner.typepad.com/kcdogblog/2010/03/the-truth-behind-dogsbiteorg.html

Den unika hunden.
Se kvalitetsdokumentärer av Sveriges och världens mest framstående dokumentärfilmare.

http://svtplay.se/v/1953900/dokumentarfilm/den_unika_hunden?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,1955367/sb,p115254,1,f,-1

// Leif

Jim sa...

Min käre spann vatten vad är en kamphund? Ser fram emot en bra förklaring på detta.

Mathias Sundin sa...

Mollgan: Du har fått svar. Läs det.

Jim: En hund av kamphundsras eller en hund som tränats till kamp.

LottaG sa...

Bäste Mathias Sundin.
Vad är "En hund av kamphundsras"?
Kan du definiera kamphundsras?
Svaret "en hund som tränats till kamp" godtas inte!

Du pratade ikväll om PITBULL som om det vore en mycket vanligt förekommande ras.
Jag upplysa dig om att det är en MYCKET sällsynt ras i Sverige.
Det föds två-tre kullar per år!
Hur kan du så kategoriskt påstå att PB/Amstaff generellt sett är farliga hundar?
Jag har träffat både Chiuahua och Toypudel som är långt mer aggressiva än de allra flesta Amstaffar.
Din okunskap vad gäller hund är anmärkningsvärd, med tanke på hur mycket åsikter du har om hundar och dess ägare. Dessutom har du mage att i direktsändning sitta och säga att "unga tjejer med barnvagn och en PB i koppel, som de tagit över för att pojkvännen sitter på kåken".
Du borde skämmas!
Gå i skolan och lär dig om hundar och deras sätt att kommunicera och hur de fungerar innan du uttalar dig.
I mina ögon är du ingenting annat än en opportunist som söker bekräftelse.
Narcissist kallas det också med ett fint ord.

Det är stor skam att såna som du får fortsätta härja fritt med dina dumheter på skattebetalarnas bekostnad.
Nej jag äger inte och har aldrig ägt någon Amstaff eller Pitbull.
Lise-Lotte Karvonen
Uppfödare av mellanpudel

Jim sa...

Kan bara hålla med dig lotta, kamphundsras ja det är en fin benämning. Tycker du skall läsa på lite om dessa såkallade kamphunds raser och vart det kommer ifrån från början, och då fär vi gå lite längre tillbaka än mitten på 90 talet då det i förorterna införskafades diverse hundar som blandades runt vilt av personer som från början var livrädda för allt vad en hund heter. de såkallade kamphundar som vi har i detta trångsynta land härstammar från insmugglade blandraser från sydafrika som användes i kamp. Detta har har tagit en massa år att få bort dessa bastarder och försöka att upprätthålla den rena rasen var det gäller dina kamphundar. Om du nu inte tror mig så får du faktiskt ta och använda google och som sökord tycker jag att du använder rasnamnen för respektive hund. Förstår att du brinner för detta att förbjuda det du inte verkar förstå, hade varit kul att se dig brinna för att motverka sönderavling av tillexempel Schäfer som i dags läget inte är i närheten av vad den var för 50 år sedan. Misstänker att du inte heller är så förtjust i tillexempel folk från andra länder så du kan väl förbjuda dessa med är du bussig. Sorry, det skulle du aldrig erkänna.

Jim sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mathias Sundin sa...

Den här diskussionen har diskuterats hundratals gånger nu tror jag här på bloggen. Ett tips är att läsa dom istället. Och ett tips är också att läsa Fredrik Steen i Expressen, som jag länkade till häromdagen. Han kommer till samma slutsats som er men är inte så där fånigt överkänslig. Alla som kan något om hundar vet att det finns raser som avlats fram för hundkamp.

Lotta: Var vänlig och hyfsa din ton. Du vräker ur dig allt möjligt ovett. Du kan trösta dig med att du inte är ensam. De allra flesta som försvarar kamphundar kan inte uppföra sig.

Angående statistiken så är pitbull vanligast förekommande när det kommer till allvarliga skador och dödsfall. Den statistiken är från USA. Som jag sa.

Om du tittade på programmet, som du uppenbarligen gjorde, så tog jag upp just aspekten med aggressiva småhundar. Hur vi ser på saken vilka hundar det gäller har vi skrivit i en rapport. Du har läst den? Jaså, inte! Ändå anklagar du mig för okunskap. Intressant approach.

Ja, precis så är det i många fall med unga tjejer som tagit över hunden från killen som sitter på kåken. Inte i samtliga fall, men rätt ofta. Är det jag som hittat på detta? Nej, det är bland annat poliser som framfört till mig.

Du avslutar med lite fler otrevligheter. Några verkliga argument har du inte framfört Lotta. Bra jobbat. Tror du jag tar till mig av sådana personer?

Sarah sa...

Kan verkligen inte förstå hur ni "förståsigpåare" helt tar avstånd från denna debatt. Blev ju bara om möjligt ännu tydligare efter gårdagens program att det inte är en myt vilka som äger dessa hundraser...

Hur som helst tycker jag du var lysande Mahias. Härligt med folk som vågar säga vad de tycker.

Jim sa...

Ni som tycker att han har fel kan alltid gå med oss på FB.

http://www.facebook.com/?ref=home#!/group.php?gid=102085303167862

Mathias Sundin sa...

I gruppen står det att jag är okunnig. Därför får jag inte uttala mig. Men Peter Kjällkvist då, min kollega som jag tagit fram förslaget tillsammans med. Han är hundinstruktör, tidigare ägare till ett hunddagis och ordförande i en hundrasklubb. Honom kan ni inte anklaga för okunskap om hundar. Ni kan tycka att han, och jag, har fel. Men ni kommer aldrig med några argument. Det blir därför lätt skrattretande.

För övrigt känner jag mig hedrar att få en grupp mot mig.

När jag läser i gruppen inser jag att jag har fel. Där finns faktiskt ett argument:

"Tycker hans argument är som en kåt mars katt på en öde Ö"

mollgan sa...

MS>
Enligt Clifton rapport [som är helt baserad på tidnings klipp], under 24 år som omfattas av hans studie fanns det totalt 2.209 " hundattacker med kroppslig skada" i USA och Kanada. 1.182 av dessa attacker var av pit bull och pit bull blandningar. ( Att klumpa ihop blandraser med renrasiga är inte meningsfullt ur någon synpunkt, men Mr Clifton klumpar ihop dem.

1.182 allvarliga angrepp av pit bulls och pit bull blandraser i USA och Kanada under en 24-årsperiod i enlighet med Clifton statistik ger det ett genomsnitt på strax över 49 allvarliga angrepp av pit bulls och pit bull blandraser i Nordamerika per år .
( Nordamerika: Population 500+ miljoner, antalet hundar 85++ miljoner )

Om Clifton's pit bull siffror är korrekta, och inte mer än 49 av ca 6.000 sjukhusvistelser på grund av allvarliga hundbett i USA varje år är ett resultat av pit bull bett, då är pit bull och pit bull blandraser ansvariga för mindre än 1 procent av dessa sjukhusvistelser !

0,82%. Procent av sjukhusvistelser orsakade av hundbett i USA varje år, är ett resultat av pit bull eller pit bull blandraser. Om tidningar korrekt representerat antalet.

Nämnas bör att pit bull och pit bull blandraser är en av de mest populära ” typer ” raser i USA.
Använder man siffror från hundstall som ett mycket ungefärligt sätt att uppskatta antalet pit bull [registrerade och oregistrerade] i den allmänna befolkningen, hamnar man även med låga uppskattningar på många miljoner. Endast labradorer och labrador blandraser är vanligare i Kaliforniens hundstallar.

// Leif

LottaG sa...

Hyfsa min ton?
Jag förstår att det enda du kan "slå ner på" är just min ton, eftersom jag inte är ägare av den typen av hund som du så uppenbart avskyr.
Jag tycker faktiskt att du ska titta på gårdagens program igen och göra det med kritiska ögon vad gäller ditt eget uppförande och din egen ton.
Det är ganska ohyfsat att avbryta andra när de talar och det förvånar mig att en person som är offentlig politiker inte har bättre debatt-teknink.
Att "den som gapar mest hörs bäst" är på intet vis något ovanligt sätt att debattera, men både oartigt och snudd på oförskämt mot med-debattörererna.

Riktigt varför du är så avogt inställd till vissa typer av hund har jag inte fått klart för mig.

Att hundar som oprovocerat ger sig på människor och andra hundar, inte hör hemma i vårt samhälle håller jag med dig om!
Däremot att oreserverat påstå, att t ex Amstaff är en sån ras, anser jag vara grovt felaktigt.
Det handlar till största delen inte om hunden/rasen, utan om vem som befinner sig i andra änden av snöret!

Nejdå, jag tror inte att du tar till dig av "sådana personer".
Jag tror rentav inte att du tar till dig oavsett hur/vad man skriver, så länge man har en annan åsikt än du.

Jag finner det lite lustigt att du
kallar vad jag skriver för "otrevligheter".
Trampade jag på en öm tå?

Jag är annars ansedd som en mycket klar och tydlig debattör.
Försöker att inte kasta ur mig alltför mycket utan att ha kött på benen.
Jag använder mig av ungefär samma sätt att bemöta dig som du bemöter andra.
"Som man ropar får man svar"

Jag finner det också lite lustigt att du inte närmare kan precisera vad en "kamphundsras" är enligt din definition.

I mina ögon framstår du som okunnig.
Möjligen fel av mig, men om du kan redogöra för dina hundkunskaper och erfarenheter, så kanske jag kan ändra uppfattning.

Ditt senaste inlägg till mig har på intet sätt gett mig anledning att revidera min uppfattning.
Tvärtom uppfattar jag dig som överlägsen och nedlåtande.
Ingen vidare god reklam för en politiker.

Skulle uppskatta en länk till den rapport du talar om och säger att du skrivit.
Vill du inte lägga ut länken, kan du maila rapporten till mig.

poodle_lady1@yahoo.se

Pdf går utmärkt, eller word om du föredrar det.

Skulle också uppskatta en närmare definition på den licens du förespråkar, för att få äga vissa raser.

Jag har svårt för luddiga uttalanden och svävande svar.
Jag anser att om man får en rak fråga så kan man visa såpass respekt för frågan hur obehaglig den än må vara, att man ger ett konkret och rakt svar.
Vet man inte, är det hederligare att säga det, än att komma med nåt svävande som mest liknar
"Goddag yxskaft".

Som politiker måste du tänka på att du representerar ditt parti lika mycket som dig själv.

Ditt uppträdande i debatt igår och dina svar på inlägg här, ökar på intet sätt människors respekt för dig, tvärtom.

Lise-Lotte Karvonen
Uppfödare av Mellanpudel

LottaG sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mathias Sundin sa...

Folk tror att det finns någon speciell regel som säger att politiker måste vara trevliga mot otrevliga människor. Det gör det inte. Det här är min blogg, och du har ingen rätt att vara otrevlig och nedlåtande. Speciellt eftersom du kommer med olika påståenden utan att ens ha läst mitt förslag. Du uppfattar mig som okunnig TROTS att du inte läst vad jag föreslår. Det är otrevligt.

Rapporten finns på: http://mathiassundin.se/press/Diverse/090805%20Inf%f6r%20str%e4ngt%20licenskrav%20f%f6r%20farliga%20hundraser.pdf

olofs sa...

God insats i debatten Mathias Sundin. Såg programmet i SVT Play nyss.

Tycker att du borde fört fram den principiella likheten mellan handeldvapen och kamphundar. Det är heller inte vapnen som dödar utan det kräver en ägare som håller i vapnet. Vapen kan vara till nytta i t ex jakt, men den övervägande majoriteten används för att skaffa sig "respekt". Den principiella likheten är uppenbar. Det finns en uppsjö av raser att välja mellan om man söker vänskap och omtanke. Raser som är aktuella att klassa som kamphundar skaffas för att inge repsekt i närområdet, den möjligheten skall inte samhället erbjuda.

Kämpa på.

LottaG sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
LottaG sa...

Nej det finns inget som säger att politiker måste vara trevliga.
äremot antar jag att vanligt yfs gäller även för politiker. Åtminstone var det så på min tid som förtroendevald i ett politiskt ungdomsförbund.
Tack förlänken. jag ska läsa och återkommer antagligen med frågor och saker jag önskar få klarlagda eller förtydligade.

Lise-Lotte Karvonen
Uppfödare av Mellanpudel

LottaG sa...

Nu har jag läst rapporten.
Jag hittar inga bilagor, men det kanske inte är viktigt.
Jag kan hålla med om vissa delar, medan andra delar av det som står är mig ganska främmande i vissa fall.Kanske petitesser, men ändå.

MH är ingen test, det är en beskrivning av hundens reaktioner.
Utifrån beskrivningen görs en rasprofil vad gäller mentaliteten.
MH kan (ska) utföras på alla raser och ger bara en beskrivning av hur mentaliteten är hos rasen ifråga.
MT är inte detsamma som korning.
Mentaltesten är en del av korningen.
Den andra delen är
exteriörbeskrivning."

Tillgänglighet
” Idealisk tillgänglighet är då en hund inte spontant söker kontakt med främmande människor men som villig besvarar kontakt.”
Då är t ex pudel alltför tillgänglig. De söker väldigt gärna kontakt med människor.
Om man läser rasstandarden, så ska de enligt den, vara glada och sociala.
Har ni något förslag på vad man ska göra med alla glada och alltför tillgängliga pudlar?

”Hundar som skyggar för eller visar rädsla för människor är givetvis inte önskvärda”
Det finns raser som enligt sin rasstandard ska vara lite fjära och avståndstagande
(OBS! Inte aggressiva, men avståndstagande)
Ska de raserna också förbjudas?

5.2
"I Norge råder sedan 1/1 2004 förbud mot följande hundraser:
Pitbull, amerikansk staffordshire bullterrier"
Det heter American Staffordshireterrier.

Mentalbeskrivningen (MH) och mentaltest (MT) ger framför allt svar på om hunden kan ha goda förutsättningar för att arbeta inom försvaret, räddning, eller för att tävla inom bruksgrenarna som sorterar under Svenska Brukshundklubben. Man kan avgöra huruvida en hund är tillgänglig, föremålsintresserad, nyfiken, har rädslor, uppvisar hotbeteenden och fälla omdömen om dess
aktivitetsnivå.
Mentalbeskrivningen är ett omfattande test som svara på många frågor.

Nej Mathias!
Mentalbeskrivning är fortfarande endast en beskrivning!
MH ger inte heller svar på om hunden duger till att arbeta inom försvaret osv.


Gruppen D
” Exempel på raser är samtliga spanielraser, setterraser, stövare, dvärghundraser, taxar, mindre terrierraser, samt alla retrieverraser utom Chesapeake Bay Retriever.”

Tax är förvisso en liten hund storleksmässigt, men kan utan vidare hantera t ex en Grävling. Taxens käkar kan ställa till lika stor skada som t ex en Amstaff.

” samt alla retrieverraser utom Chesapeake Bay Retriever”
Vad är det för speciellt med Chesapeake Bay Retriever?

Gruppen B
”Ska endast få ägas av myndig person”
Jag som uppfödare får jag inte lov att sälja valp till omyndig person.
Mentalbeskrivning säger egentligen ingenting om hunden, utan är bara en beskrivning av den enskilda hunden. Resultatet ska ställas i förhållande till vad som står i rasstandarden. Däremot kan mentaltesten som ingår i korning vara till nytta.

Mina kommentarer ovan är det jag spontant kommit på medan jag läst.
Det är möjligt att jag kommer på fler saker jag undrar över när jag läst rapporten igen.

Det känns litegrann som att ni börjar i fel ände.
Istället för att ställa krav på hunden som ras eller individ och rentav införa förbud mot vissa raser, borde kraven ställas på uppfödarna och ägarna.

Kanske skulle en licens på att föda upp hund vara en väg att gå?
Förr var kennelnamn en garanti för att personen visste vad h*n höll på med.
Det var en sorts licens, som borgade för viss kvalitet.
Idag kan vem som helst låta sin ”lilla söta rara” tik paras och få valpar, utan krav på vare sig mental eller exteriör kvalitet.

Mina påpekanden om skillnaderna mellan MH och MT må vara detaljer, men i mina ögon som uppfödare och på andra sätt engagerad i hundsporten, är det viktigt att det som skrivs i ett offentligt dokument är korrekt.

Lise-Lotte Karvonen
Uppfödare av Mellanpudel

Jim sa...

Som en liten hjälp på vägen i ditt sökande om historian bakom dessa raser du vill förbjuda.http://www.amstaffklubben.se/

Jim sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
LottaG sa...

Mathias!
Jag hade hoppats få lite gensvar på mitt senaste inlägg, men till min stora besvikelse föll den förhoppningen på Hälleberget.
Jag undrar varför?
Var jag alltför saklig?

mollgan sa...

Clifton data är sammanställda uppgifter i media om hundbett som ansågs antingen "dödsfall eller
lemlästning "över en 24 års tidsram som anges av "ras". ( Clifton redogör ej graden av ”lemlästning” är det ett stygn i fingret eller ett förlorat finger ) Clifton mixar blandraser med rasrena hundar, han har även några egna ”raser”

Clifton använder dessa data för att försöka" bevisa "att pit bull är farligare än andra raser.
Det intressanta är dock när man undersöker andra källor, t.ex. DogBite Law. Du kommer att notera att enligt deras uppgifter, nästan 800.000 hundbett PER ÅR, är tillräckligt allvarliga för att kräva sjukvård. Cirka 368.000 offer kräver ett besök på akuten.
Så under 24 års tidsram då Clifton data dras, har det varit cirka 8,8 miljoner
hundbett som krävt ett besök på akuten, samt enorma 19 miljoner bett som krävt medicinsk
uppmärksamhet.

Clifton: s data (tidningsklipp) omfattar 2.209 bett.... eller ,025% av alla hundbett som krävt ett besök på akuten

Klart är att Clifton: s uppgifter innebär ett statistiskt försumbart antal hundbett som krävt akutvård!

Varför är det så få registrerade i Clifton´s ” statistik” ?

Ja, i många fall i de tidningsklipp som Clifton läser, innefattas inte hundras. Många kastas
baserat på Cliftons beslut att attacken inte var tillräckligt allvarlig för att inkludera.
Detta baserat till 100% från hur tidningen rapporterade olyckan. Clifton besöker aldrig något av offren, för en verklig känsla av händelsen och skadan.
Det finns mängder av exempel på tidningsartiklar som överdrivit händelsen och skadan.

Media är inte objektiv i sitt urval. Media gör alltid en kommersiell nyhetsvärdering. Även i Sverige!

Dessutom, varje hund angrepp som sker rapporteras inte av media - i själva verket bara en liten bråkdel av en procent av dem är.
Att använda rapporter i media är missvisande ... Det finns gott om andra skäl varför!

Clifton's data är helt klart bara en bråkdel, av de totalt sett betydande betten.

Varför ”pit bull” dyker upp i så höga nummer på Clifton´s lista beror på selektiv integration.
Media rapporterar ”pit bull” attacker med mer regelbundenhet!
Clifton är partisk mot denna grupp av hundar, och får honom att ta med fler som "lemlästning" och avföra de av andra raser lättare.

Clifton´s data är inte ens information, det är missinformation!

Alla myndigheter och organisationer i USA avfärdar Clifton!

Medveten om detta, använder Mathias Sundin Clifton i sitt förslag (bilaga 1)

Det är anmärkningsvärt!

// Leif

Mathias Sundin sa...

Lotta: Jag gör även lite andra saker än att svarar på inlägg på bloggen. Här kommer svar.

Först och främst, detta är inte ett "offentligt dokument". Det är inte skapat av någon offentlig myndighet.

Självklart ska det trots det vara korrekt. Men att då hålla på att märka ord, blir konstigt. Mentalbeskrivning är ett test. Ett test av hunden genomförs.

Det känns inte ett dugg relevant att diskutera sånt.

Några av hundfrågorna ska jag be Peter kommentera.

Licens på uppfödare? Ja, det kanske är nödvändigt. Helt klart finns det problem med ägare och uppfödare. Jag tycker dock inte det räcker. Vissa hundraser är i sig helt enkelt för farliga för att få ha som sällskapshundar.

Mollgan: Allt det där har jag bemött. Det blir inte mer relevant för att du upprepar det dussintals gånger.

mollgan sa...

MS>
Du bemöter inte, du bara undviker.

Att Clifton inte är relevant det vet jag (Alla myndigheter och organisationer i USA avfärdar Clifton)

Frågan är varför, ni har Clifton som bilaga 1 i ert förslag?

Kanske Peter även kan förklara Clifton´s ursäkt för schäfer.

Clifton´s egen studie visar att schäfer attacker resulterar i en högre procen av lemlästning 60%
Än attacker av pit bull 55%

// Leif

LottaG sa...

Jag citerar direkt från Brukshundsklubbens hemsida:

"Mentalbeskrivning Hund (MH) beskriver de beteenden som, genom forskning, visat sig vara starkt ärftliga. Under ett MH går hund och ägare igenom en bana med olika moment där dessa beteenden dokumenteras.


Den som beskriver hunden kallas mentalbeskrivare.

I ett standardiserat protokoll och utifrån en intensitetsskala beskrivs hundens reaktioner i dessa olika moment. Beskrivningen tar cirka 45 minuter."

Lite längre ner på samma sida:
"Efter beskrivningen får hundägaren en kopia av protokollet som bevis för att hunden har känd mentalstatus.
Originalet skickas via Brukshundklubben till Svenska Kennelklubben (SKK) för registrering och förs in i hundens stamtavla."

Mentaltestet är en del av s.k Avelskorning, där en del är just mentaltest och en andra delen är exteriörbedömning.

Här har du direkt länk till aktuell sida.
http://www.sbk.nu/templates/Page____8709.aspx

Det spelar ingen roll hur du vänder och vrider på det.
MH är en beskrivning och ingenting annat.

Om du sänker garden en aning och läser det jag skriver och kanske
t o m tar till dig en del, så är det möjligt att du lär dig något du inte visste förut.

T o m på AktivHUND.se som ni anger som en källa står det som följer:

"Vad innebär mentalbeskrivning?
Hundens mentalitet beskrivs genom att olika situationer, bl a överraskningsmoment,arrangeras.
Med hjälp av ett protokoll beskrivs hundens reaktioner i en intensitetsskala. Längre ner kan du läsa om de olika momenten.

En hund blir inte godkänd eller underkänd, beskrivningen är inte någon form av test.
Men givetvis är vissa värdetal bättre och vissa sämre utifrån avelsperspektiv eller med tanke på att en hund skall bildas för något specifikt ändamål eller vara en sällskapshund.

Du får allt ta och ge dig på den punkten.

Jag är intresserad av dina svar, inte Peters.
Det är du som gång på gång hänvisar till din rapport och då anser jag anser att den är offentlig. Jag har ytterst svårt att tro att ni endast har sammanställt den för ditt och Peters höga nöje.

Som jag förstått det, så har du/ni ett syfte med rapporten, nämligen att få ett antal hundraser förbjudna. För att det över huvud taget ska bli aktuellt, måste ni ju lämna rapporten till berörda myndigheter och/eller instanser.

Du skriver i din senaste kommentar:
"Vissa hundraser är i sig helt enkelt för farliga för att få ha som sällskapshundar."

Kan du förklara mer ingående hur du menar?

Om du har problem att förklara för mig vad man ska göra med alla alltför glada, sociala och kontaktsökande Pudlar och den i rapporten omnämnda Chesaspeake Bay Retriever, så är följande länkar väldigt bra. Där kan du läsa och lära.

http://www.chesapeakesweden.org/rasbeskrivning.htm

samt

http://www.pudelklubben.se/
"Om Pudel"
"rasstandard"

Det är förvisso din blogg och du besvarar naturligtvis de inlägg du vill.
Jag finner det dock både otrevligt och nonchalant att kalla det för icke relevant att diskutera "sånt".

Säg då hellre att du inte vet.
Det är både hederligare och framförallt mer respektfullt.

Jag hoppades att jag skulle få anledning att revidera min uppfattning om dig som okunnig i det här ämnet, men hittills har du inte gett mig en sådan anledning.
Du verkar inte ens vilja lära dig, utan du avfärdar dem du svarar på ett ganska otrevligt sätt.

Lise-Lotte Karvonen
Uppfödare av Mellanpudel

Bmf_bt sa...

Om du bemött Leifs(Mollgans) frågor kan jag omöjligt hitta de svaren. Det enda jag sett har varit: "Det är det bästa som finns"... Och det känns som vi alla vet inte är ett bra argument för att kunna använda en undersökning som grund i en rapport för ett lagförslag som kommer påverka 10 000-tals personer i Sverige...

Snälla hjälp mig hitta var du bemötte frågan ang. Clifftons undersöknings trovärdighet?

Mvh
Adam

lyndon sa...

LottaG:

Hur orkar du? Det är ett förbannat test, vare sig du vill kalla det för det eller inte. Man testar hur hundjäveln beter sig och skriver ner det i ett papper, att kalla det BESKRIVNING istället för TEST pga det är ju bara löjligt.

Det finns ingen magisk regel att bara för att ingen blir underkänd så är det inte ett test. Tyvärr.

Sen kan man undra vad det spelar för roll, men du tyckte ju onekligen att det var det viktigaste i världen att diskutera så there you go...

LottaG sa...

lyndon
Jisses amalia, vilket språk.
Vaknat på fel sida eller har du bara svårt att läsa innantill?

Jag orkar!
Har utbildat ungar i större delen av mitt vuxna liv och brukar bli bemött med mer respekt än du som vuxen(?) visar prov på. Uppenbarligen har du inte lärt dig den biten.

"Det är ett förbannat test, vare sig du vill kalla det för det eller inte. Man testar hur hundjäveln beter sig och skriver ner det i ett papper, att kalla det BESKRIVNING istället för TEST pga det är ju bara löjligt."

Nej, det är inget test! Det är och förblir en beskrivning.
Jag antar att du inte är hundägare, för då hade du förmodligen inte använt uttrycket "hundjäveln".

