2010-07-12

Odells kamphundsförslag inte tillräckligt

Jag skriver på Newsmill idag om Mats Odells förslag på förbud av kamphundar. Det är i rätt riktning, men löser inte hela problemet:

"Inledningsvis förespråkade jag ett förbud i stil med det Danmark infört och nu Mats Odell (KD) föreslår. Men efter många diskussioner med kunniga hundmänniskor, poliser och vanliga hundägare insåg jag att det bara hanterar en del av problemet.

Det finns hundar som inte har de egenskaper som gör att de hamnar bland de raser som ska förbjudas, men ändå kan bli ett stort problem eftersom de kräver en mycket ägare för att kunna fungera i samhälle."

3 kommentarer:

mollgan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
mollgan sa...

Djurskyddets öppna Brev till Mats Odell finns somm PDF i länken, missa inte det!

http://www.mynewsdesk.com/se/
pressroom/djurskyddetsverige/
pressrelease/view/vad-menar-odell-med-kamphundsraser-439134

"Så - vad är Mats Odells definition av begreppet kamphundar och vilka raser är det ministern avser att förbjuda?

Djurskyddet Sverige anser, liksom experter från andra djurskyddsorganisationer, veterinärer, Svenska Kennelklubben och andra som arbetar professionellt med hundar, att det är hundägare och inte hundar av en viss ras som är problemet. Vilka hundar som människor använt för att skrämmas och uppnå status med har varierat genom åren. Under lång tid var det schäfrar som användes, sedan rottweiler och dobermann och just nu är det pittbull/amerikansk staffordshirebullterrier. Ett förbud mot den senare rasen skulle troligen leda till att en annan hundras valdes. Skulle förbudet i det läget utökas till att omfatta alla stora raser som kan användas för att skrämma människor? "

// leif

lyndon sa...

"Skulle förbudet i det läget utökas till att omfatta alla stora raser som kan användas för att skrämma människor?"

Tycker jag låter väldigt rimligt.

Dom skrämmer inte människor utan anledning, utan för att dom är just farliga. Och farliga hundar bör förbjudas.