2006-10-16

Handlingskraft i nya regeringen

Först det tråkiga: Integrationsverket i Norrköping läggs ner. Jag är personligen för att vi ska effektivisera och ta bort en hel del myndigheter, tidigare i år fick man tillsätta en utredning för att ta reda på hur många myndigheter det finns i Sverige. Det säger väl det mesta.

Men det är ändå en mycket jobbig dag för de som jobbar på Integrationsverket. Jag lider men dem, men tänker jobba hårt inom kommunen för att deras kompetens på olika sätt ska kunna tas tillvara. Vi har ju till exempel en del forskning vid Campus Norrköping. Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin var här idag och det framfördes till honom just vikten att ta tillvara deras kompetens.

Då, till det mer roliga. Här är några höjdpunkter i budgeten:

Ett jobbavdrag införs från 1 januari 2007 vilket innebär mellan 500 och 1000 kr mer i månaden för den som jobbar.

Hushållsnära tjänster görs billigare under 2007.

Nystartsjobb och en jobb- och utvecklingsgaranti införs under 2007, samtidigt som en hel rad arbetsmarknadsåtgärder tas bort, däribland friår, plusjobb, datortek mm.

Arbetsgivarnas medfinansiering av sjukpenningen tas bort, vilket innebär att många personer som är lite krassliga återigen har en chans på arbetsmarknaden.

Nationella mål i svenska införs i år tre, kontrollstationer införs i år tre, fem och åtta och betygssystemet får fler steg och betyg ska sättas i tidigare ålder.

Storsatsning på lärarens kompetensutveckling och ökade resurser för att lärare ska kunna forska.

Gymnasieskolan får tre inriktningar: studieförberedande, yrkesförberedande och lärlingsutbildning.

En barnomsorgspeng införs vilket ger föräldrar möjlighet att fritt välja barnomsorg och regelverket ändras så kommuner kan införa kommunala vårdnadsbidrag.

Fritt val inom äldreomsorgen införs, en tandvårdsreform kommer under 2008 och förstärkning av den psykiatriska vården med 250 mkr per år.

Polisen tillförs sammanlagt en miljard kr 2007.

Den gröna skatteväxlingen avbryts, alltså att skatter på energi höjs och andra skatter sänks. Detta har utarmat svenska hushåll och hade om miljöpartiet vunnit också börjat drabba basindustrin mycket hårdare.

Statliga företag ska säljas med en ungefärlig takt av cirka 50 miljarder kr per år under tre år.

Mer att läsa finns här.

3 kommentarer:

Bertil sa...

Befintliga avtal om hem-pc påförs en förmånsbeskattning om 2400 kronor per åt. Det finns mer än en halv miljon sådana avtal.

Vi visste före valet att reformen om hem-pc skulle avvecklas, men detta kunde vi inte ana. Det är så nära bedrägeri det går att komma att sjösätta sådana överraskande skatter strax efter valet.

Ett stort FY! till en regering som i just detta fall verkar ha drabbats av hybris.

Emma sa...

Nja

Hur var det nu med den gröna skatteväxlingen?

Birger Schlaug:
"Trots att de har skällt, gnällt och gnölat för varje nytt steg den rödgröna majoriteten tagit.
Göran Hägglund krävde före valet att bensinskatten skulle sänkas. Knappast som ett led i att värna skapelsen, men väl som ett knep att få missnöjesväljare. Men bensinskatten blir kvar, den skall till och med höjas de närmaste åren i takt med index. Maud Olofsson hävdade före valet att grön skatteväxling mest bestått av skadliga skattehöjningar. Men tydligen inte värre än att de blir kvar. Lars Leijonborg uttalade sig ofta för principen om grön skatteväxling, men ännu oftare mot innehållet - att vara liberal är att vara kluven sägs det, så på den punkten är Leijonborg fortfarande liberal."

http://www.expressen.se/index.jsp?a=723036

Mathias Sundin sa...

En jätteseger för mp skriver Schlaug. Vänta bara, säger jag. Det var väldigt tydligt före valet att Alliansen skulle avbryta den gröna skatteväxlingen. Jag hade tex Jan Björklund har på besök i staden av just den anledningen. Norrköping har mycket basindustri som hotas av höjda energiskatter.

Alliansen lovade dock inte att sänka några energiskatter, eftersom vi först måste sänka skatter på arbete så att fler kommer i jobb. Det är önskvärt att sänka energiskatter, men en stabil budget går före tillsammans med fler jobb. Kommer det fler jobb har vi råd att sänka fler skatter.