2010-07-28

Ännu fler poliser

Precis när jag klev ur bilen hörde jag att Studio Ett skulle köra ett reportage från Finspång. Har lyssnat på det nu i efterhand på webben. Larseric Ramlöv från Folkpartiet medverkade bland annat.

Det har varit mycket kring brottslighet i Finspång på senare tid, med skjutna personer och annat.

Sånt här är ju alltid komplicerat och några enkla lösningar finns inte. I grunden behöver vi bättre förebyggande arbete där skolan är numero uno. Men vi måste såklart också ta tag i den brottslighet som finns.

Under mandatperioden har antalet poliser i Sverige ökat med 3000, vilket blir ungefär 100 fler poliser i Östergötland. Jag tror det behöver bli ännu fler.
Som en jämförelse kan man titta på New York. Jo, jag är medveten om att det inte rätt av går att jämföra Sverige med New York, men antalet människor som bor där är i alla fall ungefär detsamma. I NY finns runt 35000 poliser, i Sverige numera 20000 st.

NY var tidigare känd som en mycket farlig stad. Idag är staden känd för att brottsligheten har minskat så kraftigt. Sedan 1991 har brotten minskat i staden. Mellan 1995-2003 minskade våldsbrotten med 75 procent. Antalet mord nådde 2007 en all time low. Och så vidare.
Antalet mord i NY.

Jag tror vi behöver göra många saker för att bekämpa brottslighet i Sverige, bland annat behöver vi ännu fler poliser.

1 kommentar:

Jan Rejdnell sa...

Det behövs därtill mer patrullerande poliser. Poliser som syns i vår vardag i staden och på vägar. När man sade upp nästan alla civilanställda fick utbildade poliser mer "hemtjänst" att tas med. Samma sak i sjukvården. Statistik och administration gör inte svensk sjukvård effektivare.