2007-10-10

Elevstyre i nämnden

Hela dagen har jag suttit i gymnasienämnden där jag omedelbart på morgonen tog upp frågan om Hagagymnasiets rektors agerande där hon överlåter ordförandeklubban och därmed utslagsrösten på en elev. Eftersom det ska vara lika antal elever och personal i dessa skolkonferenser så får eleverna trots allt fortsätta bestämma om elever och personal inte är överens. Precis mot vad regeringen beslutat.

Rektorn tror att hon hittat utrymme för det i gymnasieförordningen där det står att hon kan överlåta ordförandeskapet på en annan ledamot. Norrköpings kommuns jurist vågar dock inte säga att så är fallet. Rektorn agerar alltså utan att veta exakt vad lagen säger, men hon vet att det går precis mot var regeringen demokratiskt beslutat. Det är inte fostran i demokrati hon sysslar med då.

På nämnden la en enig allians ett förslag som skulle hindra rektorn att överlåta utslagsrösten på en elev, men att det ska vara fortsatt okej att låta elev vara ordförande. Vänsterkoalitionen var dock inte beredda att fatta ett sånt beslut utan skickade det på återremiss. Om rektorns agerande passerar genom något juridiskt kryphål och är okej så tycker vänsterkoalitionen att hennes agerande är toppenbra och de stödjer det till 110 %, meddelade de vid nämnden.

Ni kan kolla på Östnytt i kväll och se hur de rapporterar om saken.

1 kommentar:

Berra sa...

Rektorn abdikerar från sin roll som vuxen och välutbildad. God vilja, fjäsk, feghet och allmän förvirring ligger säkert i oklar blandning bakom beslutet. Hon blir dock för stunden populär i populistvänstern och ökar möjligen sina chanser att så småningom gå vidare och bli områdeschef...:)