2010-04-20

Livedebatt med Danielsson

Vi har debatterat i Corren, NT, Radio Östergötland, Newsmill och Svenska Dagbladet. Dags att mötas live tyckte jag och Staffan Danielsson. Det gjorde vi på restaurang Strandgatan 2 igår - bland annat med Corren som publik (ej på nätet).

Vi kom in på kärnkraftsuppgörelsen. Där håller centerpartisten Sven Bergström på att få igenom någon sorts kompromiss. Regeringen har signalerat att man är villiga att kompromissa. Varför är det så? Jo, självklart för att Sven Bergström har sagt att han annars kan komma att rösta nej och fälla förslaget. Om Staffan Danielsson, snart partipiskans ansikte i Sverige som han själv sa, skulle lagt fram förslaget, hade någon lyssnat då? Nej, varför skulle dom? Staffan kommer rösta ja i alla fall.

Även om dessa förhandlingar bör ske i den inledande förhandlingen, och inte så här sent, är det ändå ett utmärkt exempel på vilket makt självständiga riksdagsledamöter kan få.

Det kräver naturligtvis mer av riksdagsledamöterna. Att vara självständig är mycket svårare än att vara lydig. Det kräver bland annat ett starkare förankring hos de egna väljarna. Självständiga ledamöter stärker väljarnas makt.

Staffan riktar in sig på att detta försvagar en borgerlig regering. Tvärtom. Väljarna kommer rösta på partier som ger dom makt och bra politik.

Danielsson inlägg i SvD är exakt detsamma som han publicerade i NT tidigare. Mitt svar hittar ni på Newsmill.

Inga kommentarer: