2010-06-30

GPS-övervaka de som bryter mot besöksförbudet

Jag skriver idag i Politikerbloggen om våld mot kvinnor. Närmare bestämt hur besöksförbudet funkar - och inte funkar.

"Upp till hälften av alla besöksförbud överträds. Den höga siffran beror på att straffen för överträdelse är så oerhört låga.

Skulle dessutom GPS-övervakning användas i större utsträckning skulle säkerheten för dem som skyddas av besöksförbudet öka rejält."

Spara i ladorna-politik

Folkpartiet har varit ensamt om att säga nej till en del investeringar under mandatperioden och vi tänker säga nej till för dyra investeringar framöver också. Det skriver Folkbladet om idag.

Köpet av nya spårvagnar på en kvarts miljard och de extra investeringar som de andra Allianspartierna ville genomföra i kölvattnet av finanskrisen, är ett par exempel. Vi sa inte nej för att vi ogillar spårvagnar eller tyckte det var dumt att investera när det var billigare, utan för att kommunen helt enkelt inte hade råd.

Tillsammans i Alliansen har vi också sagt nej till ombyggnaden av Idrottsparken och en hel del andra investeringar, återigen eftersom kommunen inte kan leva över sina tillgångar.

Detta vill vi ska gälla under nästa mandatperiod om Folkpartiet och Alliansen hamnar i majoritet. Inga lån till investeringar. Rör det sig om större investering får man helt enkelt spara i ladorna först, och satsa sen. Gärna i lågkonjunktur när det är billigare.

Kommunens ekonomi är tillsammans med skolan de två områden där Norrköping helt måste byta politik. Under bara de senaste åren har kommunen gjort av med nästan dubbelt så mycket pengar som man har råd med. Det vill vi ändra på.

Inget mot Nevada

Över 30 grader i skuggan var det under dörrknackningen igår. Fick till och med ha hatt på mig ett tag. Det lilla hår jag har kvar riskerade annars att brinna upp. Men jag är van vid hetare väder än så. När jag knackade dörr i Nevada för nästan prick två år sedan var det 10-15 grader varmare. Joråsörruatt.

Hur som helst, 275 dörrar blev det. Totalt är jag nu uppe i 3943 stycken. Bara 6058 kvar.




2010-06-29

Slutspurt inledd

Jag vet inte om man kan kalla det slutspurt med 6500 dörrar kvar att knacka, men nu ska det klaras av i alla fall. Solen sken i Finspång och det var härligt i största allmänhet.

Jag träffade på John Haxholm och vi stod och tjötade en bra stund, framförallt om det här med farliga hundraser. Tror att vi numera faktiskt är överens. Tidigare har vi duellerat i tidningarna hur problemet bäst ska hanteras.

Träffade också på ett par folkpartister, Ingegerd och Gösta Folkestad, som tidigare varit mycket aktiva. Gösta har till och med fått Karl Staaff-medaljen, vilket man får för efter lång och trogen tjänst.

Det bidde 231 dörrar, vilket gör totalen till 3668. Bara 6333 kvar.

2010-06-26

Vårt hundförslag hos TT

Min medkombatant Peter Kjällkvist (FP) i Järfälla uttalar sig i en TT-artikel idag som finns spridd i flera tidningar, DN, SvD till exempel. Det gäller vårt förslag om en licens för farliga hundraser. Det danska förbudet träder snart ikraft och debatten tar fart även i Sverige.

Niklas Frykman, FP i Eskilstuna, gillar vad han läser.

Midsommar var (och är fortfarande) så idyllisk den kan vara. På eftermiddagen igår låg jag en stund i gräset och tittade upp i himlen. Den svenska flaggan fladdrade mot den ljusblå himlen. Något mindre ljust moln seglade förbi. Glada människor runtomkring. Sällan har jag känt mig så svensk.

Nu sitter jag ute i trädgården med datorn i knät och kollar vad som hänt i världen. Bättre uppladdning för en hård dörrknackningskampanj under resten av juni och juli är nog svårt att hitta.

2010-06-24

En annan del av Köping

Tänkte försöka ta midsommarledigt så snart som möjligt. Några småsaker kvar att göra. Om allt går som det ska är de klara fram till lunch. Sen måste dryck och mat inhandlas till midsommarafton. Lite kläder ska jag ha på mig också. Frågan är bara vad och om det behöver tvättas. Undrar om det finns tid i tvättstugan. Dagens i-landsproblem.

Midsommarfesten går av stapeln utanför Köping. Gamla köpingsbor från hela världen samlas och tar med sig kompisar från de ställen de bor nu. Jag är en av dessa kompisar. Det är första året för mig, men enligt de berättelser jag hört kan det komma att bli legen - wait for it - dary, för att citera Barney i How I Met Your Mother.

Måste samtidigt försöka se fotbollen. Får se hur det går ihop.

Glad midsommar på er!

Stjernkvist-finter fortsätter in i midsommar

Dagens insändare i Folkbladet från Lars Stjernkvist är en stilstudie i hur han väldigt ofta debatterar.

Den är ett svar på Jörgen Rundgrens dito igår. Rundgren påpekade att den bild Stjernkvist presenterade av betygsresultaten var missvisande, eftersom det som presenterades för media bara innehöll siffror utan nyinflyttade invandrarelever.

Stjernkvist inleder sitt svar med:

"Niondeklassarnas resultat i Norrköping visar en liten förbättring generellt..."

Vilket ju är precis den missvisande information som Rundgren pekar på. Så då är alltså inte de elever som går i nian, som i några fall gått i svensk skola i ett par år, inte niondeklassare? Inte enligt Lars Stjernkvist.

Som jag tidigare påpekat står det på kommunens hemsida: "Ökad andel Norrköpingsungdomar behöriga till gymnasiets nationella program."

Sen fortsätter insändaren i vanlig Stjernkvist-stil där han istället för att bemöta de faktiska anklagelserna, hittar på vad motståndaren har sagt och istället bemöter det.

Så här skrev Rundgren:

"Det ansvariga kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) har gått ut med information om skolresultaten i Norrköping som är missvisande."

På det svarar Stjernkvist:

"Vi kan naturligtvis diskutera hur statistiken ska utformas. Men anklagelsen att jag har beordrat utbildningskontoret att trixa med siffrorna, den är som sagt mycket allvarlig. Dessutom är den felaktig och därför oförskämd."

Inte någonstans i Rundgrens insändare står att läsa att han påstår att Stjernkvist har "beordrat utbildningskontoret att trixa med siffrorna".

Debattips från Lars Stjernkvist: Kan du inte bemöta motståndarens argument, hitta på vad han har sagt och bemöt det istället.


Det allvarliga i detta är trots allt inte Stjernkvists oärliga debattstil, det är skolresultaten. De resultat han desperat försöker dölja är de sämsta någonsin, sedan det nuvarande betygssystemet infördes. Att vända den utvecklingen är vad han borde ägna sin tid åt. Det går såklart inte om man låtsas att utvecklingen går åt rätt håll.

Folkpartiet har lämnat in en motion som jag hoppas kommer i KF innan valet. Där har vi åtta förslag för en ny inriktning på Norrköpings skolor. Stjernkvist har i barn- och ungdomsnämnden såklart röstat ner den.

2010-06-23

Bara 6564 dörrar kvar

I helgen kom jag igång med dörrknackningen igen, efter några veckors ofrivillig frånvaro pga lunginflammation. Tyvärr hade jag inte vädrets makter på min sida. När jag kommit en bra bit bort från bilen på lördagen öppnade sig himlens portar och regnet vräkte ner. Det vara bara att ge upp.

På söndagen försökte jag igen, med samma resultat. Denna gång tog jag, klok av tidigare erfarenhet, inte tillflykt till bilen, utan slank raskt in på Smultronstället. Där tröstade jag mig med en rejäl glass!

Jag har sedan tidigare en dörrknackning, från innan sjukdomen, som jag glömt att redovisa. Totalt på de tre gångerna blev det 318 dörrar, vilket gör att jag nu är uppe i 3437. Bara 6564 kvar.

En liten videoblogg, nyss dränkt av regnet:

Kamma till dig Arrelid

Stefan Arrelid (MP) påstår helt befängda saker i ett blogginlägg om åkermarken:

"Mattias Sundin (fp) och Fredrik Bergqvist (m) var de debattörer som mest inte ansåg värdet av att skydda bördig åkermark. De ansåg att forskningen inom jordbruket kommer att innebära att med konstgödsel, genmanipulation och nya bekämpningsmedel så kommer världen få en högre skördar."

Eh nej, det var inte vad vare sig jag eller Fredrik sa. Kan Stefan sluta hitta på, tack. Jag visade i fullmäktige på det som jag skrev om igår, hur mycket FN visar på att jordbruksproduktionen ökat och kommer att öka. Om Stefan tror att allt det skett genom konstgödsel och genmanipulation vet han betydligt mindre om jordbruk än jag trodde.

Och som jag sedan visade och berättade om på fullmäktige så finns det så mycket jordbruksmark att alla bönder kan odla ekologiskt och det ändå inte skulle finnas någon brist på mark.

"Mattias Sundin ansåg också att det finns stora markarealer som ännu inte tagits till anspråk för livsmedelsproduktion och såg ingen risk för att klimatförändringar och utarmade jordar p.g.a. av dagen konventionella jordbruk var skäl till att skydda våra bördiga åkermarker runt Norrköping."

Återigen fel Stefan. Det är inte "Mattias Sundin som anser", det är FN:s jordbruks- livsmedelsorgan, FAO, som anser det. I senaste rapport från hösten 2009 slår de fast:

”På global nivå finns det fortfarande tillräckligt mycket mark att föda världens befolkning under överskådlig framtid.”

Bemöt gärna det och visa varför FN har fel Stefan. För övrigt samma organisation som sammanställer forskningen kring de klimatförändringar som Stefan hänvisar till hela tiden. Och återigen Stefan, lägg ner att hitta på vad jag sagt, kom med några argument istället.

Polisen höll med om hundarna

Studio ett behandlade som sagt detta med farliga hundraser igår. Först i form av ett bra reportage från Danmark, där situationen belystes från olika håll. Att frågan inte enkel och svartvit blev tydligt.

Sen diskuterade jag och Håkan Andersson från polisens Djurskyddsgrupp i Stockholm frågan. I Stockholm city hade det varit ett 40-tal hundattacker fram tills för ett par veckor sedan. Han ville inte peka ut någon eller några enskilda hundraser.

Jag fick sedan förklara min ståndpunkt och svara på de vanligaste invändningarna.

Frågan återgick sedan till Håkan Andersson och de undrade vad han tyckte om mitt och Peter Kjällkvists förslag:

"Den här åsikten måste jag säga, så delar jag den till 100 procent".


Han lyfte speciellt fram hundarnas situation. Att en del av dessa raser verkligen inte mår bra av att sitta i en lägenhet, utan bör leva under helt andra förhållanden.

Ni kan lyssna på reportage och diskussionen här. Jag lyckades få med en liten hälsning till min mammas nya labbevalp (som är en intelligent hund och gärna lyssnar på Studio ett).

2010-06-22

Danska hundförbudet i Studio ett

Studio ett tar idag upp det danska förbudet mot muskelhundar, som danskarna kallar det. Tretton raser förbjuds från det första juli. 17-timmen i P1.

Jag och Peter Kjällkvist har ju som ni kanske vet ett liknande förslag. Inte något direkt förbud, men en mycket sträng licens som innebär att de allra farligaste hundraserna inte blir tillåtna som sällskapshundar. De allra flesta hundar och hundraser lämnas oreglerat, men vi kommer tillrätta med problemet de allra farligaste hundarna.

Förslaget finns lite utförligare beskrivet i denna artikel i Aftonbladet och ännu mer utförligt i denna rapport (pdf). Den skrevs för ett år sedan, jag är nu mest inne på tre kategorier istället för fyra, men det är en detalj som man får avgöra senare i en lagstiftningsprocess.

Hur som helst, i 17-timmen i Studio ett medverkar jag och Håkan Andersson från polisens Djurskyddsgrupp i Stockholm. Dessutom ett reportage från Danmark.

Ingen brist på jordbruksmark

I går på fullmäktige blev det debatt om man ska bevara tre procent av kommunens jordbruksmark, eller om det ska vara möjligt (om behov uppstår) att bygga järnväg, industri eller bostäder på den. Centerpartiet, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet tyckte att den skulle förbli jordbruksmark (förutom i vissa undantagsfall tror jag). Vi andra tyckte att annat kunde få finnas där.

Som argument fördes bland annat fram att det finns brist på jordbruksmark i världen, alternativt att det kommer att bli brist pga befolkningsökning och klimatförändringar.

Jag och Fredrik Bergqvist (M) debatterade frågan i NT redan i vintras och förde fram fakta, men dessa verkade inte ha bitit. Så jag gjorde det igen.

Det finns ingen och kommer inte att finnas någon brist på jordbruksmark i världen.

Mellan 1960-talet och 1990-talet dubblades nästan jordens befolkning, samtidigt som svälten minskade, vi åt mer per person, matpriserna sjönk samtidigt som jordbruksarealen bara ökade med elva procent. Varför? Effektivare jordbruk.

Framåt bedömer FAO, FN:s livsmedels- och jordbruksorgan att matproduktionen behöver öka med 70 procent. Men brukad jordbruksareal bara behöver öka med sju procent, eller 70 miljoner hektar.

Finns det då någon möjlig mark? Ja, cirka 1,5 miljarder hektar bra möjlig mark, och 2,8 miljarder hektar om man räknar in mer otillgänglig mark. Vi skulle kunna dubbla dagens jordbruksareal, och sedan dubbla den igen - först då skulle det bli brist.

FAO sammanfattar: : ”På global nivå finns det fortfarande tillräckligt mycket mark att föda världens befolkning under överskådlig framtid.”

FAO har naturligtvis tagit hänsyn både till befolkningsökning och klimatförändringar.

Detta betyder ju inte att vi ska asfaltera all jordbruksmark, bara för att. Det finns andra värden med jordbruk, som öppna landskap, att någon sköter om naturen, företagande på landsbygden och så vidare. Men att lägga en våt filt över delar av en stads utvecklingsmöjligheter baserat på ett påhittat problem är ingen vidare bra idé.

2010-06-21

Ny skollag - flumskolan torpederas

Idag ska riksdagen klubba den nya skollagen.

En ny skollag har varit på gång länge. Vänsterpartierna förhandlade i sju år under den förra S-regeringen och kom tillslut fram till att man inte kom överens.

Alliansregeringen tog vid och nu klubbas alltså förändringarna:

* Större likvärdighet mellan kommunala skolor och friskolor.

* Förskolan blir en egen skolform och på förskolechef ställs samma behörighetskrav som för en rektor.

* Skolinspektionen får mycket större muskler i form av möjligheter med böter och de kan även stänga skolor som inte sköter sig.

* Lektorer återinförs.

* Tydligare lagfäst värdegrund i hela skolväsendet.

* Möjlighet till befrielse från obligatorisk undervisning minskas. Idag får en del tjejer inte vara med på simundervisning, osv.

* Antagningstester blir möjliga i grundskolan, så man kan skapa specialinriktningar.

* Större möjligheter att överklaga beslut från skolan, som åtgärdsprogram.

Det är några av förändringarna.

Skollagen blir tydligare, elevernas rättigheter förstärks och kvalitetskraven skärps. Så kan man nog sammanfatta det. Flumskolan torpederas.

