2006-08-05

Leijonborg på Gränsödagen

2002 presenterade folkpartiet en rapport om integration, just vid Lars Leijonborgs tal på Gränsödagen i Västervik. Idag blev det ingen integrationsrapport utan istället fokus på psykiatrin.

Många människor har fått det mycket sämre av den psykiatrireform som genomfördes på 90-talet. En del blev rätt, men en del blev också fel. Den nuvarande regeringen har inte lagt två strån i kors trots alla hemska händeleser som har hänt de senaste åren.

I rapporten "Ny start för svensk psykiatri" så lovar folkpartiet en miljard mer per år vilket bland annat skulle räcka till 2000 nya platser. Ett förslag går ut på att ökat tvång, de som inte klarar av att behandlas i så kallad öppen vård måste läkare kunna besluta om tvångsvård. Det innebär inte en återgång till stora mentalsjukhus, men idag finns människor ute i samhället som både är farliga för sig själv och för andra.

Så här sa Leijonborg bland annat i talet:

"Sjuka som borde få vård avvisas. 300-400 psykiskt sjuka som finns ute i samhället bedöms av Socialstyrelsen som potentiellt farliga för sig själva och andra. Uteliggarna och tiggarna på våra gator är ofta psykiskt sjuka människor som förtjänar ett värdigare liv."

Jag gillade talet. Återigen var Leijonborg laddad vilket smittar av sig på övriga folkpartiklar. Mycket media fanns på plats, kanske hade dom hoppats på Språktestet 2.0.

UPPDATERING kl 20.40: I Rapports reportage ser ni i början Anna Huss från Norrköping som tar kort med Lars och blir intervjuad. I bakgrunden skymtar också Haralampos Karatzas, vår valombudsman.

2 kommentarer:

Niklas Frykman sa...

Ja han är i toppform, Lasse. Det känns väldigt bra inför en stundande tuff valrörelse. Talet i Almedalen var bland de bästa jag har hört. Även Marstrand var bra.

Mathias Sundin sa...

Jepp, känner mig numera helt övertygad om att vi kommer vinna. Under våren var jag mestadels positiv, men hade stunder av osäkerhet. Nu är jag bergis!