2021-03-10

De bästa böckerna jag läste 2020

 Jag tycker om när folk rekommenderar böcker de har läst, så därför började jag själv göra det för några år sedan (20142015201620172018, 2019.)

2020 var ett rekordår för mitt läsande (tack för det, pandemin.) 2020 läste jag 50 654  sidor i 114 böcker. Det vet jag tack vare Goodreads sammanställning (jag har inte kontrollräknat.) 


Här är de bästa böckerna jag läste 2020, och några bubblare.

The Evening and the Morning av Ken Follett



Ken Folletts bok om ett katedral, The Pillars of the Earth, är hans mest framgångsrika. Det har blivit två efterföljande böcker i samma serie, och nu kom en tredje. Den utspelar sig ca 150 år före Pillars och vi får se hur Kingsbride grundas. En helt fantastisk bok, som också visar hur fullständigt livet för människor har förändrats (till det bättre.)

The Making of the President av Theodore H. White


Den första Making skapade ett nytt sätt att följa presidentkampanjer, som är vanligt bland kampanjböcker idag. Första boken om Kennedy vs Nixon 1960, och sedan kampanjerna 64, 68 och 72. Det blir extra intressant för att de är skrivna precis efter kampanjerna utan framtidens syn på historien. Också för att man får insyn i de nu ofta bortglömda primärvalen, som är väldigt spännande att läsa om.

The Clan of the Cave Bear av Jean M. Auel



Den klassiska serien som börjar med en liten människoflicka kommer bort från sin grupp och tas om hand och växer upp bland en grupp neandertalare. Auel fick en del kritik för hennes påstådda samliv mellan homo sapiens och neandertalare, men DNA har gett henne rätt i mycket.

No Rules Rules av Reed Hastings och Erin Meyer



Netflix har en unik företagskultur. De ser sig inte som en familj, utan som ett elitlag inom någon sport. De värvar de bästa anställda, betalar dem därefter, men det innebär också att om någon bättre blir tillgänglig byts man ut. De har ingen policy för semester, inköp eller resor utan det anser man att de anställda klarar med sunt förnuft. Väldigt intressant hur annorlunda man kan tänka och göra.

The Case for Space av Robert Zubrin



Zubrin är grundare av the Mars Society och skrev för flera år sedan The Case for Mars. Nu expanderar han tankarna och visar på ett mycket övertygande sätt hur mänskligheten kan först bli en typ 2-civilisation (expandera i solsystemet) och sedan en typ 3-civilisation (expandera i galaxen och universum.)

BUBBLARE

The New Map av Daniel Yergin. Hans tredje tegelsten om den spännande energibranschen i snabb förändring.

Humankind av Rutger Bregman. Lysande bok om människans goda sida.

The Keys to the Kingdom av Kim Masters. Om Michael Eisners tid som vd för Disney.

Open av Johan Norberg. En strålande genomgång av hur öppna samhällen skapar och slutna stannar av.

Lifespan av David Sinclair. Revolutionerande tankar om hur vi kan bromsa åldrande.

A Dangerous Fortune av Ken Follett. En av hans mindre kända böcker, men väldigt bra.

Call me Ted av Ted Turner. Om hans liv och grundandet av CNN.

MBS av Ben Hubbard. Om Saudiarabiens nya diktator, Mohammed bin Salman.

Destiny and Power av Jon Meacham. Fin biografi om George H. W. Bush.

Edison av Edmund Morris. Bra biografi om historiens störste innovatör.

The Hidden Life of Trees av Peter Wohlleben. Väldigt intressant om träd, även om man (som jag) inte är särskilt intresserad av träd.

Inga kommentarer: