2014-12-31

De bästa böckerna jag läste 2014

Jag tycker mycket om när personer rekommenderar böcker de har läst, så därför tänkte jag göra det själv med de böcker jag läst under 2014. Det är alltså inte nödvändigtvis böcker som kom ut 2014, utan sådana som jag läste då.

Här är de fem bästa böckerna från 2014 (och några bubblare).

A Short History of Nearly Everything av Bill Bryson



Hur hänger saker och ting ihop på vår planet och i universum, och vilka var det som listade ut det? Det är frågorna som Bill Bryson svarar på.

Jag lärde mig massor av fakta och kanske mest att fakta sällan är fakta. Det som är fakta nu utmanas av någon eller några personer som vågar gå mot strömmen, som ofta blir idiotförklarade av sin samtid och hyllade i efterhand.

Det är också slående hur lite vi fortfarande vet om den planet vi bor på. Världshaven till exempel är nästan outforskade.

Charlie Wilson's War av George Crile


Ni kanske har sett filmen, den är bra, men läs boken! En alltigenom helt otrolig berättelse. Omöjligt att den är sann, förutom att den är det.

Kongressledamoten Charlie Wilson - Good Time Charlie - super, knarkar och ligger runt - och är tillsammans med CIA-medarbetaren Gust Avrakatos drivkraften bakom den största CIA-operationen i historien och Sovjetunionens värsta förlust, den i Afghanistan.

The Quest av Daniel Yergin


Detta är uppföljaren till Yergins bok The Prize om oljebranschen, som han vann ett Pulitzerpris för. I The Quest tar han ett bredare grepp kring allt som rör energibranschen i världen: olja, kärnkraft, gas, fracking, miljöfrågor, globaluppvärmning, elbilar, elnätet - ja, allt.

Jag lärde mig oerhört mycket. Som att det nu är femte gången i historien som teorin om peak oil får bred spridning. Första gången var bara några månader efter att olja börjat pumpas upp ur marken.

The Second Machine Age av Erik Brynjolfsson and Andrew McAfee


I mellanstadiet berättade min lärare för mig sägnen om mannen som uppfann schack. Att han som belöning ville ha ett schackbräde med riskorn. Ett på första rutan, två på nästa, fyra på tredje, och så vidare. Jag knappade in dubblingen på min räknare och efter bara några dubblingar stod det error. Räknare kunde inte hantera så många siffror.

Detta är vad Morse lag gör med kraften och hastigheten i våra datorer. Var 18-24 månad dubblas det. Vad författarna till denna bok menar är att nu har vi kommit så långt i dubblingarna, ungefär halva schackbrädet, att stegen framåt börjar bli enorma. Därför klarar nu datorer av sådant vi för bara fem år trodde var omöjligt. Som att börja köra bilar på egen hand.

Spännande bok om den värld vi är på väg in i.

Creativity, Inc. av Ed Catmull.


Ed Catmull är kanske inget välkänt namn, men företaget som han grundade är det: Pixar Animation.

Boken innehåller flera lager. Dels Ed Catmulls långa resa, eller livsmission, att göra datoranimerad film, som började redan på 70-talet i University of Utah, till samarbete med George Lucas och senare Steve Jobs.

Men den handlar också om hur man skapar en företagskultur som är kreativ och framförallt som fortsätter vara kreativ. Pixar har lyckats leverera film efter film som nästan alla blivit mer framgångsrika än de innan. Catmull tog också över Disney Animation och lyckades genomföra samma resa där.

BUBBLARE

The Box om mannen som uppfann fartygscontainern och därmed förändrade hela världshandeln.
An Officer and Spy om Dreyfussaffären (lyssna med fördel på den engelska ljudboken, den är briljant uppläst).
The Tyranny of Experts om att bekämpa fattigdom med mänskliga rättigheter, inte ovanifrånlösningar från personer som Bill Gates.
The Hard Things About Hard Things om de svåra och tuffa beslut som en VD inom internetbranschen måste fatta.
DisneyWar om företagets historia på 80- och 90-talet och det krig som utkämpades mellan Roy Disney och Michael Eisner.
Walt Disney: An American Original om Walt Disney.
The Innovators om personerna som skapade internet, persondatorn och den digitala revolutionen.


Inga kommentarer: