2006-10-26

Ny skollag!

Jan Björklund blev känd i skoldebatten genom att han inte direkt tog det lugnt och vilade. Han var ständigt aktiv och på hugget, något som uppenbarligen fortsätter i hans nya jobb som skolminister. Ett par dagar gammal på jobbet meddelande han att den stora gymnasiereformen som skulle genomföras nästa år stoppas. Snabbt och klart besked, precis som skolorna efterfrågade.

I valrörelsen lovade han att snabbt driva igenom en ny skollag som ger skolor och lärare bättre befogenheter att upprätthålla ordningen, bla låta dem beslagta ringande mobiltelefoner osv. Nu meddelar han att detta snart blir verklighet!

Det var inte bara folkpartiet insåg vikten av en ny skollag, s, v och mp förhandlade i sju år(!) innan de tillslut gav upp tidigare i år. Alliansen är alltså redan överens om en ny skollag.

I en intervju i DN förklarar Janne B:

"Lärarnas befogenheter ska både bli större och tydligare. En lärare ska så långt det bara är möjligt alltid veta hur han eller hon får agera. För, en lärare som inte vet sina befogenheter slutar agera. Detta av rädsla att hamna i rätten för egenmäktigt förfarande eller liknande."

Helt riktigt! Jag har själv under min lärartid känt denna osäkerhet, och det är mycket lätt att man då blir passiv. En del lärare klarar detta ändå, men många gör det inte och för alla lärare kan det uppstå mycket svåra situationer.

Så stör jag mig något alldeles väldigt mycket på att media hela tiden pratar om "hårdare tag". Vad är det för hårdare tag, att ha en skollag som gör det möjligt att få lugn och ro i skolan? Är det hårt, att ha lugn och ro? Att lärare inte ska behöva bryta mot lagen för att klara av sitt jobb? Det som är hårt är när det är bråk och stök i skolan, när det förekommer misshandel och våldsbrott mot andra elever och mot lärare. En ny skollag gör inte alla sådana problem försvinner vips, men det kan ge möjlighet till ett bättre förebyggande arbete. Det är mjukt, inte hårt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bevare Sverige för politrucker i
skolan

Mathias Sundin sa...

Jaha?