2006-10-06

Vilken regering!

Förutom den underbara utdelningen för folkpartiet (se nedan) så är detta en regering med en sjuhelsikes kompetens och riktigt starka profiler. Vilken skillnad mot den bleka sörja av hunsade ministrar som besatte Perssons regering!

Carl Bildt - när sossarna hade Jan Eliasson så fanns det väl bara en person i svensk politik som kunde toppa det. Stor kompetens, enormt kontaktnät och vilken grej att våga ta in förra fienden och statsministern i regeringen. Visserligen en ultimat hämnd men Reinfeldt visar också hur trygg han är i rollen som statsminister.

Cecilia Stegö Chilo - tänk vad kulturvänstern måste vara totalt vilda nu. En Timbro-chef som kulturminister. Hoho! Det kommer bli liv i luckan, var så säkra!

Anders Borg - äntligen en finansminister med riktig kompetens. Även om han är moderat så kommer han lite utifrån och fyller den mycket svåra position bra.

Att tydligt ge hela departement till olika partier gillar jag. Visserligen besätter då moderaterna de tyngsta posterna stats-, utrikes-, finans- och justieminister men å andra sidan får de mindre partierna tydliga profiler. Centern näringsliv och företagande, kristdemokraterna sociala frågor och folkpartiet skola och integration. Istället för en mischmasch där de små partierna försvinner i röran så är det nu tydliga ansvarsområden - och dessutom det folket röstade för. Folkpartiet har profilerat sig inom skolfrågor och gick till val på det, nu får vi också ansvaret. Centern på näringsliv och småföretagarfrågor, nu får man ansvaret för det. Helt riktigt. Nu kan alla partier känna sig nöjda i detta samarbete, det är en mycket viktig aspekt för att samarbetet ska vara långvarigt.

Vilken dag! Vilken regering!

6 kommentarer:

Bertil sa...

Den nya regeringen känns verkligen mycket bra. Mitt intryck är att de allra flesta ser Carl Bildt med helt andra ögon än när det sist begav sig och han ger förvisso ett mycket mognare intryck idag. Det är ju inte alltid som ökad ålder ger det intrycket. Han blir den mest kompetente utrikesminister som regeringen öht kunde önska sig. Ett mycket starkt drag av statsministern.

Jag är väldigt nöjd med det mesta. Anders Borg blir en tung finansminister och Leijonborg är gjuten som utbildningsminister. En bra dag idag, riktigt bra. Det var länge sedan som jag kunde se framtiden an med tillförsikt efter ett val...

Magnus A sa...

87,5 procent tyckte att Bildt var en bra minister på ...aftonbladet.se

Mathias Sundin sa...

Nu är ju inte alla som läser aftonbladet.se sossar, men stödet är ändå enormt.

e2npau sa...

Jag var allvarligt oroad för att Johan Persson skulle bli justitieminister - och den oron var så stark att jag till och med övervägde att inte rösta på alliansen av det skälet, 4 nya år av bodström-fasoner - fast värre.

Varför har ni inte sparkat ut den karln från folkpartiet? Han är ju så långt från liberal man bara överhuvudtaget kan komma.

Mathias Sundin sa...

Nej då, han är inte så långt ifrån liberal man kan vara. Jag instämmer dock i en del av din kritik. Visserligen är jag för buggning, men jag tycker man inte tagit rättssäkerhet och personlig integraitet tillräckligt mycket på allvar. Men å andra sidan så kan jag förstå att en viss frustration finns, frågan om buggning har utretts i 20 år i Sverige, men inget händer.

Mathias Sundin sa...

Johan Pehrson blir förresten ny gruppledare för folkpartiets riksdagsgrupp.