2010-08-13

Generation Kill

Kollade igår kväll klart på Generation Kill, som väl är Alexander Skarsgårds internationella genombrott. En miniserie i sju delar om de första dagarna av invasionen i Irak, där man följer ett gäng marinkårssoldater.

Precis som The Wire, som har samma författare, känns det som en ganska realistisk bild av kriget. Soldaterna är varken goda eller onda, utan både och. Det finns bra befäl och riktiga idioter. En del vill verkligen hjälpa lokalbefolkningen, andra skjuter gärna civila.

Alexander Skarsgård gör en mycket bra insats som Brad "IceMan" Colbert, en lugn och samlad sergeant som sitter i sin humvee bredvid den ständigt babblande Ray.

Serien bygger på boken med samma namn, skriven av Evan Wright, journalist på Rolling Stone. Han satt i baksätet i Brad Colberts humvee som inbäddad reporter.

Även om det är en TV-serie är det nyttigt att se lite av krigets vardag. All grymhet och alla idiotiska beslut som leder till så många oskyldigas död. Serien utspelar sig som sagt under de första tre-fyra veckorna av invasionen. Soldaterna trodde det var klart efter det. Men vi vet ju att det till viss del fortfarande pågår.

Trots allt lidande har ändå en befolkning befriats. De har fått rösta i fria val. Vägen till en väl fungerande demokrati utan våld är lång, men Irak har kommit en bit på väg.

Inga kommentarer: