2006-07-26

Vilket hat

Jag och Erik Svansbo gick idag förbi en anti-krigsdemonstration - eller rättare sagt en anti-Israeldemonstration - i Hörsalsparken i Norrköping. Ung vänster, Kommunistiska partiet, Svensk-Kubanska föreningen med flera var där och var mestadels riktigt otäcka.

Jag har full respekt och medlidande med dom som har släkt och vänner nere i Libanon och Palestina, men att uttrycka ett sådant hat mot staten Israel är otäckt. Att det är Hizbollah och Hamas som är roten till det onda ser ingen och ingen nämnde med ett enda ord något negativt om Hizbollah eller Hamas. ALLT är Israel och judarnas fel.

Jag blev så upprörd att jag buade när en kille från Ung vänster fick applåder, Erik stämde in och snart blev det väldigt upprörda känslor. Dom bad oss fara och flyga, och en man talade om för mig vad som skulle hända om jag buade igen. Det var inget snällt.

Erik gick mycket modigt upp och sa att Hizbollah vill utrota judarna, att Israel har rätt att försvara sig och att konflikten skulle sluta den sekund Hizbollah lägger ner vapnen. Han buades ut rejält, "gå och sätt dig din jävla sionist", vrålade en man. Trots att det var dom själv som uppmanade oss att gå upp och tala. En annan pekade på oss och skrek upprepade gånger att "ni kommer inte få någon fred".

Stort cred till mötesarrangörerna som lät Erik tala göra det.

Det är otäckt vilket hat som väcks i Mellanöstern, så att människor flera hundra mil därifrån blir svarta i blicken av hat och hotar människor med andra åsikter.

Ni kan säkert läsa om det imorgon i NT och Folkbladet.

UPPDATERING MORGONEN DÄRPÅ:
Både Folkbladet och NT rapporterar. Folkbladet skriver att vi avbröt med våra bu-rop. Det gjorde vi inte, vi buade när det blev paus i talet för applåder. Talaren fick alltså tala i fred.

8 kommentarer:

C. L. K. Aqurette sa...

Bäst är ändå att Erik ser så tuff ut på bilden i Folkbladet. Lugn och cool medan mannen skäller.

För övrigt var det modigt av er att protestera. Jag såg lite av protesterna här i Malmö (de som Copyriot skrivit om) och skulle nog inte vågat bua så de hörde. Som du nog vet så har saken gått helt överstyr i Malmö. Synagogan är bombhotad och Judiska församlingen får hotbrev dagligen. Ingen vågar offentligt ta debatten om Israels rätt att försvara sig, så extremvänstern och Hizbollah-anhängarna får stå oemotsagda.

Mathias Sundin sa...

Ja jag har förstått att det är ännu sjukare i Malmö.

Erik var otroligt modig som gick upp inför den minst sagt fientliga publiken. Han var glasklar i det han sa också.

Buandet kom spontant när inte ett enda ord av kritik mot Hizbollah kom och en man kallar Israel för nazistisk stat. Det är min demokratiska rätt att protestera och den tog jag. Först efteråt tänker man på vad som kunde ha hänt.

Anonym sa...

Kommer det bli någon någon minifestation för Israels rätt att föravara sig i Norrköping Mathias?
Vore på sin plats! /Jonas

Mathias Sundin sa...

Det är inget planerat vad jag vet, men helt riktigt borde det ske en. Bra idé.

JohannaV sa...

Stort tack till er båda! Strongt gjort.

David sa...

Väldigt modigt och bra gjort!

gustav sa...

Bra gjort. Skulle behövas även här i Göteborg.

Anonym sa...

Tusen tummar upp för Erik och Mathias!