2006-07-25

Hur stoppar vi hederskulturen?

Nyamko Sabuni, riksdagsledamot för folkpartiet, skrev förra veckan ett kontroversiellt inlägg på Expressens debattsida om hur man ska komma tillrätta med den hederskultur som ibland tom leder till mord på unga tjejer för att de råkar välja något som familjen inte gillar. Ett problem är könsstympning, ett annat tvångsgifte.

Nyamko diskuterar i skriften "Flickorna vi sviker" dessa och andra problem inom hederskulturen. Ett par av förslagen är att införa obligatoriska gynkontroller på unga tjejer för att motverka och kunna agera mot könsstympning och slöjförbud för tjejer under 15 år.

Dessa förslag är från Nyamko personligen och inget som folkpartiet tagit fram vilket partiledare Lars Leijonborg tydligt talat om (pdf). Idag svarar Mauricio Rojas i Expressen på Nyamkos artikel, där han delvis stödjer förslaget om gynundersökningar, men bara för flickor från länder där hederskultur förekommer.

Debatten går het inte minst på internet i bloggvärlden, via knuff.se kan man se vilka bloggare som skriver om vad. Här kan ni hitta kommentarer till Mauricos inlägg och här om Nyamkos.

3 kommentarer:

Anders Gardebring sa...

Jag tycker Rojas går bort sig direkt.
"Nyamko Sabunis förslag om obligatoriska gynundersökningar av alla högstadieflickor borde begränsas till dem med rötterna i ett antal afrikanska länder samt några av länderna i Mellanöstern. Att kontrollera alla svenska flickor vore integritetskränkande[..]"

Så.. att staten endast tittar i underlivet på flickor från vissa länder är mindre kränkande för dessa flickor än om staten tittade i allas underliv? Jag kan inte riktigt se logiken i Rojas påstående här. Snarare är det ju precis tvärtom, man blir utpekad, man är "en sån där". Hela förslaget är dumheter och borde förpassas till soptippen.

Ett rätt vettigt inlägg i diskussionen:
http://www.louisep.com/node/1186
som jag till större delen instämmer i.

Robsten sa...

och vad är då ditt förslag Anders?
Och vad tycker du käre Mattias, du nämner faktiskt inget om det som den uppmärksamme läsaren redan lagt märke till.

Mathias Sundin sa...

Jag tycker det är här är ohyggligt svårt och ska läsa Nyamkos skrift innan jag bestämmer mig.