2010-07-21

Med V och MP hade Flink redan varit ute

Tillsammans med Niklas Frykman tog jag strid på Folkpartiets landsmöte och vi fick med oss ombuden - trots inledande motstånd från partiledningen - på att Folkpartiet ska vara för livstidsstraffet, inte vilja avskaffa det som man tyckt tidigare.

Jag skriver idag i Corren om Mattias Flink och de stora skillnaderna mellan Alliansen och vänsterpartierna i synen på brott och straff.

Synen på livstidsstraffet är ett sådant. Thomas Bodström (S) vill avskaffa det. Likaså vill Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Dessa två partier vill dessutom att regeln vi har idag om att man släpps efter två tredjedelar av strafftiden ska ändras. De vill att brottslingarna ska komma ut efter halva tiden. Med deras politik hade Mattias Flink redan varit ute.

Jag tycker man borde åt motsatt håll:

"Regeln om att brottslingar släpps ut efter två tredjedelar av tiden borde tas bort och en del brott, som det Mattias Flink utförde, borde leda till att man aldrig kommer ut ur fängelset."

Samtidigt ska vi komma ihåg orsakerna till brottsligheten:

"En dålig start i livet, ett avhopp från skolan leder ofta in ungdomar på fel väg. Folkpartiet och Alliansens reformering av skolan är därför den allra bästa förebyggande åtgärd som kan göras. Vi ska vara tuffa mot brottsligheten och tuffa mot orsakerna till brottslighet."

Inga kommentarer: