2016-08-10

Hjälp mig i riksdagsarbetet

Under förra riksdagsåret hade jag hjälp i mitt riksdagsarbete, vilket gjorde att jag kunde göra mer och göra det jag gör bättre. Även i år tänkte jag ta hjälp av en eller två personer.



Var beredd att lägga ner cirka 5-10 timmar i veckan i snitt. Det kan variera en del beroende på både min och din arbetssituation. Vi stämmer av detta med jämna mellanrum. Jag är i Stockholm tisdag-torsdag de flesta veckor och du behöver kunna vara med mig då och då. Både för min skulle och för att du ska få insyn i riksdagsarbetet.

Arbetet är oavlönat i pengar men rik i kunskaper.


Jag är ny skattepolitisk talesperson och kommer jobba brett med dessa frågor, men ha ett extra fokus på delningsekonomin. Mitt arbete i allmänhet kretsar mycket kring digitaliseringen. Jag tror det är den största samhällsomvandlingen sedan den industriella revolutionen och försöker förstå hur det påverkar olika samhällsområden, och framförallt vad politikens roll är. Kommer även ägna en del tid åt rymdpolitik.

Utöver det blir det en del utrikespolitik, framförallt med fokus på demokratisering och Israel.

Dessutom representerar jag såklart mitt hemlän Östergötland, i de frågor som medborgare och medlemmar tycker är viktiga.

Auktoritär populism sveper över Europa och USA. Jag ägnar en del tid åt att försöka förstå vad som händer och hur vi ska motverka detta. Detta genomsyrar nästan allt jag gör i politiken, så läs gärna de här två krönikorna i Corren.

Underbara framtid.
Framtidstro sänker populisterna.

Dina uppgifter:
Riksdagsuppdraget är brett och vi anpassar det efter dina kunskaper och intressen, men det jag behöver hjälp med är bl.a. följande:
  • Sätta mig in i olika sakfrågor. Det kan vara utredningar, handlingar, forskning och åsikter från organisationer.
  • Utforma ny L-politik, framförallt inom skatteområdet men även annat kopplat till digitalisering och delningsekonomi.
  • Förberedelser inför debatter och medieframträdanden.
  • Debattartiklar och arbete mot nyhetsredaktioner. 
Det du kommer få med dig:
  • Hur riksdagsarbetet går till på riktigt.
  • Hur skattepolitik utformas.
  • Kontakter i riksdag, regering, myndigheter, företag och organisationer.
  • Hur man driver frågor politiskt internt i partiet och mot regeringen via opinionsbildning, debatter i kammaren, etc.
  •  Bra insyn i hur arbetet i skatteutskottet bedrivs. 
Frågor jag jobbar med:
  • Digitaliseringen (startups, Bitcoin, självkörande bilar, digital teknik i skolan, etc.)
  • Skattepolitik med fokus på delningsekonomin.
  • Utrikespolitik (i huvudsak demokratisering och Israel.)
  • Rymdpolitik.
Mejla din ansökan till mathias.sundin@riksdagen.se senast sista augusti, gärna tidigare. Det går bra att mejla om du har frågor. Ansökan på max en A4. Jag har inga förutbestämda krav på er som söker. Den enda obligatoriska i ansökan är att jag vill att kort beskriver vilken mänsklighetens största utmaning är.

Christofer Österlindh som jag hade den stora förmånen att få hjälp av under under riksdagsåret 2015-16 skriver så här:

"Under det senaste riksdagsåret så har jag haft förmånen att få stötta Mathias Sundin i hans uppdrag som riksdagsledamot. Eftersom jag både tagit examen och jobbar sedan några år tillbaka så var det inte praktik jag tänkte på närmast utan en chans att, jämte mitt engagemang för Liberalerna i Stockholms stad, få bidra till nationell politikutveckling och få en närmare inblick i riksdagens arbete. 

För mig lockade också de idéer som Mathias arbetar för, främst digitalisering, och det var en viktig faktor när jag sökte. 

Året har omfattat allt från att utvärdera politiska förslag, bolla debattartiklar och interpellationer till att vara med på event med ministrar och partiledare. Det har varit ett extremt intressant år där jag lärt mig en hel del om politik på nationell nivå och hur det går till bakom kulisserna. Att dessutom få ha bidragit till en så rakryggad och genomtrevlig politiker och person som Mathias Sundin har gjort att året passerat snabbt förbi."