2006-10-27

Besvikna på Alliansen?

Fackföreningarna är såklart på krigsstigen över att regeringen kommer ta bort skatteavdraget för fackföreningsavgiften. Det förstår jag, även om jag tycker det är helt rätt att göra som regeringen gör. Varför ska just fackföreningsavgiften vara subventionerad av skattebetalarna? Och varför kan inte fackföreningarna helt enkelt sänka sina avgifter om det nu är så otroligt hemskt att medlemmarna får betala 200 kr mer i månaden. Att få skatteavdrag är ingen mänsklig rättighet och avdraget har inte heller funnits så länge, sedan 1 januari 2002 om jag fattat rätt.

Men det jag reagerar mot i den här debatten är att man från fackföreningshåll låtsas att detta kommer som en blixt från klar himmel. Herregud, det har varit klart länge och diskuterades en hel del i valrörelsen också. Att nu låtsas bli chockad är löjligt.

Jag tror dessutom att detta hallabalo bara gör att fler personer kommer lämna facket. Innan det fanns skatteavdrag för avgiften så var det lika många som var med i facket som det är nu. Men nu förstoras detta upp som en jättelik avgift, vilket kommer få fler medlemmar att reagera och bestämma sig för att lämna.

Dessutom! Nästan alla personer som jobbar kommer tjäna på reformen som genomförs 1 januari, eftersom skatten sänks. Det blir mer pengar kvar i plånboken även om fackföreningsavgiften blir högre och andra avgifter höjs. Så tramset om att inte få någon mat på borden blir löjeväckande.

5 kommentarer:

Robsten sa...

Ja det snacket är löjeväckande, men...jag vill ha skattesänkningen rakt ner i min förbannade plånbok, varför skall vi annars sänka skatten? För att få råd att betala den nya a-kasseavgiften? Jag skiter väl i om jag betalar samma pengar i skatt eller i a-kasseavgift, det är ju summan man får att stoppa i plånboken som räknas, och nu gick faktiskt alliansen ut och snackade vitt och brett om denna skattesänkning som skulle göra att de som arbetar skulle få mer i plånboken, då skall det fanimig bli mer i plånboken också, inte för jag behöver mer pengar, jag jobbar jämt tycker jag så jag har inte tid eller energi att göra av med pengar, men i alla fall.
Så vad tycker vi om att göra kassan obligatoriskk då? Är det i linje med de liberala ideérna eller?

Mathias Sundin sa...

Vilka är vi?

Kf sa...

Svara på frågan istället Mathias!

sidekick sa...

Mathias fegade ur...

Mathias Sundin sa...

Ja, det är feghet. Jag vågar inte svara. Det är därför jag startat en blogg, för att jag inte vågar tycka saker. Men jag förbehåller mig rätten att inte ta order om vad jag ska göra. Otrevliga personer bemöter jag inte.