2007-04-23

Vilken dag

Min dag var när den började halv åtta på Rådhuset imorse inbokad och fullproppad varenda sekund. Jag satt och jobbade som en liten iller för att hinna med ett par saker innan lunch när telefonen ringde. "Vad säger du om Leijonborgs avgång?". Jag blev ju rätt förvånad och råkade utstöta "Oj, jävlar!" efter att jag förvissat mig om att så faktiskt var fallet. Sen brakade det löst. Telefonen ringde i ett och hela min planering kraschade fullständigt.

Nu har är jag hemma efter åtta timmar i kommunfullmäktige. Iris gjorde sin debut i talarstolen på ett lysande sätt och alla andra var uppe i olika ärenden. Riktigt bra KF-grupp folkpartiet har nu.

Men åter till partiledarfrågan. Jag tycker det är rätt av Leijonborg att gå nu. Det råder stor samsyn i partiet om att vi ska ha en ny partiledare i nästa val. Då måste bytet ske nu. Jag hoppas dock innerligt att han sitter kvar som utbildningsminister, han har en enorm erfarenhet och kunskap som behövs där.

Som tur är har Leijonborg verkligen släppt fram andra duktiga människor. Det kryllar av framstående folkpartister i partiets ledning och toppskickt. Ministrarna Janne Björklund, Cecilia Malmström och Nyamko Sabuni skulle alla tre kunna axla ledarrollen idag. Personer som Birgitta Ohlsson är redo om några år. Till skillnad från sossarna behöver vi inte välja bland andrahandssorteringen.

Min solklara favorit är Janne Björklund, inte för att Cecilia och Nyamko är dåliga, tvärtom. Utan för att Janne är så förbaskat bra. Han är Sveriges skickligaste politiker. En fullständigt lysande retoriker både i korta soundbites och i längre anförande. Han är dessutom otroligt handlingskraftigt. Skolpolitiken som han gjort till vår populäraste fråga genomförs nu i ett rasande tempo - utan att det slarvas. Det är en ledare som inte går av för hackor.

Imorgon efter kl 9 diskuterar jag i TV4 partiledarfrågan.

2 kommentarer:

Robert Nordman sa...

För skojs skull... :-)

Just detta:
"Min solklara favorit är Janne Björklund, inte för att Cecilia och Nyamko är dåliga, tvärtom. Utan för att Janne är så förbaskat bra. Han är Sveriges skickligaste politiker. En fullständigt lysande retoriker både i korta soundbites och i längre anförande. Han är dessutom otroligt handlingskraftig."
är ett av mina skäl för varför jag tycker att Cecilia vore bättre.
Vi förlorar inte Björklund som handlingskraftig genomförare av skolpolitiken om han väljs till partiledare (möjligen en liten nedtrappning eftersom han plötsligt får mer att göra, men det är nog bara marginellt).
Däremot förlorar vi tillfället att föra fram någon annan att lyfta andra delar av vår politik - och för den delen ta utrymme i nya. Cecilia är kunnig på alla sätt och vis, jag tror verkligen att hon skulle kunna skapa sig och folkpartiet en framträdande plats i svensk politik.

Mathias Sundin sa...

Du missade biten mer retoriken. Det är kombinationen av lysande retorik och förare av ett budskap samt handlingskraften. Ska fp kunna etablera fler områden krävs just detta.