2018-01-04

De bästa böckerna jag läste 2017

Jag tycker om när folk rekommenderar böcker de har läst, så därför började jag själv göra det för några år sedan (2014, 2015, 2016).

Här är de bästa böckerna jag läste 2017 (och några bubblare).

Rising Star - The Making of Barack Obama av David J. Garrow.


En riktig tegelsten och därmed full av detaljer från Barack Obamas liv, fram till att han blir president. Den har fått blandade recensioner, troligen på grund av början och slutet. Första kapitlet är en obegripligt lång beskrivning av hur organisationen som Obama var community organizer för bildades. I avslutningen går han hårt åt Obama som president.

Men låt inte detta förta allt där emellan. Jag fick en delvis annan bild av Obama i den här boken. Av en ung man som söker efter meningen i sitt liv, och efter ett tag finner den. Tro inte fullt ut på bilden han själv ger i sina böcker.

Visserligen inte nytt, men det är ändå fascinerande hur snabbt det går från hans första politiska uppdrag (i delstatssenaten) till att han blir president.

The New Tsar - The Rise and Reign of Vladimir Putin av Steven Lee Myers.


Vladimir Putin tycktes vara ämnad att inte ens bli en fotnot i historien. Under första halvan av hans liv hände ingenting intressent med honom och inget tydde på att han skulle bli en av världens mäktigaste.

Så på bara några år liksom snubblar han fram till makten via ett jobb som assistent till borgmästaren i St. Petersburg och senare till maktens korridorer i Moskva.

Alla vet att Vladimir Putin jobbade för KGB. Men så mycket mer visste inte jag. Den här boken ger dig hela storyn.

Barbarians at the Gate - The Fall of RJR Nabisco av Bryan Burrough & John Heylar


En mycket välberättad - flugan på väggen - historia om kampen över cigarett- och livsmedelsjätten RJR Nabisco.

Journalisterna Burrough och Heylar har via ett stort antal intervjuer lyckats pussla ihop vad som sades och gjordes under den intensiva striden om vem som skulle få göra världens dittills största leveraged buyout (ett belånat uppköp).

American Icon - Alan Mulally and the Fight to Save Ford av Bryce G. Hoffman.


Henry Ford och hans T-Ford revolutionerade bilbranschen, med en löpandeband-tillverkad bil för massorna. Ford har sedan dess varit ett av världens största bilföretag. Under 90-talet och början av 2000-talet hackade det emellertid betänkligt för Ford. Konkurrensen från Japan samtidigt som bolaget svällt till en ostyrbar koloss.

Bill Ford, barnbarnsbarn till Henry, tog över vd-skapet i början av 2000, men lyckades inte få rättsida på företaget han heller. Om inte en ny vd skulle kunna rätta upp skeppet, skulle det gå under, eller tvingas gå ihop med något annat bilföretag.
Välskriven och spännande bok om Alan Mulallys försök att rädda en amerikansk ikon, mitt under brinnande finanskris.

A Mind at Play - How Claude Shannon Invented the Information Age av Jimmi Soni och Rob Goodman.


Claude Shannon är oförtjänt bortglömd med tanke på vilken enorm påverkan han har haft på våra liv. Jag menar verkligen enorm. Det som hela den digitala världen står på - ettor och nollor - är Claude Shannons bedrift.

I sin mastersuppsats vid MIT beskrev han hur en serie ettor och nollor kunde beskriva vilken serie nummer som helst, vilket - mycket förenklat - är vad datorer gör. (Mer om det här.)
Senare i livet, när han jobbade på Bell Labs, skrev han om informationsteori. Han presenterade där en "bit" där vi kan skicka ett meddelande och perfekt reproducera det. Vilket ligger till grund för CD-skivor, USB-minnen, mobiltelefoner, internet och mycket annat.

Shannon är bortglömd för att han ville bli det, och till nu har det inte ens funnits en bok om honom. Det gör det äntligen.
A Man on the Moon av Andrew Chaikin.


En ambitiös bok som har intervjuat samtliga månfarare och målande beskriver deras upplevelser på månen och i Apolloprogrammet.
Ett flertal tillfällen med gåshud i boken när Buzz Aldrin, Bill Anders, Gene Cernan och de andra beskriver scenerna från månen, hur jorden "går upp" (earthrise) och känslan av att kliva ut på en annan himlakropp.

Boken fyller en med optimism vad människan klarar av bara vi bestämmer oss för det. Den lämnar en med lite sorg i hjärtat, eftersom vi inte varit tillbaka på månen - eller tagit oss någon annanstans i solsystemet - sedan den senaste Apollolandingen 1972. Det är dags att åka igen.

BUBBLARE

The One Device om historien bakom världens mest framgångsrika konsumentprodukt, iPhone.

Life 3.0 om artifciell intelligens av svenske MIT-professorn Max Tegmark.

Pacific Crucible - War at Sea in the Pacific, 1941-42.

Tronstriden - Maktkampen i Industrivärden av TV4:s Jens B. Nordström.

Nexus - skönlitterärt om framtiden med uppkopplade hjärnor.

Risk - om den osannolika framgången för Pan Capital av svenska journalisten Jacob Bursell.

Dethroning the King - om övertagandet av Budweiser.

The Network - The Battle for the Airwaves and the Birth of the Communications Age.

FDR - utmärkt biografi om USA:s mest långvarie president.

Eisenhower in War and Peace - lika utmärkt om generalen och presidenten.

The Infinite Resource - The Power of Ideas on a Finite Planet.

The Master Switch om imformationsimperiers uppgång och fall, med koppling till dagens debatt om nätneutralitet.

The Intel Trinity - mycket bra om hur trion Noyce, Moore och Grove byggde Intel.

Eccentric Orbits om det osannolika projektet, Iridium, att ge satelittelefoni till hela världen - och försöket att förstöra det.

Här kan ni se alla böcker jag läser nu och läste 2017.

Inga kommentarer: