2008-12-28

Det är Hamas som ska fördömas

När det kommer till Israel blir världen alltid galen. Hamas och Israel behandlas på samma sätt och många tycker att Israel "som den starkare parten" ska visa återhållsamhet och "inleda fredssamtal". För det första är det ju precis vad Israel gör, tar större ansvar. För det andra så är lösningen på våldet i konflikten mycket enkel: Om Hamas slutar beskjuta Israel så kommer inte heller Israel beskjuta Gaza.

Vi börjar från början, eller i alla fall i november.

Under den så kallade vapenvilan så sköt Hamas bara under november och början av december 213 raketer och 126 granater in i Israel. Bland annat mot en skola där barn tränade fotboll. Till skillnad från Israel, som försöker undvika civila offer, är Hamas mål just de civila offren.Trots detta har Israel exempelvis fortsätt ta emot sjuka människor från Gaza som får komma till israeliska sjukhus för behandling. Mellan den 16-21 november 155 personer, veckan därpå 187 personer, osv.

Sedan "vapenvilan" slutade så har Hamas ökat antalet beskjutningar av Israel kraftigt. Israel varnade då att man skulle slå till hårt mot Hamas om inte beskjutningen slutade. Det gjorde de naturligvis inte och nu när Israel angriper så kommer fördömanden från hela världen. Men vad i guds namn ska de ta sig till? Ska de sitta med armarna i kors när Hamas öser in raketer och granater?

Och kom ihåg - världen sa för några år sedan att Israel skulle lämna ockuperat område. Israel lämnade Gaza. Vad hände? Hamas tar över och bedriver krigföring från området. Ändå fortsätter världen säga att Israel ska lämna ockuperade områden. Kom ihåg; Hamas mål är inte att driva ut Israel från Palestina, det är utrota staten Israel och dess invånare.

Alla säger att konflikten är så komplicerad. Det stämmer. Men i grunden är det hela mycket, mycket enkelt. Om Hamas och andra palestinska terroristorganisationer lägger ner sina vapen kommer våldet sluta. Om Palestina blir en fungerande demokrati kommer konflikten lösas på fredlig väg, som demokratier alltid gör. Det kommer vara bråk och konflikt, men inte med våld.

Var fanns FN med sina fåniga pressuttalanden när Hamas konstant lobbade granater in i Israel? Om världen ställde sig på demokratins sida och krävde demokrati av alla inblandade skulle konflikten bli lättare att lösa.

DN123, SVD123

22 kommentarer:

Anonym sa...

Exceptionellt väl skrivet.Kan du inte försöka få det publicerat i ett bredare forum? DN debatt?

Anonym sa...

Tyvärr så är det få som ser på konflikten på ett förnuftigt sätt. Men skulle du kunna sprida dina kloka ord till en större skara så vore det välkommet.

/Markus

Anonym sa...

Du som resten av världen vet att det är ren och skär lögn.
Israel har gång på gång attackerat Gaza under ”vapenvilan”. Ingen har brytt sig och på sin höjd har det rapporterats som kort nyhetsnotis.
Och att du försöker få de några sjuka som får behandling i Israel till o framställa israel som fredsduvan är bara billig.
Låt Israel lämna deras land, återgälda deras förluster, hantera alla bosättarterrorister, låta palestinierna sköta sitt, mm.
Under tiden Israel är den ockupationsmakt, som enligt alla nuvarande lagar bryter mot alla krigs och mänskliga rättigheter. Så är det och om du påstår ngt annat eller försöker ens få det o se ut som ngt annat så är du lika kriminell som de israeliska terroristerna.

Joop van der Lei sa...

När det kommer till Israel blir världen galen. Så sant. Inget annat land (utom möjligen USA) skulle kunna komma undan med att bära sig åt som isarel gör.
Mur- och gränsbyggande på ockuperad mark. en lång rad av ignorerade FN-resolutioner, krigsbrott, ständiga brott mot folkrätt och nu bombräder mot sjukhus, moskeer och polisstationer. mer än 270 döda och 500-600 skadade. och då är det Hamas som ska försömas.
Som sagt - när det kommer till Israel blir världen galen...

Anonym sa...

Vari ligger lösningen? Inte genom murbyggande och extrempropaganda.. Det är uppenbart att de tu inte kan nå tillräcklig stabilitet. Det hela är nu istället omvärldens ansvar. Och samtidigt har säkerligen Ahtisaari rätt i att "vi" inte verkligen vill ha frid i området, varför? Hur kommer det sig att vi låter detta vansinne fortsätta? Det tar kraft från FN och politiken och ger näring till ondska världen över. Man blir så trött och fruktansvärt ledsen.

Anonym sa...

Vi kan göra en jämnförelse, Israel är storebror och palestinierna/Hamas är lillebror.
Lillebror retas, sticker fingrarna i ryggen och kastar saker på storebror. Åtskilliga gånger ber storebror honom att sluta. Så sker inte och till slut är måttet rågat - Storebror klappar till lillebror och då blir han "bad guy"
i mammas ögon. FATTA LÄGET!!! Våld är aldrig en lösning, men tyvärr ibland ofrånkomligt då det är det enda språk den andra sidan förstår.
Men kommunicerar ju på motparten villkor.
Morgan

Anonym sa...

Synnerligen välskriven och nyanserad artikel. Stort tack!

Anonym sa...

Om Hamas lade ner vapnen, skulle då Israel erkänna dem som palestiniernas demokratiskt valda företrädare? ;) Det är väl lite si och så med respekten för demokratin som ideal på båda sidor här... eller?

mimmi sa...