Om vänsterpartiernas skolpolitik vet vi inte mycket. Mycket eller jättemycket flum kan man nog sammanfatta det vi vet hittills.

Per Altenberg sammanfattar Alliansens skolpolitik.

2010-06-18

Mera kärnkraft - jajemän

En mycket produktiv arbetsvecka ligger bakom mig. Kanske för att jag trots allt städade på skrivbordet i måndags.

Helgen kommer bestå av en del dörrknackning och kanske en tur till Motala för Vätternrundan, om allt vill sig väl (jag ska självklart inte cykla, bara kampanja).

Dagen efter den historiska omröstningen i riksdagen angående kärnkraft tycker jag man kan fira in fredagskvällen och ett par matcher i fotbolls-VM med Eddie Meduzas sköna låt - Mera kärnkraft (melodi Mera brännvin):

Det e ett jävla tjatande om våran energi
Men var vi tar den från det ska ni ta och skita i
För atomkraft den är jättebra och nyttig som faan, jajamän
Så ni som ä emot den ni begriper ingenting
Och den som protesterar åker på en högersving
Mera kärnkraft

Alla jävla kommunister babblar så att man kan spy
Nej, bygg en kärnreaktor i varenda jävla by
Lite strålning, de ä jättebra för vårat skelett, jajamän
Å sen om benen börjar ruttna bort å ramlar av
Så finns det ju proteser som fungerar jättebra
Mera kärnkraft
JA!

Mera kärnkraft, annars blir det sämre lön
Mera kärnkraft, gammastrålningen är skön
Mera kärnkraft, annars svälter vi ihjäl
Mera kärnkraft, Bohman vill oss alla väl
Om det smäller någonstans, får vi gratis ambulans
Mera kärnkraft, hehe hehe hehe

2010-06-17

Politiken sitter i skorna

Resumé skriver om Evin Cetins (S) personvalskampanj till riksdagen. Evin drev en grymt bra kampanj i EU-valet förra året, där hon lanserade begreppet "Pizza-Sverige".

I denna kampanj är det "barfotapolitik" som gäller för Evin. Det kommer från att hon när hon var ung, inte hade råd att köpa löparskor och att bekämpa sådana orättvisor är en del av hennes politiska drivkraft.

Bra budskap och snygg hemsida har hon.

Med tanke på hennes barfotapolitik kan det vara läge att introducera min skoläderpolitik - och min kampanjsymbol:
Skor av märket Toms.

För varje par Toms man köper skänker företaget bort ett par skor till ett fattigt barn i Sydamerika eller Afrika. Men det är ingen välgörenhetsorganisation, utan ett vinstdrivande företag. Vinsten använder de till att marknadsföra och expandera försäljningen av skor. Ju fler skor de säljer, desto fler ger de bort.

Det är också i sammanfattning min politiska tro:

En fri marknadsekonomi och solidaritet med de människor som har det svårt.


Dessutom kan man säga att de symboliserar min kampanj på ett annat sätt. Jag har skorna på mig när jag knackar dörr. Skoläderpolitik kallas det i USA. Man går från dörr till dörr och söker folks stöd. Skorna kommer vara med mig ända fram till det svenska rekordet, 10 000 knackade dörrar.

Stjernkvist-finter, som vanligt

Stjernkvist fortsätter att finta om betygsresultaten. Som vanligt är det massa ord, men väldigt lite konkret.

Vi får i alla fall reda på genom hans senaste blogginlägg att han faktiskt tycker att nyinflyttade invandrarelever inte ska räknas med alls.

"[J]ag har lite svårt förstå varför elever som inte gått i svensk skola ska ingå i ett underlag för att bedöma den svenska skolans kvalité."

För mig är det självklart att alla elever som går i svensk skola också ska räknas in i bedömningen av hur svensk skola fungerar. Självklart är det svårt, och inte sällan omöjligt, att på så kort tid det kan handla om få en nyinflyttad elev godkänd. Det ska vi ha med när vi utvärderar svensk skola. Men det betyder ju inte att vi ska låtsas som att de inte ens existerar.

Sen kommer en typisk Stjernkvist-fint. För att slippa bemöta i sak (han har fortfarande inte ens kommenterat det lägsta betygsresultatet någonsin!) så skjuter han på något annat och drar uppmärksamheten dit.

"[U]nderlaget har sett likadant ut tidigare, men då hörde jag inga protester från herrarnas sida."

I november förra året debatterade vi på bloggarna just varför Norrköpings kommun redovisar annan statistik än Skolverket, efter en artikel i Folkbladet.

Då var det lite annat ljud i skällan från Stjernkvist:

"Det finns en komplikation, nämligen att Skolverkets siffror inte riktigt stämmer med kommunens."

Det debatterade vi på kommunfullmäktige kort därefter. Så jo, vi har protesterat mot falsk redovisning av statistiken förut.

Jag ska ta en grej till. Det finns nämligen ett ganska tydligt mönster här.

När vi förra året debatterade skolresultaten visade jag att resultatet var det sämsta dittills. Stjernkvist bemötte det enbart med "att om årets resultat för niornas är det sämsta i historien, ja, då började historien 2006..."

Ett rent påhitt. Resultet 2009 var 83,4 procent. 2006 var det 87,5 procent.

Ser ni mönstret? Finter, falsk statistik och rena påhitt. Dessutom har han mage att i slutklämmen på det senaste blogginlägget anklaga mig och Rundgren för under detta valår "fullständigt tappa huvudet."

Ska man skratta eller gråta?

2010-06-16

Obehärskat missnöjd

Lars Stjernkvist är "behärskat nöjd" enligt honom själv, till det senaste betygsresultatet. Jag är obehärskat missnöjd. Ja, nästan i alla fall, över de sämsta betygsresultaten någonsin, i detta betygssystem.

Glädjeämnena är som sagt Söderport och Borgsmo där man bedrivit utvecklingsarbete - som givit resultat. Sånt är kul! Det är sånt vi ska framhålla och starta på andra skolor!

Som Jörgen Rundgren påpekar i sin blogg så ska alla elever inte med, enligt Stjernkvist. Nyinflyttade invandrare är en mycket relevant faktor som man ska titta på när man kollar betygsresultatet, men att låtsas som de inte finns är ohederligt. Det man skriver på hemsidan är dessutom rent av falskt:

"Ökad andel Norrköpingsungdomar behöriga till nationellt program" (min fetstil)

Om man inte räknar nyinflyttade norrköpingsungdomar som norrköpingsungdomar, ja då stämmer det. Annars är det precis tvärtom och det som står på hemsidan ett rent påhitt.

Efter sexton raka år av Socialdemokratiskt styre av Norrköpings skola så har vi kommit till det läget att man måste hitta på verkligheten, för den verkliga verkligheten är så dålig.

2010-06-15

Lägsta betygsresultaten hittills i Nkpg

83,4 procent behöriga till gymnasiet var det lägsta betygsresultatet hittills i det nuvarande betygssystemet (som infördes på 90-talet). Den bottennivån nåddes förra läsåret i de kommunala skolorna. I år är det ännu sämre. Inte mycket, men lite grann, 83,0 procent.

Lars Stjernkvist (S) väljer dock att redovisa lite andra siffror, där ett stort antal elever har rensats bort. Det är internationella klasser med elever som nyligen flyttat till Sverige. Man kan ju tycka att dessa liksom inte ska räknas, speciellt om man försöker snygga till statistiken. Men övriga Sverige, och framförallt Skolverket, som står för den officiella statistiken tycker annorlunda. Där redovisas alla elever.

Trots det står Stjernkvist just nu och redovisar enbart siffrorna utan de internationella klasserna. Han redovisar inte ens två siffror, med och utan internationella klasser - han kör bara på de utan.

Snacka om att blunda för verkligheten!

Skolans utveckling i Norrköping är väldigt allvarlig. De två senaste åren har vi nått en ny botten. Det kan inte fortsätta längre.

Men till sist, något positivt: Problemskolorna Borgsmoskolan och Söderport (fd Hagebyskolan) förbättrar sin resultat rejält. Snart är de inte problemskolor längre.

Dagens garv

A-laget peppar A-laget!

Vilken underbar, skön grej! För er som inte känner igen personerna på bänken, så kan jag tala om att det är riktiga "a-lagare". Snacka om självdistans!

Jag ska upp och se IFK-ÖIS ikväll. Första matchen i år faktiskt.

2010-06-14

Alliansens fullmäktigegrupp

Om en liten stund ska vi ha gemensam fullmäktigegrupp för Allianspartierna. Jag förstår att ni läsare inte direkt går i spinn av den nyheten, men det är faktiskt historiskt.

Normalt sett pratar vi gruppledare i Alliansen oss samman. Sen går vi till respektive grupp och hör vad de säger. De kan då komma med ändringsförslag eller helt rösta ner den linje vi kommit överens om. Då blir det till att förhandla om i Alliansen och se om vi kan hitta en ny gemensam linje. Men ikväll ska vi inte sitta var för sig och fatta beslut, utan göra det gemensamt. För en kommunpolitiker och gruppledare är det faktiskt spännande. Jag tror inte det har hänt förut i Norrköping.

Fem-sex år av nära samarbete i Alliansen, och många år av borgerligt, lite lösare, samarbete dessförinnan gör att vi känner varandra ganska bra. Nu får vi se om vi klarar av även detta. Tror att det kommer gå fint. Vi har inlett med smörgåstårta. Efter en stadig bit fattas alla beslut lite lättare.

Vad säger Kaplan om "fredsaktivisterna"?

Vi vet nu att en del av de som åkte med flottan till Gaza inte var några fredliga aktivister.

Det hade inte varit så svårt att räkna ut att det fanns en stor risk för det när man tillät organisationen IHH att vara medarrangör. En organisation med starka kopplingar till Hamas och andra militanta islamistorganisationer, inklusive Al Qaida.

Mehmet Kaplan (MP) är riksdagsledamot för Miljöpartiet och var med på resan. Han hade inga synpunkter på att IHH var medarrangör. Borde han inte rimligen ha några åsikter idag, när han vet vad som hände?

I Tyskland får tyska parlamentariker som var på resan svara på sin syn på IHH. Borde inte Kaplan få svara på det också?

Det gäller såklart även de andra svenskarna som var med på resan, men Kaplan sticker ut ur mängden på grund av hans riksdagsuppdrag.

Erik Svansbo skriver om detta och sammanfattar läget bra på Newsmill:

"Det är dags för svensk media att följa tysk public service och ställa Mehmet Kaplan till svars. Det är en stor skandal att en svensk riksdagsledamot deltagit i denna våldsamma aktion tillsammans med antisemiter."

Eriks blogg hittar ni för övrigt en hel del om det senaste i turerna kring Ship to Gaza.

Sverige steriliserar fortfarande

På Wikipedia kan man läsa:

"Tvångssterilisering förekom i Sverige mellan 1934 och 1975 i varierande grad av frivillighet."

Den storskaliga tvångsteriliseringen är borta, men den finns kvar i annan form.

Amanda Brihed skriver i Aftonbladet att hon var tvungen att sterilisera sig:

"Jag föddes i fel kropp och efter år av kamp för att försöka passa in i samhället blev jag tvungen att genomföra en könskorrigering."

För att få göra det, var hon alltså tvungen att sterilisera sig, ge upp sin möjlighet att få barn:

"Könskörtlar skars bort, förbud mot att spara könsceller eller på annat vis skydda min möjlighet att bilda familj tog vid. Kirurger och gynekologer skrev intyg om att jag nu saknade fortplantningsförmåga, Socialstyrelsen skrev till mig att då bevis inkommit om sterilisering och kastrering ansågs jag uppfylla kraven på att få leva i rätt identitet."

Läs också Liberati, där Amanda är medlem, Helena von Schantz och Carina Boberg.

2010-06-13

Olearys i Eskilstuna

Har tappat intresse för Algeriet-Slovenien. TV:n står på men datorn åkte fram.

Dagens Sifo var glädjande men inte speciellt överraskande. SCB mätte läget i slutet av april och i början av maj, då ledde vänsterpartierna. Sifo mätte i början av maj. Då leder vi. Det kan ändras igen, men trenden nu är tydlig.

Gårdagen bestod bland annat av en tur till Eskilstuna och Fria Moderata Studentförbundets representantskap. Många bekanta på plats. Jag åkte dit med Staffan Danielsson och vi debatterade hur fria riksdagsledamöterna ska vara.

På resan dit och hem kom vi fram till att vi är överens om det mesta, utom just hur fritt röstande riksdagsledamöterna ska vara.

Staffan har den goda smaken att vara lika intresserad av fotbolls-VM som jag. Debatten var kl 15-16. Vi skulle alltså hinna höra det mesta av Nigeria-Argentina på radion i bilen hem. Radio är bra, men helst ser man ju VM på tv.

- Dom kanske har Olearys i Eskilstuna, sa Staffan.

Jag kollade på mobilen och jodå, Olearys fanns i E-tuna. Direkt efter debatten åkte vi dit och hann se större delen av Nigeria-Argentina.

Trevligt sätt att spendera en eftermiddag.

Nu ska jag gå en promenad med hunden.

Ett hånskratt mot demokratin

Nu finns Blå Hästs låt "Mathias Sundin" med musikvideo och allt. Inte jätteavancerad, men ändå. Ett hånskratt mot demokratin, det är jag det. =)

2010-06-11

För och mot - på samma gång

Folkpartister som å ena sidan, och å andra sidan, brukade uppfattas som veliga. Numera är vi lite tydligare, men synen på oss hänger kvar.

Lars Stjernkvist tror jag inte i allmänhet uppfattas som velig, men lyssnar man på vad han faktiskt säger så är det väldigt ofta han på något sätt lyckas inta två åsikter samtidigt (minst). "Jag håller med dig, men..." Typ.

I går sa han i NT att det här (förslaget från näringslivet om flygplatserna) var det mest spännande som hänt det östgötska flyget på många år.

"Det är kanske rätt läge för ett sånt här förslag nu..."

Idag skriver han på sin blogg:

"Jag tror visserligen på grundidén om ett gemenamt flygplatsbolag, men det förslag som arbetats fram inom Marknadsföreningsbolaget är uppenbarligen inget bra förslag."

Så det förslag som han igår tyckte var "det mest spännande som hänt östgötska flyget på många år" är idag "uppenbarligen inget bra förslag". (min fetstil)

Nu ska jag ändå följa Stjernkvists exempel. Nej, inte tycka två saker samtidigt, utan bänka mig framför premiärmatchen i VM.

Ett och annat

* Anna Maria Corrazza Bildt backar nu också från förslaget att allt ditt och mitt googlade ska lagras av staten i upp till två år (som en del av datalagringsdirektivet). Nu är det bara gamla KD-ledaren Alf Svensson kvar av de svenska EU-parlamentarikerna.

* Kunde svenska regeringen gjort något bättre under finanskrisen?

– Jag tror faktiskt att svaret är nej, trots att det har varit en enorm ekonomisk chock.

Det är inte Anders Borg som svarar på frågan. Det är Peter Doyle, som lett IMF:s genomgång av den svenska ekonomin.

* Betyg är dåligt, det är bland annat Miljöpartiets och Vänsterpartiets inställning. Ja, om man vill gynna pojkar till högutbildade föräldrar. För alla andra elever blir det sämre utan betyg. De som förlorat mest på att betygen i mellan- och lågstadiet togs bort är barn till lågutbildade föräldrar. Det visar ny forskning.

* Det ska löna sig att utbilda sig, tycker Saco:s ordförande Anna Ekström och Jan Björklund på DN Debatt. Bort med värnskatten, är budskapet. Hear hear!

* Menar näringslivet att de ska få majoritet i flygplatsbolaget och skattebetalarna stå för kostnaderna?

2010-06-10

FP mot trenden i Östergötland

SCB:s stora mätning visar att Alliansen tar in, men att vänsterpartierna behåller ett försprång. Man ska dock komma ihåg att de intervjuat från slutet av april, innan rödgrönas budget, till sista maj. 70 procent av intervjuerna är genomförda innan opinionen började vända. De senaste veckorna med ständigt återkommande opinionsledning för Alliansen inte är med.

Vägs denna mätning in i alla andra är övertaget en procentenhet för vänsterpartierna, enligt Henric Oscarssons poll of polls.


Hur som helst, så kan man återigen konstatera att valet inte är över än =)

SCB är bra för man kan även kolla på länsnivå (pdf). Urvalet blir då ganska litet så man ska inte hänga upp sig för mycket på resultatet just nu, men trenderna över tid är intressanta att följa.

Då kan man se att Folkpartiet i Östergötland hade 4,8 procent i maj 2008. Vi har sedan ökat i varje mätning och ligger nu på 7,3 procent. Alltså över vad vi får i hela riket. Det är mycket ovanligt! Östergötland ligger annars alltid under riks.

2010-06-09

Ovanligt

Jag brukar alltid hinna blogga, men senaste veckan har det varit svårt. Ibland har man ingen inspiration att skriva heller, så har det var litegrann också.

Därför en liten sammanfattning av något av det som hänt:

Torsdag förra veckan besökte jag Motala kvinnojour. Blev oerhört glad över att se hur proffsig deras verksamhet var. Vi pratade igenom det mesta och mina tankar kring att besöksförbudet verkligen måste skärpas bekräftades mer än väl.

På eftermiddagen var jag på ett långt seminarium om boken Jämlikhetsanden. Den försöker vetenskapligt bevisa att jämlika samhällen (sett till inkomstskillnader) är bäst att leva i. Tyvärr, för dom, är deras bevisföring mycket bristfällig och uppfattningen inom vetenskapen är att det inte finns några sådana samband. Ganska intressant diskussion blev det i alla fall. Det var jag mot hela publiken och övriga panelen. Sånt livar upp!

Tidigare i veckan åt jag lunch med en företagare som beskrev Arbetsförmedlingens mästrande ton och trånga syn på småföretagare.

Jag träffade också Norrköpings konståkningsklubb tillsammans med vår representant i kultur- och fritid, Åke Bjurhamn. De har ingen lätt tillvaro. Svårt med istider och dyra hyror. Tjejidrotterna i Norrköping har missgynnats länge.

Samma dag besökte jag Marieborgs folkhögskola och pratade med ett gäng personer som ingår i jobb- och utvecklingsgarantins fas tre. Det väckte en hel del tankar som jag tänkte ta upp med folk lite högre i hierarkin. Är inte fas tre onödigt snäv och begränsande? Vad finns för tänk bakom?

I helgen firade jag Erik Svansbo i dagarna två. Han fyllde 30 år. Ett sista besök på Palace blev det på fredagen och en rejäl fest i Linköping på lördagen.

2010-06-02

Vad har du googlat senaste två åren?

Vad har du googlat de senaste två åren? Hur skulle du känna om någon kände till alla dina sökningar? En ruggig tanke – som kan bli sann.

I Europaparlamentet drivs nu en kampanj för att sökningar i sökmotorer, som Google, ska ingå i datalagringsdirektivet.


Om detta skriver jag idag i Aftonbladet.

Det är ju direktivet som gör att alla sms, mobilsamtal, e-postmeddelanden, in- och avloggningar på internet och IP-nummer ska sparas och lagras i upp till två år. Sverige har inte infört direktivet ännu och jag har tillsammans med Camilla Lindberg skapat ett väljarkontrakt mot direktivet.

Riksdagskandidater från alla partier utom två har skrivit under, Socialdemokraterna och Kristdemokraterna.

Mer info på www.nejtilldatalagring.se.

Ett annat perspektiv

Rapportering och debatten kring Ship to Gaza är minst sagt ensidig. För ett annat perspektiv rekommenderar jag läsning av Fred i Mellanöstern och IDF:s officiella blogg. Deras YouTube-kanal innehåller också en del intressant.

Jag säger inte att allt som står där är rätt och sanningen, bara att det kan vara väldigt nyttigt att se saker ur olika synvinklar.

Frågor som kräver svar

Det finns en hel del att reda ut om vad som hände i samband med bordningen av skeppen på väg till Gaza. Här är ett par viktiga saker. Det finns mer, men dessa tillhör de viktigare, om inte vikigaste:

Hur kom det sig att så många människor blev dödade och skadade?

Vi har sett på ett antal videofilmer nu att soldaterna blev rejält angripna och även att aktivisterna sköt med skarpladdade vapen. I en sådan situation är risken stor att någon dödas, men att så många dödades visar att något gick rejält snett. Hur agerade de israeliska soldaterna här? Det skulle inte förvåna mig, men nu spekulerar jag, att man kommer fram till att deras svar på eldgivningen från aktivisterna var alldeles för kraftig. Men kanske finns det något annat scenario som förklarar varför det skedde, det vill jag veta. En annan fråga är varför inte soldaterna evakuerades. Var det för farligt, blev situationen för akut - varför valde man inte det alternativet när situationen ballade ur?

Hur kom de aggressiva aktivisterna ombord på ett av skeppen?

På fem av sex fartyg gick det till precis som man i förväg från Ship to Gaza meddelat att det skulle gå till. Civilt motstånd mot soldaterna. Där dödades ingen. På ett av fartygen hade ett antal aktivister förberett sig med en hel del vapen och angrep med full kraft soldaterna när de kom ombord.

Hur kom dessa aktivister ombord? Blev de godkända att delta i flottiljen av de som är ansvariga, eller smög de sig ombord? Vad för koll hade arrangörerna av flottiljen på de som åkte med? Var det ingen som upptäckte alla vapen de hade med sig? Och hur ställer sig arrangörerna och inte minst omvärlden till dessa aktivister idag? Jag har inte hört någon av de som fördömt Israel säga ett ord om aktivisterna och deras agerande (förutom att de var fredliga). Är inte deras agerande intressant, både i skuldfrågan och i juridisk mening. Israels rätt eller fel att agera på internationellt vatten har många jurister uttalat sig om, men inte om aktivisternas agerande. Går det att försvara juridiskt?

Det finns som sagt fler frågor, men dessa tillhör kärnan.

2010-06-01

Nu ska det bli partipolitik av det också

Det dröjde lite mer än ett dygn. Sen blev det partipolitik av Ship to Gaza.

Minimaskrosorna i Grön ungdom attackerar borgerliga politiker som "försvarar, förminskar eller försöker prata bort Israels agerande".

Bättre är tydligen att direkt, utan fakta, ovillkorligen fördöma Israel.

För att få ihop några borgerliga måste de hitta på lite åsikter:

"Oppositionsrådet och riksdagskandidaten Mattias Sundin (FP) tycker att det är ”bisarrt” att Israel skulle vara ansvarig."

Var det så jag skrev? I ett inlägg som gick ut på att det var för tidigt att fördöma och peka ut ansvariga, eftersom en hel del fakta saknades, var slutklämmen denna:

"Att fördöma våldet är inget konstigt, tvärtom, men att redan peka med hela handen och mena att det Israel som var orsaken, det är bisarrt."

Står det att tycker är bisarrt att Israel skulle vara ansvariga? Nej, att det är för tidigt att slå fast något sådant.

De gör samma sak med Erik Svansbo:

"Folkpartisten Erik Svansbo går ännu längre. Han menar att aktivisterna på båtarna ville dö och bli martyrer."

Erik hänvisar till ett videoklipp där en av aktivisterna på en båt säger detta.

Om ett kristdemokratiskt landstingsråd skriver de:

"Landstingsrådet Jonas Segerstam (KD) påstod att de israeliska soldaterna kom ”med paintballgevär och en ambition att undvika våld”."

Om de hade en ambition att undvika våld vet jag inte, men att de hade paintballgevär som huvudsakligt vapen kan man se exempelvis i denna video.

Låt bli judarna denna gång!

Kanske har jag missat det, men jag har hittills inte sett eller hört någon ledande svensk politiker uttala att vi denna gång måste låta bli att koppla ihop judar i Sverige, med staten Israel.

Vi såg senaste i kriget i Gaza förra året att attackerna mot judar, i Sverige och på andra ställen, ökade kraftigt.

Koppla inte ihop judarna med vad staten Israel gör. Demonstrerar, protestera, fördöm - men låt bli judarna denna gång. De har inget att göra med vad som hände på skeppen utanför Gaza.

Låt oss nu uppmana till det, så kanske några fler besinnar sig.

Missvisande rubrik i Folkbladet

Rubriken och ingressen i Folkbladet där jag intevjuas om det som hände på Ship to Gaza är rejält missvisande.

Det står "Sundin: Rimligt", precis som jag tyckte reaktionen var rimlig, när hela min poäng är att vi ska vänta med att uttala oss innan vi vet om det var rimligt eller inte.

Citatet som används i ingressen är likaså det missvisande.

"Man kunde ha väntat tills man var på israelisk vatten, men att försvara sig som de israeliska soldaterna gjorde när de kände sig hotade till livet verkar rimligt."

Det där är rent felaktigt.

Jag sa till reportern att det är klarlagt att aktivisterna var väldigt aggressiva, vilket står senare i artikeln, men inte exakt vad som ledde till skottlossningen och alla dödsfall. Det finns rapporter om att vapen togs från soldaterna och användes mot dem, men det vet vi inte, det är bara en rapport från Israels försvarsmakt. Den ska tas seriöst, men inte som en automatisk sanning.

Hela min poäng med mitt förra blogginlägg och det jag sagt till media är att vi ska vänta med att peka med hela handen mot Israel och lägga hela skulden där. Framförallt behöver vi får reda på hur det gick från slagsmål och misshandel till så många dödsoffer. Det tycker jag är kärnan. Hur betedde sig soldaterna då.

Om man bara läser rubrik och ingress i Folkbladet (vilket är det många läser) ser det ut som jag tycker det var rimligt att döda folk - utan att veta hur det gått till. Det är helt felaktigt.