2019-12-30

De bästa böckerna jag läste 2019

Jag tycker om när folk rekommenderar böcker de har läst, så därför började jag själv göra det för några år sedan (2014201520162017, 2018.)

2019 läste jag 27.794 sidor i 71 böcker. Det vet jag tack vare Goodreads sammanställning. Läste och lyssnade, för mitt bokintag har ökat rejält senaste åren tack vare ljudböcker (och att jag lärt mig lyssna i 2x hastigheten.)

Här är de bästa böckerna jag läste 2019, och några bubblare.

The Beginning of Infinity av David Deutsch


Det är inte varje bok som får en tänka på ett helt nytt sätt, men så var med denna. I den lanserar David Deutsch idén om att mänskligheten kan lära sig vad som helst, lösa alla problem. Den enda gräns som finns är fysikens lagar. Han menar att alternativet är orealistiskt. Får då skulle vi någon gång nå en punkt där vi inte kan uppfinna något nytt, inte lära oss något mer.

Hur länge vi får utvecklas är en annan fråga, en asteroid kan slå ner imorgon och utplåna allt liv på planeten. Men om vi får fortsätta finns ingen borte gräns för mänskligt kunnande.

Seven brief lessons of physics av Carlo Rovelli


Jag förstår inte fysik särskilt väl alls, men tycker det är intressant och har velat förstå mer. Dock inte tillräckligt mycket för att verkligen göra det arbete som krävs. När det då dök upp en bok av en skicklig fysiker, som framförallt kan förklara för vanliga dödliga, så satte jag mig vid strandkanten och läste.

Det blir inte Nobelpriset nästa år, men nu har jag i alla fall en grundläggande förståelse för hur gravitation fungerar.

The Winds of War & War and Remembrance av Herman Wouk


Jag kan nu, efter sisådär 41 år av bokläsande (min mamma läste böcker för mig från tidig ålder) utropa att jag vet vilken bok som är bäst. Den boken är två böcker. 

Herman Wouks berättelse om familjen Henry under andra världskriget är en bokbedrift som ingen annan. Den är spännande, rolig och sorglig men också briljant sammanvävd med krigets utveckling. Det är den bästa historiebok jag läst, men förstås inte en historiebok i traditionell mening. Det är skönlittertur i dess allra mest briljanta form.

The Wizard and the Prophet av Charles C. Mann


Klimatfrågan upptar alltmer av vår samhällsdiskussion och där ställs vår syn på framtiden på sin spets. Står vi inför mänsklighetens undergång? Och om vi ska undvika det, hur gör vi? Är det avveckling eller utveckling?

Charles C. Mann speglar denna vår syn på världen och miljön genom att skriva en bok om två personer. William Vogt är den mest inflytelserika person ingen hört talas om. Han grundade 1900-talets enda nya framgångsrika ideologi, ekologismen. Den ligger till grund för den del av miljörörelsen som vill sätta upp tydliga gränser för människan och backa oss innanför dessa.

Den andra är Norman Borlaug. Under åtionden av hårt slit förädlade han fram nya grödor som var tåligare och gav mycket större skördar. Först i Mexico, sedan Indien och stora delar av världen. Enligt en bedömning räddade dessa grödor livet på en miljard människor.

Både Vogt och Borlaug är högst intressanta personer, men ännu mer intressant är deras olika synsätt på världen. Är det avveckling eller utveckling som är människans framtid?

Personal History av Katharine Graham


Jag fick upp ögonen för denna bok efter jag sett filmen The Post om avslöjandet av the Pentagon Papers från visselblåsaren Daniel Elsberg (som jag hade förmånen att träffa för några år sedan). Graham var då ny och oprövad som ägare och ansvarig utgivare för The Washington Post men vågade utmana Vita huset och president Nixon som satte en mycket hård press på de tidningar som publicerade detta hemliga material om Vietnamkriget.

Det var bara början på the Posts claim to fame, med Wategateavslöjandet några år senare.

Denna bok är så mycket mer än dessa väldigt spännande händelser. Hon beskriver på ett enkelt, rakt och självutlämnande sätt den förändrade rollen för kvinnor i samhället. Hur hon själv utvecklades som människa, kvinna och chef. Hur the Post gick från en liten obetydlig tidning i USAs huvudstad, till en av de dominerande tidningarna i världen.

BUBBLARE

Cascades av Greg Satell. Vad vi kan lära från icke-våldsrevolutioner när vi bygger globala rörelser.

The Fish That Ate the Whale: The Life and Times of America's Banana King. Nu förstår jag varifrån ordet bananrepublik kommer.

More from Less av Andrew McAfee. USAs ekonomi har nått peak stuff och förbrukar nu mindre resurser, inte mer.

Greven av Monte Cristo - det var på tiden!

The Ride of a Life Time av Bob Iger. Jag är fascinerad av Walt Disney och det företag han byggde och imponerad av Bob Igers tid som vd för detta klassiska företag. Kul att läsa hans om hans karriär.

The Breakthrough: Immunotherapy and the Race to Cure Cancer. Kan vi nu börja prata på allvar om att bota cancer? Enligt denna bok, ja.

Hoover: An Extraordinary Life in Extraordinary Times. Bra biografi om den energiske 31:a presidenten i USA.

The Rise and Fall of the Dinosaurs av Steve Brusatte. Visste ni att dinosaurerna inte dog ut? De finns kvar idag, överallt på jorden. Fåglar är dinosaurier. Inte någon avlägsen släktning, ingen kusin, utan just dinos. Tänk på det när ni hänger ut nästa havreboll.

The History of the Future - Oculus, Facebook, and the Revolution That Swept Virtual Reality. Oculus kom ur en fattig pojkes starka intresse och enorma kunnande. En snabb uppgång, och ett dramatiskt fall.

Arnhem av Anthony Beevor. Jag och många andra har väntat på att Beevor ska sätta tänderna i vår favoritkrigsplats under andra världskriget.

Days of Fire: Bush and Cheney in the White House. Filmen om Dick Cheney var en konspiratorisk katastrof. Den här boken ger en mycket mer faktabaserad bild av Cheney och Bushs tid i Vita huset.

Churchill - Walking with Destiny. Jag har konstigt nog inte läst någon biografi om Churchill innan och denna gav en utmärkt bild av Storbritanniens premiärminister.