Dags att på riktigt ta avstånd från Hamas och co. Dessa fega skurkar som använder sina egna kvinnor och barn som sköldar. De uppmanas gång på gång att sluta skjuta granater och missiler, vilket de ändå gjort hela den så kallade vapenvilan.

Hamas riktar medvetet in sig på civila mål medan Israel svarar med att slå tillbaka mot raketbaser och bombfabriker. Hamas förlägger därför sina bombfabriker och avskjutningsplatser där så många civila som möjligt finns, alltså sina egna landsmän. De får agera levande sköldar. Skäms Hamas, fega kräk!
Jag såg en statistik på antal attacker senaste 11,5 månader. Endast ca 20 dagar var det fritt från raketbeskjutning. Alltså ca 320 dagar har det regnat hundratals missiler över södra Israel. Sista 3 åren har ca 5350 granater och missiler skjutits mot civila Israeler. Alltså sedan Israel lämnade Gaza och Hamas tog över.

Hade mina barn och mitt hem beskjutits på detta sätt så skulle även jag krävt att min regering svarat med samma mynt. Dags att röka ut Hamas!

Anonym sa...

Äcklig artikel full av lögner. Alla ser nu Israels rätta nazistansikte och de som här påstår annat är hycklare!

Per sa...

Mycket bra skrivet Mathias! Tack för en klok och rättvis artikel.

Mvh
Per

Mi Grandin sa...

Typiskt att de som inte håller med verkar heta "Anonym" - vågar de inte stå för sina åsikter öppet? Tack för en bra summering av läget - man önskar det fanns fler som du som såg saker och ting lika klarsynt. Var var gnällspikarna när raketerna haglade in över civila i Israel? Var var omvärldens fördömanden? Nej det ska gullas med terroristerna och terroristkramarna i deras fanklubbar och så fort Israel gör vad de lovat, om inte Hamas slutar upp med de ständiga beskjutningarna, då skriker all världens terroristälskare att det är Israel som är skurkarna. Tala om att vara blinda. Som om ockupation var något man tyckte var kul. Och ännu mer anmärkningsvärt är att så många som heter "Anonym" fortfarande inte vet att Israel inte längre ockuperar Gaza - men med tanke på hur Hamas hanterat det så vet man ju inte hur det blir i framtiden. Alla sunt tänkande människor fattar ju att man inte kan få fred utan säkra och erkända gränser. Hitler valdes också med demokratiska metoder - var han demokrat? Och blev hans styre fredligt? Nej, jag tänkte väl det. "Israels nazistansikte"? Skärp dig.

Anonym sa...

Håller med till 100%.

Anonym sa...

Sitter här och skålar lite förtjust i champagne över hjältarna i Israel. Det är fan på tiden att någon biter ifrån mot de aggressiva muslimerna och säjer nej till islam.

Marcus sa...

Ska kanske tillägga då att min anonyma champagne-kommentar kom från en helt vanlig svensk. Bosatt i Schweiz och har inga som helst anknytningar till Israel eller Judendomen. Jag anser dock att Islam måste bekämpas på alla plan. Tack för ordet. Eventuella extreminster är välkomna till mej i Schweiz; Här vet åtminstone polisen hur ni ska hanteras.

Johannes Almborg sa...

Ibland börjar jag nästan misstänka att enda sättet att få bukt med hela mellanöstern är att göra som en kompis säger -Vi atombombar hela skiten och bygger upp en gigantisk parkeringplats och köpcentrum där i stället. Sen kan man ju lämna Israel och ett par andra civiliserade länder, som får administrera köpcentrat.

Bra skrivet. Såna som Hamas skall hållas kort.

Anonym sa...

Håller med johannes. Atombomba gärna arabjävlarna! Men sluta för kalla dem "palestinier" vilket ger legimitet för deras anspråk på "palestina" dvs dagens Israel

Ted Ekeroth sa...

Bra skrivet.
Det du säger borde vara en självklarhet för alla som har något att tänka med - det är ju egentligen enkel logik - men när det kommer till Israel är allt omvänt.

Judarna, förlåt, israelerna får inte försvara sig oavsett vad som sker enligt omvärlden.

Bra att du säger som det är, det behövs!

Hansa sa...

Mycket välskrivet och jag håller med till 100%. Går det inte att få in den på Newsmill?

Sen tycker jag somliga kommentarer här är bedrövliga, bland annat de som förespråkar atombombning etc.; ni ger seriösa Israelvänner ett dåligt rykte.

Anonym sa...

Läste att det är generalstrejk in arabdominerade byar och städer inne i själva Israel. Tycker Israel skulle passa på att göra sig av med dessa femtkolonnare medans tid är. Deportera packet över jordanflodon omgående!!!

anna sa...

Bra ide att slänga in den på newsmill, då hamnar den ju i rätt forum.

Det kanske skulle vara på sin plats att verkligen börja berättelsen från början och inte några månader tillbaka i tiden.

Joop sa...

Mi Grandin skriver: "Typiskt att de som inte håller med verkar heta 'Anonym - vågar de inte stå för sina åsikter öppet?"
Vad jag kan se är det få som invänder mot Mathias analys här på hans blogg. Och visst, vad jag kan se är tre av dem anonyma. (Jag skrev dock under med namn, som nu).
Men det är fler anonyma som håller med Mathias. Så ta inte det som en intäkt för att inte stå för sina åsikter. Det hör snarast till det snabba och ibland oreflekterade mediet.
För övrigt tycker jag att Mathias är oerhört ensidig och enögd i sin analys - även om han uttrycker det lite mer polerat än andra av hans meningsfränder.