2010-04-30

Nä, ingen flygplats i Linköping heller

Jag undrade igår, efter MP-attack på debattsidan i Corren mot flyget, om MP i Linköping inte vill ha någon flygplats där heller. Mycket riktigt. Annika Lillemets (MP) reserverade sig igår på kommunstyrelsen i Linköping mot att Linköping City Airport är flygplats av riksintresse.

Idag i NT (som vanligt inte på nätet, buuu NT!) fortsätter de bombardemanget mot flyget. Lokala miljöpartikeln Mattias Stenberg angriper mig bland annat. Han tycker det är konstigt att jag försvarar kommunala pengar till flygplatsen, eftersom jag "gjort mig känd som en stark förespråkare av den fria marknaden".

Det är en intressant diskussion, faktiskt. Själv räknar jag flygplatser till infrastruktur, som vägar och järnvägar. Det betyder att vi kan satsa skattepengar där. Självklart är det, som alltid, önskvärt med andra lösningar också. Jag har inget mot privata flygplatser, vägar eller järnvägar.

Vad gäller Norrköpings flygplats så är det såklart en avvägning som hela tiden måste göras: nytta mot kostnad. Om ingen flyger därifrån, då ska inte kommunen gå in med några pengar. Hittills har utvecklingen varit mycket bra. Vi får se hur framtiden ser ut. Men med MP vet vi. Ingen flygplats.

På debattsidan hittar ni för övrigt en annan text också, av undertecknad. Gissa ämnet! Eftersom den inte är på nätet heller (buuu!) så lägger jag ut den här:

Miljöpartiet är ett askmoln mot flyget

Jag bokade precis en flygbiljett från Norrköping till Visby. På samma dag kan jag smidigt åka fram och tillbaka. Istället för Visby kunde jag valt att åka till Turkiet, Mallorca, Kreta, Kroatien, Rhodos, Teneriffa, Köpenhamn, Barcelona, Berlin, München, Helsingfors, Oslo, New York, Peking, Sydney – ja, ni fattar. Jag kunde ha bokat en flygbiljett nästan var som helst i hela världen, från Norrköping.

Men inte om Miljöpartiet får bestämma. Under den innevarande mandatperioden har det funnits en överenskommelse mellan alla partier att stödja Norrköpings flygplats med kommunala pengar utöver de satsningar som näringslivet gör i flyget. Miljöpartiet deklarerar att från nästa mandatperiod gäller inte överenskommelsen längre, de tänker inte vara med och stödja någon flygplats.

Vinner Miljöpartiet valet tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet finns det alltså en stor risk att Norrköpings flygplats läggs ner. Visserligen skulle S och V kunna söka stöd hos Alliansen, där stödet för flygplatsen är starkt, men detta handlar om budgetfrågor. S, V och MP lägger, om de vinner valet, fram en gemensam budget. Det går inte att bryta ut en liten del bara, de måste vara överens om allt. Säger MP nej till flygplats, blir det nej till flygplats.

Miljöpartiet är överlag mycket fientliga till flyg. De vill förbjuda inrikesflyg söder om Sundsvall. Norrköping-Visby blir inte möjligt.

MP vill också göra det mycket dyrare att flyga. En inrikesresa ska bli 600 kronor dyrare. En utrikesresa 1200 kronor dyrare. Glöm alltså lågprisflyg med Ryan Air, som är på gång att etablera sig i Norrköping. Glöm utlandssemester i Thailand, i alla fall om du inte som familj är beredd att lägga 5-6000 kronor extra på resan.

Men utsläppen då, ska vi inte göra något åt dom? Jo, vi ska i lagom takt höja kostnaderna för just utsläppen. Då kommer miljövänligare alternativ tas fram. Det Miljöpartiet gör är att de ger sig på flygresorna och flygplatserna inte bara utsläppen.

Vi tycker att det är väldigt bra att människor resor mycket. På konferenser och affärsmöten utbyter vi erfarenheter, idéer, forskning, varor och tjänster. Turism är också viktigt. Även om vi ligger stilla på stranden träffar vi ändå människor som lever under andra förhållanden, är uppvuxna i andra kulturer. Lågprisflyget har gett massvis med människor som annars inte hade råd att resa möjlighet att göra det.

En röst på något av Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna i höst innebär att Norrköpings flygplats är hotad. Vi behöver inget askmoln över Norrköping för att stoppa flyget, det räcker med att rösta på Miljöpartiet.

Mathias Sundin (FP)
Oppositionsråd och riksdagskandidat

Inga kommentarer: