2006-12-16

Ottosson och sanningen

Mattias Ottosson, kommunstyrelsens ordförande, har senaste veckan haft ett problematiskt förhållande till sanningen:

I måndags i förhandlingarna med Alliansen sa han att s, v och mp skulle avgå om vi ens la fram en budget på KF, alltså inte först om de förlorade en omröstning. De rutinerade rävarna i partierna sa att det var en bluff, och det var det också. När vi dagen därpå meddelade att vi iallafall tänkte lägga fram vår budget så skulle de plötsligt inte alls avgå längre.

På tisdagen i Radio Östergötland påstod han att han inte tidigare gett grönt ljus till den stora fastighetsaffären i Hyresbostäder, vilket knappast är sant.

I torsdags, återigen i förhandlingar med Alliansen, räknade han upp sex så kallade kabinettsfrågor, alltså frågor där de tänker avgå om de förlorar en omröstning. Driftbudgeten, investeringsbudgeten, kommunalt vårdnadsbidrag, eget val i äldreomsorgen, försäljningen av fastigheter i Hyresbostäder och införade av Skärholmenmodellen.

I dag, lördag, räknar han istället upp endast tre kabinettsfrågor, försäljning i Hyresbostäder, kommunalt vårdnadsbidrag och skattesänkning. Det sistnämnda är redan fattat beslut om för 2007 (som budgeten gäller) och har aldrig ens nämnts i förhandlingarna - än mindre har Ottosson sagt att det är en kabinettsfråga.

Jag kan ju säga att det inte känns så där himla konstruktivt att förhandla under dessa förutsättningar.

Inga kommentarer: