2007-04-30

Sahlin: Bidrag istället för jobb

Mona Sahlin och Wanja Lundby-Wedin laddar upp inför 1 maj. Artikeln på DN Debatt är ganska otrevlig och innehåller en del lögner, som att budgeten och skattesänkningarna för låg- och medelinkomsttagare inte skulle vara fullt finansierade. Läs det här och tänk på vad det innebär om det blir maktskifte 2010:

"Vid årsskiftet sänktes skatterna med hela 65 miljarder kronor - pengar som kunde ha använts till att förbättra välfärden, öka rättvisan och göra något åt miljöproblemen. Framför allt kunde de ha använts till satsningar på utbildning och möjligheter för fler att rusta sig för en ny tids jobb."

Dessa skattesänkningar riktade sig huvudsakligen till låg- och medelinkomstagare. Det blev för en ensamstående mamma några tusenlappar extra om året samtidigt som satsningar på vård, skola, omsorg och annan välfärd ökade! Inga pengar har tagits bort, tvärtom. Norrköpings kommun får till exempel mer pengar i statsbidrag till välfärdssatsningar i år än tidigare.

Jag förmodar att Sahlin tänker höja dessa skatter igen om hon får chansen och satsa på att "förbättra välfärden, öka rättvisan och göra något åt miljöproblemen."

I Monas och Wanjas artikel består till 90 procent av kritik av den nya regeringen och beröm av den gamla. Trots en skyhög arbetslöshet och enormt utanförskap så smyger sig inte en enda bisats in om kritik mot den tidigare politiken. Det är ganska anmärkningsvärt. Övriga tio procent ägnas åt det som kommit att bli paradgrenen för socialdemokraterna - bidrag istället för jobb. De lovar att höja a-kassan igen.

Socialdemokraterna förlorade valet på att de inte hade någon jobbpolitik. Sverige fick över en miljon människor i utanförskap eftersom socialdemokraterna inte hade någon jobbpolitik. Då lovar Mona Sahlin att ytterligare satsa på bidrag som vi vet kommer öka arbetslösheten.

Och appropå det där med fullt finanserat - hur tänkte Sahlin och Lundy-Wedin finansiera denna bidragshöjning? Om det säger de noll och intet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

nej!
Inte bidrag istället för jobb, men väl en vettig ersättning i väntan på jobb.

Mathias Sundin sa...

Men varför är det BARA detta som socialdemokraterna framhåller? Varför handlar alla mer eller mindre konkreta förslag om bidrag/ersättningar? Det räcker inte att säga att man vill ha full sysselsättning, det gäller att ha någon politik som kan göra att man når dit.

Jag kan inte se någon som helst förändring av den brutalt misslyckade s-politiken, utan bidrag före jobb gäller fortfarande.