2007-04-08

Dela ut de statliga företagen till svenska folket

"Sverige är ett av världens rikaste länder. Svenska folket är ett av de minst förmögna. En genomsnittlig svensk har en förmögenhet som bara är en sjättedel av en genomsnittlig italienare. Detta trots att den svenska ekonomin länge gått bättre än den italienska. Förmögenheter i Sverige är dessutom väldigt ojämnt fördelade. Den så kallade Ginikoefficienten sätter ett mått på hur ojämnt fördelade förmögenheterna är ett i land. 0 innebär totalt jämn fördelning och 1 betyder maximalt ojämn. Sverige har 0,89 i Ginikoefficient, USA 0,81. USA har alltså jämnare fördelade förmögenheter än Sverige. Den största anledningen till att det är så är att många svenskar helt saknar förmögenhet. 40 procent av svenskarna har ett nettokapital på mindre än 4000 kr. Det är långt ifrån finansminister Anne Wibbles målsättningen om att varje svensk borde ha en årslön på banken.

Men den svenska staten däremot är fruktansvärt rik. Staten är Sveriges största företagsägare och största ägare på Stockholmsbörsen. De statliga företagen är värda 675 miljarder kronor - eller 75 000 kr per person. En familj med två vuxna och två barn har alltså tillgångar i klass med just en årslön.

Regeringen har beslutat sig för att sälja en del statliga företag och använd pengarna från dessa försäljningar till att betala av på statsskulden. Det är säkert klokt, men den svenska statsskulden är redan under kontroll. Den står idag för cirka 50 procent av BNP och beräknas vara nere i 34 procent redan 2008. En väldigt liten andel. Vi kan alltså utan problem använda en del av pengarna från försäljningen av de statliga företagen och ge direkt till svenska folket. Det skulle betyda oerhört mycket för många fattiga familjer att äntligen få någon form av kapital. Att ha en liten reserv. Att slippa oron att diskmaskinen ska gå sönder och inga pengar finns för att laga den eller köpa en ny. Att ha en reserv av pengar på banken skulle innebära ett mycket bättre liv för många människor - och den svenska staten har råd att ge dem det. För det är ju trots allt svenskarnas pengar."

Ovanstående är texten till en motion som jag nyss skickade in till folkpartiets landsmöte i höst. Jag yrkar att folkpartiet ska förespråka att minst ett av de statliga företag som regeringen beslutat att sälja ska delas ut till svenska folket i form av aktier eller rena pengar.

5 kommentarer:

Niklas Frykman sa...

Det är en intressant tanke. Riktigt intressant blir det dock inte förrän man ställer det mot skattesänkningar. Men vi kan nog ordna något på landsmötet... ;)

Mathias Sundin sa...

Skattesänkningar pga minskade kostnader för statskulden?

Niklas Frykman sa...

Exakt hur man väljer att förstärka statsfinanserna är eg. ointressant. Men man kan ju ställa sig frågan om man vill ha mycket pengar nu eller lite varje år. Med förbehållet att någon annan i ett senare skede inte alls vill att man ska få behålla pengarna i plånboken.

Svårt dilemma.

Mathias Sundin sa...

Jag ser ett värde i att öka svenska folkets sparade pengar, deras kapital. Vi ligger på extremt låga nivåer för ett så rikt land.

Peter sa...

Varifrån fick du att Sverige har ginikoefficient på 0,89?

Som jag tolkar SCB:s diagram så är Sveriges ginikoefficient drygt 0,28.

http://www.scb.se/templates/pressinfo____216432.asp