2010-07-04

1920

Min mormor fyller 90 år idag. Det har hänt en del i världen under så lång tid. 1920 infördes spritförbudet i USA, motbok infördes i Sverige, blev Sverige medlem i Nationernas Förbund, avgick liberale ledaren Nils Edén som statsminister och Hjalmar Branting tog över (han avgick senare under året också efter en valförlust), la Adolf Hitler fram tyska arbetarpartiets militärprogram och Mjölby fick stadsprivilegier. För att nämna något.

Både min mormor och morfar upplevde andra världskriget på nära håll. Mormor bodde i Finland och har berättat många gånger om hur de fick springa och gömma sig i skogen när de ryska bombplanen mullrande närmade sig. Eller när flygplanen flög lågt över byn och sköt med kulsprutor. Morfar blev tillfångatagen när Tyskland invanderade Polen. Efter ett tag placerades han i ett tyskt arbetsläger i Norge och flydde därifrån till Sverige.

Världen ser väldigt annorlunda ut idag, jämfört med när mormor och morfar föddes. Visst finns det krig, svält och elände kvar och alldeles för mycket av det, men världen är bra mycket bättre idag. Vi har demokrati och mänskliga rättigheter i stora delar av världen. Färre och färre svälter. Krigen minskar.

Ibland måste man stanna upp och fundera lite över vad mänskligheten hittills åstadkommit. Mycket ondska, men idag när mormor fyller tänker jag mest på det goda.

Inga kommentarer: