2010-07-20

Platta till skatten

Fram till idag har allt du tjänat på ditt arbete gått till skatt. Från och med idag får du behålla allt det du tjänar. Idag, den 20 juli, är nämligen Skattefridagen.

2006 inföll den 7 augusti. Skatterna har sänkts en del i Sverige, framförallt för låginkomsttagare, och vi har inte längre högst skattryck i världen - bara näst högst. Wow...

Jag tycker att skatterna för låginkomsttagare ska fortsätta sänkas, men vi måste också på sikt plocka bort den statliga inkomstskatten och värnskatten. Införa platt skatt, med andra ord.

Sverige är det land inom OECD, tillsammans med Danmark, som det lönar sig minst (pdf) att skaffa sig en högre utbildning, på grund av de höga skatterna. Högst inkomstskatt i EU.

Blir det inte väldigt dyrt? Den statliga inkomstskatten och värnskatten drar årligen in cirka 45 miljarder kronor. En rejäl slant, men samtidigt bara cirka tre procent av statens inkomster. Dessutom finns ekonomisk forskning (pdf) som visar på att på lite sikt får staten tillbaka allt eller delar av dessa pengar i form av ökade skatteintäkter, eftersom folk jobbar mer. Avskaffandet får ske under flera år, inte i ett svep.

Bäst sätt att avskaffa statsskatten är nog att steg för steg höja gränsen för vilka som ska betala den. Då blir det de med lägst inkomster av de som betalar statskatt som gynnas först.

Men är det inte bara bankdirektörer, läkare och sådana som betalar statsskatt? Tyvärr inte. 30 procent av alla de som jobbar heltid gör det. Bankdirektörer och läkare betalar skattskatt, men det gör barnmorskor och lokförare också.

Inga kommentarer: