2015-12-30

De bästa böckerna jag läste 2015

Eftersom jag gillar när andra personer rekommenderar böcker, så började jag förra året göra det själv.

Här är de bästa böckerna jag läste 2015 (och några bubblare).

The Wright Brothers av David McCullough


Mer än någon bok jag kan komma på fångar människan så som denna. Den obändiga viljan att övervinna det nästan omöjliga och samtidigt bakåtsträvandet och förmågan att missa den otroliga utveckling som sker mitt framför näsan. Det dröjde ett par år innan Wright-brödernas otroliga bedrift verkligen uppmärksammades, trots att människans dröm om att flyga för första gången hade blivit sann.

Boken är också ett fint brödraporträtt.

Digital Gold av Nathaniel Popper


Historien om Bitcoin och blockkedjan är fascinerande och klart bäst beskriven av Popper. Han har träffat de flesta inblandade i Bitcoins skapelse (förutom den hemlige skaparen Satoshi Nakamoto förstås).

Undertiteln säger faktiskt allt: Bitcoin and the Inside Story of the Misfits and Millionaires Trying to Reinvent Money.

Mycket underhållande!

The Idea Factory av Jon Gertner


Bell Labs stod under några årtionden för ett nästan osannolikt högt antal innovationer som bland annat renderat åtta Nobelpris och utgör centrala delar av dagens digitala samhälle: Transistorn, lasern, informationsteori, UNIX, programmeringsspråken C och C++ och mycket, mycket mer.

Boken undersöker hur så mycket briljans och innovation kunde samlas på ett ställe, Bell Labs i New Jersey.

Elon Musk av Ashlee Vance


Elon Musk är en högst fascinerande person som har och kommer sannolikt ha en mycket stor inverkan på mänskligheten. Trots det har det inte funnits någon bra bok om honom, tills nu.

Musk är kanske mest känd för elbilsbolaget Tesla, men hans huvudsakliga satsningen innan dess är SpaceX. Ett rymdbolag med målet att etablera en koloni på Mars och göra mänskligheten till en, som han kallar det, "multi-planetary species".

Han är med andra ord en extremt ambitiös person som tänker som få andra. En förmåga att zooma ut från det dagliga bruset och se mänsklighetens utmaningar från 100 kilometers höjd.

Till denna bok kan jag rekommendera Tim Urbans fyra mastodontinlägg (en bok i sig) om Musk, Tesla och SpaceX. Del 1, del 2del 3 och del 4.

The Billion Dollar Spy av David Hoffman


16 februari 1978 knackar någon på bilrutan till CIA:s platschef i Moskva. Det är inledningen på en flerårig spiondrama där en rysk forskare läcker topphemlig information till USA till ett värde av flera miljarder dollar, förutom militär mycket värdefulla insikter i bland annat sovjetisk radarteknologi.

Denna bok är sann, men skulle lika bra ha fungerat som spionroman.

BUBBLARE

Marissa Mayer and the Fight to Save Yahoo! om dramat kring ett av internet-erans första och största bolag som försöker överleva i en ny tid.
Becoming Steve Jobs är ett snällare porträtt av Apples grundare än Walter Isacssons tidigare bok.
Console Wars om striden mellan Sega och Nintendo på 90-talet.
Countdown to Zero Day om det briljanta viruset som förstörde Irans kärnvapenprogram.
How Star Wars Conquered the Universe är berättelse hur filmserien blev ett sådant fenomen och om George Lucas våndor i skapandet.
Losing the Signal visar hur snabbt ättestupan kan infinna sig för företag som missar nästa stora steg, som i detta fall Blackberry och smartphonen.
Sapiens är en provocerande och tankeväckande bok om mänskligheten.
Belivier är David Axelrods fina memoarer som självfallet innehåller berättelsen om Barack Obama.
Making David into Goliath tar sig an hur Israel gick från omtyckt till hatat.