2007-04-28

Efter domarna

När så klubban har fallit och domslutet i rättegången om dataintrånget är klart så ser plötsligt denna skandal inte lika stor ut längre. Tänk på scenerna i höstas. Svettiga presskonferenser, husrannsakan på folkpartiets kansli, beslagtagna datorer. Det är ganska dramtiskt för att vara ett dataintrång som en Luf:are, en SSU:are och en journalist döms till dagsböter för. Inga fängelsestraff, inga villkorliga domar, inga dödsstraff. Tre av fyra folkpartister frias. Majoriteten som fälldes var inte folkpartister.

Det råder ingen tvekan om det allvarliga i att ta sig in i ett annat partis datasystem, speciellt under en valrörelse. Det är som att sparka på demokratin. Men det skedde mer genom slump än genom en genomtänkt plan. Ingen hackade sig in i sossarnas system, ett lösenord kom på drift.

Advokaten Per E Samuelsson anklagar i dag dessutom sossarna för att ha lämnat in en falsk anmälan där de försökte dölja att en sosse också loggat in. Om det är sant vet inte jag.

Det viktiga nu är att gå vidare och samtidigt inte glömma. Igår på länsförbundets styrelsemöte pratade vi både om domarna och om jobbet med etik. Alla i styrelsen tar mycket seriöst på uppgiften och vi kommer få ett bra och regelbundet arbete med det.

2 kommentarer:

Robert Nordman sa...

Norrköpings Tidningars rubrik var ju snygg, förresten...

Mathias Sundin sa...

Men jösses!