2011-01-28

Demokratikamp live

Att kolla på Al Jazeeras livesändning på nätet är något av det häftigaste man kan göra nu. Demokratikamp live. Hundratusentals människor protesterar för att få sin frihet. Det är otroligt häftigt!

Vid sådana strider tror jag det är väldigt betydelsefullt för dem som riskerar livet att veta att de har stöd i omvärlden. Tyvärr gör Obama-administrationen som de gjorde när det var protester i Iran. De höll låg profil, enligt dem själva för att komma vidare i diskussionerna om Irans kärnvapenprogram. Det gick ju sådär, som vi vet.

Nu säger vicepresident Biden att president Mubarak inte är en diktator:

"And I think that it would be -- I would not refer to him as a dictator."

6 kommentarer:

Kenneth Ohlsson sa...

En reflektion: Oppositionen till en diktatur, i Iran eller Egypten, behöver inte vara mer demokratisk än de som styr. Tänk på det. Vi vet inte det i dessa fall heller. Jag har studerat Irans opposition efter den gröna vågen och det finns ingen helt demokratisk grupp bland dem. De domineras av shahen anhängare eller kommunister.

Mathias Sundin sa...

Bra påpekande Kenneth!

Fred sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Fred sa...

Israel håller också tyst. Borde inte de också ge sitt stöd till de som slåss för sin frihet?

Officiellt tyst. En minister som vägrar ge sitt namn fördrar Mubarak.
Det är alltså bara vissa stater i mellersta östern som skall få ha demokrati.

Fred sa...

"Vid sådana strider tror jag det är väldigt betydelsefullt för dem som riskerar livet att veta att de har stöd i omvärlden."

USA och väst har stött Mubarak i åratal. Tror du att egypterna bryr sig om vad väst tycker? De vill bli fria från en väststödd diktator, vad de bryr sig om att är omvärlden inte aktivt går in och stödjer Mubarak.
Tror du att egyptierna kommer att glömma det stöd som Mubarak fått bara för att omvärlden utalar sitt stöd för dem nu?

På vilket sätt är detta stöd som du utrycker det betydelsefullt? Vad skulle det, enligt dig, innebära? Att egypterna ger upp sina liv lite lättare?

Du är inte lite naiv du.

Maestro sa...

USA har ju en gammal historia av att stötta diktaturer när dom anser att det gagnar dom. Inte så väldigt länge sedan dom stödde och levererade vapen till historiens blodigaste regim, Stalinregimen..