2010-12-29

Pompeii av Robert Harris

Bättre än The Ghost, men når inte upp till samma nivå som suveräna Imperium och Lustrum. Men helt klart läsvärd!

Som ni säkert förstår utspelar sig Pompeii i samband med Vesuvius utbrott år 79. Det utbrott som begravde staden i aska och pimpsten. Så småningom glömdes staden bort och hittades först 1500 år senare. Idag är den ett stort turistmål med över 2,5 miljoner besökare årligen. Jag besökte själv staden för några år sedan.

I Harris bok får vi följa en ung vatteningenjör, Attilius, som har skickats till området bara ett par veckor tidigare. Plötsligt börjar vattnet, som kommer från den stora akvedukten, lukta svavel. Efter ett tag sinar vattnet helt och Attilius beger sig iväg, närmare Vesuvius, för att lösa problemet.

Jag älskar den här typen av böcker när författaren sätter ner oss någonstans i historien och väver ihop verklighet med saga. En del av karaktärerna i boken fanns på riktigt, andra är påhittade. Vår huvudperson, visar det sig, kan ha funnits.

En av de verkliga karaktärerna, som finns med i boken, är Plinius den äldre. Hans ögonvittnesskildring från utbrottet har överlevt till idag. Beskrivningen av den sortens utbrott som Vesuvius hade, där aska sprutar rakt upp i stratosfären, har kommit att kallas Plinian eruption. Och ja, ett exempel på ett sådant var Eyjafjallajökulls utbrott i år.

Både ett inköp av Pompeii och ett besök i Pompeii rekommenderas.

1 kommentar:

Magnus Ekholm sa...

Har just gett mig i kast med Imperium, efter ditt tips. :o)