2008-12-18

Vilken comeback för Marit!

Provvalsresultatet inför listan till Europaparlamentsvalet blev riktigt bra. Marit Paulsen vann före nuvarande parlamentariker Olle Schmidt. Trea kom förra partiledaren Maria Leissner, fyra riksdagsledamoten, professor emerita osv, Barbro Westerholm och femma Cecilia Wikström (ni vet, hon med litteraturkanon). Sen två ungtuppar i form av Fredrik Malm och Anders Ekberg. Utan att avslöja precis hur jag röstade så tyckte fp-medlemmarna och jag rätt lika.

Kul för Östergötland och Norrköping är att José Kimenga kom på 18:e plats. Han har ännu inte riktigt hunnit göra sig ett namn på nationell nivå i partiet så resultatet är helt klart en framgång.

Listan fastställs i februari, men de fem första står i en klass för sig så jag tror det blir svårt att ändra på någon ordning där.

3 kommentarer:

Putte sa...

Marit Paulsen är långt ifrån det succeval du tror.

När Marit Paulsen satt i EU-parlamentet 2002 var hon en av de som hårdast försvarade EUs extremt restrikitva vitamindirektiv.

Vitamindirektivet var ett rent beställningsarbete från Tyskland coh Frankrike som ville hindra sina medborgare från att köpa vitamintillskott över internet från andra EU-länder. För att blockera detta tvingade Tyskland/Frankrike på övriga EU-länder sitt eget restriktiva regelverk genom sina bakdörrar in till EU-Kommissionen.

Nästan alla vitaminer och andra kosttillskott som vi kan köpa i liberala länder som Sverige, Holland och UK är förbjudna (eller klassade som läkemedel) i Tyskland/Frankrike. Bakgrunden är att Frankrike förlorade ett mål i EU-domstolen där de stoppat privatimport via posten av Q10-tabletter (Greenham and Abel). Tyskland förlorade ett motsvarande mål där de stoppat import av vitlökskapslar (som är klassade som läkemedel i Tyskland). Enda sättet för Tyskand att stoppa detta var med ett nytt EU-direktiv.

Därför driver nu Kommissionen/Tyskland/Frankrike på att för att införa extremt restriktiva så kallade Maxiumum Permitted Levels (MPL) för kosttillskott. Dessa bygger på en riggad och korrumperad vetenskaplig bedömning av risker med kosttillskott, där man förvränger vetenskapliga data för att i namn av konsumentskydd kunna strypa denna marknad. En-grams C-vitamin tabletter kommer att stoppas och MPL att hamna på 225 milligram. Maxhalten av betakaroten hamnar så lågt att en morot skulle förbjudas (pga av för högt vitamininnehåll) om den såldes som kosttillskott. Maxdosen av selen är så låg att två paranötter skulle förbjudas om de vore ett kosttillskott. Detta samtidigt som stora delar av Europas befolkning lider av selenbrist pga av att berggrunden och jordarna i Europa är selenfattiga.

På samma sätt visar studier att i befolkningsgrupper med dåliga matvanor (som tonåringar) eller boende i norra Europa under vinterhalvåret kan 20 – 60% av dessa grupper lida av brister på ett flertal viktiga vitaminer och mineraler.

De flesta kosttillskott som säljs i Sverige kommer att stoppas för att de innehåller för höga vitamin- och mineralhalter!

Som sagt var, Marit Paulsen ville förbjuda vitaminer förra gången hon satt i EU-parlamentet. Möjligen var hon inte tillräckligt driven i det brutala maktspel som pågår bakom kulisserna för att inse att hon blev lurad. Hursomhelst är hon skyldig svenska väljare en förklaring. Står hon fast vid att det är en bra idé att Sverige ska tvingas förbjuda produkter som varit godkända av svenska myndigheter i årtionden och utan problem sålts på den svenska marknaden – bara för att Tyskland ska slippa rucka på sina egna förbud av ofarliga produkter?

Djupare information om EUs kosttillskottsdirektiv finns på den brittiska kampanjorganisationen Alliance For Natural Health webbplats.

http://www.anhcampaign.org/campaigns/freedom-health-choice
http://www.anhcampaign.org/campaigns/risk-assessment

Mathias Sundin sa...

Intressant det du skriver men jag tror inte vitaminfrågan blir så dominerande i valet.

Samuel Bellamy sa...

Marit Paulsen är Marit Paulsen är kärringen som alla litar på. Henne röstar vi på :-)