2006-10-05

Skrämmande politik

Idag har det rapporterats i media vad för krav miljöpartiet och vänsterpartiet har fått igenom i förhandlingarna med socialdemokraterna. Det är samma lista som behandlats i samtalen med oss och några av de punkter som vi sa nej till har sossarna sagt ja till, bland annat den punkt som jag var mest emot hos mp - stopp för nya etableringar av tex stormarknader. Miljöpartiet vill inte att vi ska få flera stora butiker tex på Ingelsta för att de tycker att det är dåligt att folk åker dit för att handla.

Det är denna tillväxtfientliga politik som får det att vrida sig i mig. För det första skapar det här jobb i Norrköping, något man nu vill stoppa. De som bor här (och i omkringliggande kommuner) får också ett större utbud av varor och ofta billigare varor. När kostnader för mat och andra prylar minskar får familjerna mer pengar över till annat. Tidigare hade man inte råd med så mycket mer än mat, hyra och lite kläder. Sjunker de kostnaderna kan man också köpa en ny TV, en semesterresa eller något annat vilket i sin tur skapar tillväxt och jobb.

Tillsammans kommer miljöpartiets och vänsterpartiets krav bli oerhört kostsamma. Kommunen ser nu ut att gå med ett rejält överskott detta år och mp och v jublar för nu kan de spendera ännu mer av medborgarnas pengar. Fler energirådgivare ska anställas, "gratis" frukost i skolan, nolltaxa i kollektivtrafiken osv.

När jag inser vad vi hade behövt gå med på för att få en majoritet med mp så känns det väldigt skönt att vi inte sträckte oss så långt.

6 kommentarer:

Robert Nordman sa...

I varje annan organisation än det offentliga skulle faktumet att det fanns ett överskott leda till en av två reaktioner:
1) "Ok, vi tog ut för mycket. Varsågoda, här får ni tillbaka. Vi ska inte göra om det." (och skatten skulle sänkas)
2) "Ok, vi effektiviserade tillräckligt i just den delen nu, så då betar vi av nästa med pengarna som blev över."

Men inte i sådana här sammanhang. Då blir det istället:
"Titta! Jag fick pengar över av det jag lånade från dig! Det betyder ju att jag sparat åt dig, och då blir ju pengarna rimligtvis mina eftersom du inte hade kunnat spara dem själv. Så jag tar och går på bio för hela slanten. Vi ses om fyra år!"

Fy fan.

Mathias Sundin sa...

Exakt =[

Emma sa...

Jag sticker hål på dina myter i mitt senaste blogginlägg.

Läs och förargas!

Robert Nordman sa...

Och jag sticker hål på dina hypoteser i sin tur, Emma. ;)

Emma sa...

Nja, bättre kan du nog... eller?;)

Vad tycker oppositionsråd Sundin själv då?

Mathias Sundin sa...

Jag ska svara men idag är jag bara euforisk! =)