Man kan beskriva hur en bil fungerar och sedan kan man testa hur den fungerar.
Det är två helt skilda saker, även om man i båda fallen använder ett fastställt formulär.
Mentaltesta en hund, görs bara antingen i samband med att man ska/vill använda den som någon form av tjänstehund, eller om hunden ska göra exteriörsdelen av en korning.Det görs bara genom Brukshundsklubben och bara med hundar av brukshundsras, dvs raser som sorterar under SBK.

Mentalbeskriva en hund kan man göra oavsett ras.
MH är menat att vara ett verktyg/instrument för uppfödarna att se hur deras uppfödda hundar matchar den för rasen önskvärda mentaliteten.Önskvärt är att hela kullar beskrivs. Ett instrument att använda i fortsatt avel kan man säga.
Jag föder upp Mellanpudel och har flera sålda valpar som är mentalbeskrivna.
Kanske dags att läsa på litegrann innan du försöker "hugga mig i strupen"?
Det är inte jag som säger.....det är fastställda regler inom SKK.

lyndon sa...

Ja, att du skriver samma saker en gång till kommer inte övertala nån att det inte är ett test.

Jag behöver inte läsa på om hundar för att veta vad ordet test betyder. För att beskriva hur någonting (hund, bil, etc.) fungerar måste man först testa det. Man kan inte bara beskriva hur någonting fungerar utan att veta någonting om det. Därför är det ett TEST och en BESKRIVNING utifrån testet, inte bara en beskrivning.

Men du verkar ju helt insnöad på dina förbannade pudlar så jag hyser ingen förhoppning om att du ska förstå enkel semantik.

LottaG sa...

lyndon

Ditt språk är förvånande.
Eller kanske inte.
Tar argumenten slut, så övergår man antingen till att fysiskt få tyst på motdebattören, eller i det här fallet blir rent oförskämd.
Det säger dock med om dig än om mig

Det roar mig faktiskt att du tror dig kunna få mig att ändra uppfattning och/eller att tystna.
Sorry, men där gick du på fel kärring!!
Jag tystnar inte, även om du skriver "Men du verkar ju helt insnöad på dina förbannade pudlar så jag hyser ingen förhoppning om att du ska förstå enkel semantik".

Lise-Lotte Karvonen
uppfödare av Mellanpudel

lyndon sa...

Många bra argument i ditt senaste inlägg.

Och det var väl precis det jag sa att jag INTE trodde - att du skulle tystna. Men varsågod att hitta på fler ståndpunkter hos mig som du kan bemöta. Det är ju trots allt det vanligaste sättet för kvinnor att argumentera på.

Och ja, du har rätt, jag har slut på argument. Det argument jag redan använt är fortfarande fullt korrekt och omöjligt att kontra så jag letar inte efter nya.

LottaG sa...

lyndon.....

Vilka argument är det du menar är omöjliga att kontra??

Är det "Jag behöver inte läsa på om hundar för att veta vad ordet test betyder. För att beskriva hur någonting (hund, bil, etc.) fungerar måste man först testa det. Man kan inte bara beskriva hur någonting fungerar utan att veta någonting om det. Därför är det ett TEST och en BESKRIVNING utifrån testet, inte bara en beskrivning.

Men du verkar ju helt insnöad på dina förbannade pudlar så jag hyser ingen förhoppning om att du ska förstå enkel semantik."

eller kan det vara
"Men varsågod att hitta på fler ståndpunkter hos mig som du kan bemöta. Det är ju trots allt det vanligaste sättet för kvinnor att argumentera på."

eller möjligen det här?
"Hur orkar du? Det är ett förbannat test, vare sig du vill kalla det för det eller inte. Man testar hur hundjäveln beter sig och skriver ner det i ett papper, att kalla det BESKRIVNING istället för TEST pga det är ju bara löjligt."

Du får ursäkta, men inget av ovanstående "argument" är argument.
De är rena oförskämdheter.
Inte bara mot mig, utan mot Brukshundsklubben och SKK som gemensamt tagit fram Mentalbeskrivningen och Korningen.
Dessutom förolämpar du varenda kvinna som understår sig att öppna munnen och debattera.
Ovanpå det så har du mage att svära åt mig och kalla det för
"argument jag redan använt är fortfarande fullt korrekt och omöjligt att kontra"

*Upprepar min fråga*
Vilka argument menar du?

lyndon sa...

Ja, eftersom du fokuserar så hårt på att jag inte använder det dagisspråk du är van vid så förstår jag att du missade mitt argument.

Du behöver inte citera alla mina poster, jag vet vad jag skrivit.

Mitt argument är självklart det jag upprepat i ett antal poster nu, att det är ett test och inte en beskrivning eftersom man just testar hundjäveln.

Mitt tålamod är slut nu. Jag tror alla förstår förutom du, och alla håller med mig förutom du. Jag anser "debatten" vunnen och drar mig tillbaka. Hej.

LottaG sa...

Bäste lyndon.
Såvitt jag vet använder man inte "dagisspråk", vare sig på högstadiet eller gymnasiet.
Det är under en vuxen människas värdighet att visa sin oförmåga att argumentera på ett sansat sätt genom att kasta ur sig en massa svordomar.

Du blandar fortfarande ihop "äpplen och päron", när du förväxlar Mentalbeskrivning hund, med Mentaltest.
Tycker rentav lite synd om dig, som så uppenbart har svårt att förstå innehållet i en skriven text.

Vet inte vilken diskussion du anser dig ha "vunnit", men jag delar inte den uppfattningen.
jag anser nämligen inte att det är viktigt att "vinna". Jag är mer intresserad av att informera och ventilera.Information är nämligen i mina ögon den bästa vägen till kunskap och upplysning.

Nej jag tror faktiskt inte att "alla" håller med dig (och Mathias får jag förmoda).
Inte ens det politiska parti Mathias vill representera i Riksdagen, håller med om hans åsikter vad gäller "kamphundar" och förbud av vissa raser.

""tack för ditt mail till Folkpartiet liberalerna!

Vi kan försäkra dig om att Mathias Sundins åsikt gällande att förbjuda "kamphundar" är hans egen och inte Folkpartiets.
Vår linje är inte att förbjuda vissa hundraser utan snarare betona ägarens ansvar att uppfostra hundar med friskt beteende.

Med vänliga hälsningar

Carolina Schale
Politisk sekreterare
Folkpartiet liberalernas riksdagskansli"
"

lyndon sa...

Ok, som vi inte visste det redan så är Mathias Sundins samtliga åsikter inte hämtade direkt från Folkpartiets linje. Häftigt.

Vad har det med vår lilla diskussion att göra?

Ah just det, ingenting. Av dina senaste cirka hundra inlägg har inget av det ens rört vid det vi diskuterat. Bra jobbat.

LottaG sa...

Bäste lyndon....
*Skrattar högt*
Diskussionen för din del var ju vunnen och avslutad?
Jaha!

"Av dina senaste cirka hundra inlägg har inget av det ens rört vid det vi diskuterat. Bra jobbat."

Inte nog med att du har svårt att läsa innantill och förstå en skriven text, du verkar också okunnig i att räkna.
Jag har inte ens skrivit hundra inlägg i den här diskussionen.

*Väldigt road*

Vad gäller det ursprungliga ämnet, nämligen "kamphundar" och ett ev förbud mot vissa raser, så väntar jag fortfarande med spänning på svar från Mathias.

Nej det är ju klart och tydligt att det finns skillnader mellan FP:s och Mathias åsikter.
Frågan blir då kanske, om han verkligen kan representera just FP i riksdagen?

Lise-Lotte Karvonen
Uppfödare av Mellanpudel

lyndon sa...

Oj, nej du har ju inte ens skrivit 100 inlägg. Där fick du mig! Så dumt det blev!

*Skäms*

*Skrattar försiktigt*

*Laddar hagelbössan*

*Stoppar pipan i munnen*

LottaG sa...

Lyndon....
*ler milt*
Nu uppför du dig som en barnrumpa!
Fast jag måste tillstå att jag en aning imponerad över ditt senaste inlägg.
Inte en enda svordom.

LottaG sa...

Noterar att Mathias Sundin, konsekvent vägrar svara på frågor som är obekväma.För det kan väl inte vara så att han inte kan svara?

mollgan sa...

LottaG>
Tålamod är en dygd ;)

Jag väntar fortfarande på svar från MS, ang Bilaga 1 och Merritt Cliffton.

"Mathias Sundin sa...
Mollgan: Ska kolla och kommentera!
10 augusti, 2009 07:02"

Se tidigare kommentarer samt:
https://www.blogger.com/comment.g?blogID=7741836&postID=5056257950624176942

mollgan sa...

LottaG>

Snart kommer MS "ursäkt" att dörrknackningen tar så mycket tid.

Kanske Peter K kan kliva ur garderoben, och ge sin expert syn på saken.

// Leif

mollgan sa...

Mathias & Peter>

Varför svarar ni inte ?

// Leif